Covid-19 salgını yeniden tırmanışta

Covid-19 salgını yeniden tırmanışta

Covid-19 salgını yeniden tırmanışta

COVID-19 vaka sayılarında yaşanan artış nedeniyle iç mekân hava kalitesi yeniden gündeme geldi. Çünkü otel, hastane, okul, AVM gibi toplu yaşam alanlarında havada uzun süre asılı kalabilen aerosoller, bulaş riskini artırıyor. British Medical Journal tarafından yayınlanan araştırmaya göre de Covid-19, havalandırma sistemlerinin yetersiz olduğu alanlarda aerosoller yoluyla 2 metre mesafeden dahi bulaşabiliyor.

İSTANBUL (İGFA) - Dünya Sağlık Örgütü ( WHO), Covid-19 salgınında yeni bir dalganın vaka sayılarında artışa neden olduğunu ve salgının yeniden tırmanışa geçtiğini açıkladı. Yapılan açıklamaların ardından gözler yeniden; otel, hastane, okul, AVM gibi toplu yaşam alanlarına çevrildi. Çünkü kapalı alanlarda havada uzun süre asılı kalabilen aerosoller, bulaş riskini artırıyor. 

Covid-19, 2 metre mesafeden bulaşabiliyor

British Medical Journal tarafından yayınlanan araştırmaya göre; Covid-19, havalandırma sistemlerinin yetersiz olduğu alanlarda aerosoller yoluyla 2 metre mesafeden bulaşabiliyor. Bu nedenle Covid-19'dan korunmak için toplu yaşam alanlarında doğru iklimlendirme sistemlerini ve filtrasyon çözümlerini tercih etmek hayati önem taşıyor. 

“Zamanımızın yaklaşık yüzde 90'ını geçirdiğimiz kapalı mekânlardaki iç ortam emisyonları, insan sağlığını tehdit ediyor” diyen Hifyber Yönetim Kurulu Üyesi Beyza Çaputçu, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyada her yıl yaklaşık 4 milyon erken ölüm kaydediliyor”

“Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporuna göre, kapalı alanlardaki hava kirliliğinden kaynaklı; astım, kalp hastalıkları ve kanser nedeniyle, dünyada her yıl yaklaşık 4 milyon erken ölüm kaydediliyor.  Dünyada yaşanan erken ölümler ve Covid-19 virüsünün neden olduğu salgın nedeniyle kapalı mekânların iç hava kalitesi büyük önem taşıyor. 

Kapalı mekânlarda iç hava kalitesini sağlayabilmek için doğru iklimlendirme sistemleri tercih etmenin yanı sıra doğru filtrasyon sistemleri kullanmak gerekiyor. Havanın iklimlendirme sistemleri ile doğru bir şekilde filtre edilerek, hastalık yapıcı bakteri ve virüslerden arındırılmış olarak şartlandırılması, iç mekân hava kalitesinin sağlanmasında öncelikli koşul olarak kabul ediliyor. Çünkü kapalı mekânlarda ki merkezi iklimlendirme     sistemleri (ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri), havayı devir daim yöntemiyle sirküle ettiği için; öksürme, hapşırma, konuşma gibi eylemler ile ortam havasına aktarılan 1-4 mikrometre aralığında olan çok sayıda su damlasıyla  (aerosol)  havada yayılarak, solunum yoluyla bulaş riskini artırıyor. Bu nedenle iklimlendirme sistemleri ile kapalı yaşam alanlarında yüzde 100 taze hava sağlamak hayati önem taşıyor” dedi. 


Haber Kaynak : İGFA

Tarlaya 100 TL ve özür notu bıraktı!

Bu Cuma vizyonda yer alacak filmler belli oldu

Güneş yanığına dikkat!

105 yeni mobil göç aracı hizmette

İstanbul açık havada sporun adresi oldu

Sarıyer Kilyos atık su tünelleri kazı çalışmaları başladı

Türk savunma sanayi gücünü sergileyecek

TÜR SAY etkinliğiyle biyoçeşitlilik haritası çıkarıldı

Bursalı sanatseverler 9. Çalı Köy Filmleri Festivali’nde buluşacak  

Orta Koridor'da tarihi sefer

İnşaat malzemesi sanayi ihracatı Mayıs 2025’te 2,84 milyar dolara yükseldi

ESA Lojistik, güvenli hizmetini tescilledi

İşverenler bu habere dikkat! Klima bakımı yasal bir zorunluluk

Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metro Hattı’nda açılış 2026’da

Yaz sıcağında kedi ve köpek sağlığı için karışık besleme önerisi