CHP'li Milletvekili Özdemir'den yeni kanun teklifi

CHP

CHP'li Milletvekili Özdemir'den yeni kanun teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir TBMM'ye yeni bir kanun teklifi sundu. Teklife göre, ekosisteme telafisi mümkün olmayacak zarar verenler ağır hapis ve para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

ANKARA (İGFA) - CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifiyle Ekokırımın Türk Ceza Kanunu’na ve Çevre Kanunu’na suç olarak eklenmesini önerdi.

Ekokırımın çevreye geniş çaplı ve uzun vadeli zarar verilmesi anlamına geldiğini ifade eden Milletvekili Özdemir, "Ormanların bilinçli şekilde yok edilmesi, petrol sızıntıları, nükleer kazalar ve doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi bu suç kapsamına giriyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin de gündeminde olan ekokırım, birçok ülke tarafından suç olarak kabul edilmeye başlandı" diyerek Fransa, Belçika, İngiltere, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin ekokırımı suç kapsamına aldığını anımsatarak, Türkiye’nin de bu konuda adım atması gerektiğini vurguladı.

Milletvekili Nimet Özdemir, kanun teklifinin amacının gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak ve doğaya zarar verenleri caydırmak olduğunu belirtti.

Eğer teklif yasalaşırsa, Türkiye, ekokırımı ulusal hukuk sisteminde suç olarak tanıyan ülkeler arasına katılacak.

HANGİ CEZALAR ÖNGÖRÜLÜYOR?

Teklif kapsamında Türk Ceza Kanunu’na (TCK) yeni bir madde ekleniyor. Buna göre:

  • Ekosisteme geri dönüşü olmayan zarar verenler 10 yıldan 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
  • 5 bin ila 50 bin gün adli para cezası uygulanacak.
  • Suçtan elde edilen maddi kazançların 20 katına kadar ek para cezası verilecek.
  • Tüzel kişilerin (şirketler, kurumlar) suç işlemesi halinde, faaliyetlerine yönelik ek güvenlik tedbirleri alınacak.
  • Zamanaşımı işlemesi engellenecek, böylece suç uzun yıllar sonra bile yargılanabilecek.
  • Ayrıca Çevre Kanunu’na eklenen yeni maddeyle, zarar verilen çevrenin eski haline getirilmesi zorunlu tutulacak. Eski haline getirmenin mümkün olmadığı durumlarda kusursuz sorumluluk ilkesi esas alınarak zararın tazmin edilmesi sağlanacak.


Haber Kaynak : İGFA

İstanbul–Antalya karayolunda korkutan kaza

Beauty Of Turkey'nin yıldızı Nevide Çiçek 

Patrik Kerim'den Midyat’a anlamlı ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin net tavrını yineledi

Büyük Zafer'e Bakırköy'de coşkulu kutlama

Türkiye'de siber suçlara büyük darbe! 10 günde 189 milyon TL’lik varlığa el konuldu

İstanbul Maltepe'de filede 'Zafer' turnuvası

Yüzücüler kulaçlarını TEGV’li çocuklara eğitim desteği için attı

Nevşehir Belediyesi Atletizm Takımı Avrupa Şampiyonası’na hazırlanıyor

BNP Paribas Cardif Türkiye, gelişim odaklı yaklaşımıyla insan kaynağına değer katıyor

BtcTurkVadi Açıkhava'da 'Seçkin' performans

TBMM’nin Gazze tezkeresi Resmi Gazete'de

Hava sıcaklığına dikkat! Dereceler 40'ı bulacak

BNP Paribas Cardif Türkiye’de tazminat bildirimi artık parmaklarınızın ucunda

SMA tedavisinde Türkiye gelişmiş ülkelerin önünde