Çocuklarda gastroenterit alarmı! Her iki çocuktan birinde tanı konuluyor

Çocuklarda gastroenterit alarmı! Her iki çocuktan birinde tanı konuluyor

Çocuklarda gastroenterit alarmı! Her iki çocuktan birinde tanı konuluyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Giray Girgin, gastroenteritin özellikle yaz aylarında yaygınlaştığını ve küçük çocuklarda hayati risk taşıyabileceğini belirterek, ebeveynleri erken müdahale konusunda uyardı

İSTANBUL (İGFA) - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Giray Girgin, sulu ishal, kusma, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi şikayetlerle acil servise getirilen her iki çocuktan birine gastroenterit tanısı konulduğunu açıkladı.

Bazı bölgelerde bu oranın yüzde 60’a kadar çıkabildiğini belirten Girgin, hastalığın sadece bireysel değil, halk sağlığı açısından da ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

YAZ AYLARINDA RİSK ARTIYOR

Gastroenterit, özellikle yaz aylarında sık görülüyor. Sıcak havanın gıdaları bozması, dışarıda tüketilen yiyecek ve içeceklerin hijyen sorunları, yüzme havuzları ve plajlardaki kirli su teması hastalığın yayılmasını tetikliyor. Dr. Girgin, 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocukların, özellikle 2 yaş altındaki bebeklerin bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle daha yüksek risk altında olduğunu ifade etti.

Halk arasında “mide gribi” olarak bilinen gastroenterit, grip virüsüyle değil, virüs, bakteri veya parazitlerle ortaya çıkıyor. En yaygın etken rota virüs olurken, noro virüs, adeno virüs ve astro virüs de hastalığa neden olabiliyor. Dr. Girgin, gastroenteritin hafif gibi görünse de küçük çocuklarda hızla dehidratasyona yol açabileceğini ve tedavi edilmezse böbrek fonksiyonlarında bozulma, bilinç değişikliği, hatta nadiren hayati risk oluşturabileceğini belirtti. Ebeveynlerin, “Çocuk su içiyorsa sorun yoktur” yanılgısına düşmemesi gerektiğini vurgulayan Girgin, elektrolit dengesizliklerinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

BELİRTİLER 24 SAATTE GEÇMEZSE DOKTORA BAŞVURUN

Gastroenteritin en sık belirtileri sulu ishal, kusma, karın ağrısı, ateş, halsizlik ve iştahsızlık. İlerleyen durumlarda ağız kuruluğu, gözyaşında azalma ve cilt kuruluğu gibi dehidratasyon bulguları görülüyor. Dr. Girgin, günde 3’ten fazla sulu ishal, sık kusma, yüksek ateş, sıvı alamama, idrar yapmama veya bilinç değişikliği durumunda ebeveynlerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini ifade etti.

Tanı genellikle öykü ve muayeneyle konulurken, bazı durumlarda dışkı, kan veya idrar testleri gerekebiliyor. Tedavide öncelik, kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması. Hafif vakalarda ağızdan sıvı takviyesi yeterli olurken, ağır tablolarda hastanede damar yoluyla tedavi gerekiyor. Dr. Girgin, antibiyotiklerin sadece bakteriyel vakalarda kullanıldığını ve bilinçsiz antibiyotik kullanımından kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Gastroenteritten korunmak için ise el hijyeni, sebze ve meyvelerin iyi yıkanması, temiz su tüketimi, dışarıda satılan yiyeceklerden uzak durulması ve oyuncak temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Girgin, rota virüs aşısının koruyucu etkisine de dikkat çekti.


Haber Kaynak : İGFA

Nevşehir'de Mehteran Takımı Ramazan Geleneğini Mahalle Mahalle Yaşatıyor

Nevşehir Belediyesi'nde Geleneksel Gençlerle Sahur Buluşması Yoğun İlgi Gördü

Denizli Kent Konseyi, Engelliler ve Gençlik Meclisleri İftarda Buluştu

Afyonkarahisar'da Şehit Yakınları ve Gaziler Onuruna İftar Programı Düzenlendi

Şuhut Belediye Başkanı Özaşkın, Sinanpaşa Güney Belediye Başkanı Erol Karabacak'ın Vefatı Dolayısıyla Başsağlığı Mesajı Yayımladı

Afyonkarahisar'da Şehit Yakınları ve Gaziler Onuruna İftar Programı Düzenlendi

Denizli'de Türk Sanat Müziği Gecesi Düzenlenecek

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Güney'de 798 Üreticiye Gübre Desteği Sağladı

Kütahya'da Halk Günü Toplantıları ile Vatandaş Talepleri Dinleniyor

Kepez Belediyesi Yazarlık Atölyesi için Başvuru Dönemi Başladı

Kepez Belediye Başkanı Kocagöz, İlkokul Öğrencilerini Makamında Ağırladı

İBB'den Ankara'ya yerli ve milli araç

Doç. Dr. Saniye Bencik Kangal, Eyüpsultan'da "Sınır Var Sinir Yok" Söyleşisinde Ebeveynlere Seslendi

Kepez'de Ramazan Sofraları Birlik ve Beraberliği Pekiştirdi

Keçiören'de Geleneksel Masallar Çocuklarla Buluştu