CHP'li Milletvekili Özdemir'den yeni kanun teklifi

CHP

CHP'li Milletvekili Özdemir'den yeni kanun teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir TBMM'ye yeni bir kanun teklifi sundu. Teklife göre, ekosisteme telafisi mümkün olmayacak zarar verenler ağır hapis ve para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

ANKARA (İGFA) - CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifiyle Ekokırımın Türk Ceza Kanunu’na ve Çevre Kanunu’na suç olarak eklenmesini önerdi.

Ekokırımın çevreye geniş çaplı ve uzun vadeli zarar verilmesi anlamına geldiğini ifade eden Milletvekili Özdemir, "Ormanların bilinçli şekilde yok edilmesi, petrol sızıntıları, nükleer kazalar ve doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi bu suç kapsamına giriyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin de gündeminde olan ekokırım, birçok ülke tarafından suç olarak kabul edilmeye başlandı" diyerek Fransa, Belçika, İngiltere, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin ekokırımı suç kapsamına aldığını anımsatarak, Türkiye’nin de bu konuda adım atması gerektiğini vurguladı.

Milletvekili Nimet Özdemir, kanun teklifinin amacının gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak ve doğaya zarar verenleri caydırmak olduğunu belirtti.

Eğer teklif yasalaşırsa, Türkiye, ekokırımı ulusal hukuk sisteminde suç olarak tanıyan ülkeler arasına katılacak.

HANGİ CEZALAR ÖNGÖRÜLÜYOR?

Teklif kapsamında Türk Ceza Kanunu’na (TCK) yeni bir madde ekleniyor. Buna göre:

  • Ekosisteme geri dönüşü olmayan zarar verenler 10 yıldan 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
  • 5 bin ila 50 bin gün adli para cezası uygulanacak.
  • Suçtan elde edilen maddi kazançların 20 katına kadar ek para cezası verilecek.
  • Tüzel kişilerin (şirketler, kurumlar) suç işlemesi halinde, faaliyetlerine yönelik ek güvenlik tedbirleri alınacak.
  • Zamanaşımı işlemesi engellenecek, böylece suç uzun yıllar sonra bile yargılanabilecek.
  • Ayrıca Çevre Kanunu’na eklenen yeni maddeyle, zarar verilen çevrenin eski haline getirilmesi zorunlu tutulacak. Eski haline getirmenin mümkün olmadığı durumlarda kusursuz sorumluluk ilkesi esas alınarak zararın tazmin edilmesi sağlanacak.


Haber Kaynak : İGFA

Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması'nda 18 finalist belli oldu

Deniz ve havuzda göz sağlığını korumak için uzmanından öneriler

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları 4 trilyon TL'ye yaklaştı

Bahçeli DEM heyetini kabul etti

Yaz serinliği göz sağlığınızı tehdit etmesin: 6 koruyucu öneri

'Narkokapan-Adana 2'de 130 torbacı yakalandı!

Yaz tatilinin gizli tehlikesi: Yüzücü kulağı!

E-Posta pazarlaması 22 milyar dolara ulaşacak

Harita Mühendisi Halil Gök, 20 yıldır cebinde çiçekle çevreyi güzelleştiriyor... 365 gün cebinde çiçek taşıyor

Ticaret'ten uluslararası 3 gözetim şirketine faaliyet yasağı!

Şile Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

Paribu Harbiye Açıkhava Konserleri Dedublüman ile başladı

10 ilde 5 organize suç örgütüne 74 gözaltı!

İstanbul Şile 'Milli Birlik' kortejinde buluştu

Tekirdağ Şarköy ve Çanakkale Ayvacık’ta yangınlara müdahale sürüyor