Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümü... Bir milletin yeniden dirilişi

Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümü... Bir milletin yeniden dirilişi

Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümü... Bir milletin yeniden dirilişi

Bugün, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıldönümü… Çanakkale’de, tüm imkansızlıklara rağmen vatan için canları pahasına savaşan Mustafa Kemal Atatürk ve askerlerini saygıyla, minnetle ve duayla anıyoruz...

BURSA (İGFA) - Kocaman bir dünya savaşının sadece bir cephesi olsa da, Çanakkale hem kazanan hem de kaybeden için pahalıya mal oldu.

Atatürk ve askerleri tarihe altın harflerle geçen zafere imza attığı, tarihin akışını değiştiren destan yazılırken tüm dünyaya haykırdı: ÇANAKKALE GEÇİLMEZ!

ÇANAKKALE SAVAŞININ TARİHİ VE ÖNEMİ

Çanakkale Savaşı, batılı ülkelerin oluşturduğu itilafa karşı Osmanlı Devleti’nin savunmada olduğu bir savaşın adıdır. Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Savaşında bütün bir millet olarak destan yazdığı savaştır. 3 Kasım 1914 yılı-18 Mart 1915 yılı tarihleri arasında deniz savaşları olarak yapılmış, 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihleri arasında ise Gelibolu yarımadasında kara savaşları olarak yapılmıştır.

İtilaf devletleri, bu savaşta Çanakkale Boğazını ve İstanbul’u ele geçirmeyi amaçlamışlardır. Eğer Çanakkale Boğazı’nın İtilaf Devletleri’ne geçmiş olsaydı Rusya’ya her türlü desteği kolaylıkla sağlayabileceklerdi. Bunun için ilk olarak Çanakkale Boğazı’na 1915 yılı Şubat ayında saldırılar başlamıştı.

18 Mart 1915 tarihinde ise en güçlü saldırı yapılmıştır. Bu saldırılara karşı Osmanlı Ordusu’nun savaş stratejisi olarak boğaza döşediği mayınlar ile düşman donanmasında ağır kayıplar vermesini sağlamıştır.

Donanma için büyük öneme sahil olan Nusret Mayın Gemisi’nin batırılması ile itilaf Devletleri birlikleri bozguna uğratılmış ve deniz saldırısından vazgeçmek zorunda bırakılmışlardır. 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’nda kara çıkartması yaparak saldırıya devam etmişlerdir.

Ancak Osmanlı ordusu ile birlikte Türk milletinin büyük mücadelesi sonucunda büyük bir mağlubiyete düşmüşlerdir. Toplamda üç defa kara çıkartması yapan itilaf devletleri üçüncü yenilgi sonrasında 1916 yılı aralık ayında Gelibolu Yarımadası’ndan çekilmek zorunda kalmışlardır. Zorlu bir savaş olan Çanakkale Savaşı Türk tarihinde destan olarak nitelendirilir. Güçlü bir donanmaya sahip olan itilaf devletlerine karşı daha zayıf bir ordu ile çok büyük bir zafer elde edildiğinden Türk milletinin kazandığı zafer olarak tarihe geçmiştir.

ÇANAKKALE SAVAŞI SONUÇLARI

İtilaf Devletleri donanmaları 18 Mart 1915’te Osmanlı ordusu tarafından bozguna uğratılmıştır ve Çanakkale Savaşı’nın deniz savaşı bölümü sona ermiştir.

Gelibolu Yarımadası’na yapılan kara çıkartmaları yine Osmanlı ordusunun büyük çabası ile bertaraf edilmiştir.

İtilaf birlikleri 19-20 Anafartalar ve Arıburnu’ndan, 9 Ocak 1916’da da Seddülbahir’den çekilmesiyle büyük yenilgiye uğramıştır.

Dünya Savaşı’nın gidişatı değişmiştir. Bu savaş Batı ülkelerinin beklentilerinin tersine gelişmelerle sonuçlanmıştır.

Çarlık Rusya’nın çöküşünü hızlandırmıştır. Bu savaşın sonucunda İngiltere’de yönetim değişikliği olmuştur.

Türk tarihine büyük bir destan olarak yazılmış ve Anadolu toprakları ve Boğazların Türkler hâkimiyetinde kalmasını sağlamıştır.

MİNNETLE ANIYORUZ

Vatanını korumak için cesaret ve kahramanlıkla savaşan Mehmetçik, tüm dünyaya “Çanakkale Geçilmez” sözünü haykırdı.

Bir ulusun kaderini değiştiren Çanakkale’deki kahramanlık destanı, tarihe altın harflerle yazılan bir şeref abidesi oldu, Kurtuluş Savaşı’nın kıvılcımını ateşledi.

Unutulmamalı ki; her karış toprağı şehit kanıyla ıslanan bu topraklar kolay kazanılmadı ve kaybedilmeyecek.

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Çanakkale’yi geçilmez kılan tüm kahramanlarımızı minnetle anıyoruz.

Fotoğraf Kaynağı: 
- 100. Yılında Fotoğraflarla Çanakkale, TBMM Yayınları, 2015
- Kültür ve Turizm Bakanlığı, www.ktb.gov.tr


Haber Kaynak : İGFA

Yalova'da Çocuk Tiyatrosu Yeni Sezona 'Başka Bir Dünya' ile Başladı

Rabia Tekin, Yıldızlar Balkan Judo Şampiyonası'nda Altın Madalya Kazandı

Ticaret Bakanı Bolat: Ağustosta Cari Fazla Tüm Zamanların En Yüksek Seviyesinde

Kocasinan'da Satranç Turnuvası: Geleceğin Liderleri Yetişiyor

Pakistanlı Bürokratlar Bağcılar Belediyesi'nde İncelemelerde Bulundu

Türkiye'de İkinci Çeyrekte 81,8 Milyar Dakika Telefon Görüşmesi Yapıldı

Mersin'de Kadın Çiftçilere Büyükşehir Desteği

Ardahan İl Jandarma Komutanlığı'ndan Emniyet Kemeri Uyarısı

Tepebaşı Belediyesi Özel Bireyleri Gezilerle Sosyal Hayata Kazandırıyor

Nilüfer Felsefe Buluşmaları'nda Kadın Hakları Felsefi Açıdan Ele Alındı

Ayyıldız Mahallesi 902 Ada İçi Düzenlemesi Onaylandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Aile Festivali'ni ziyaret etti

Vali Tuncay Akkoyun'un Dargeçit Taahhütleri Uygulamaya Konuluyor

9. Uluslararası Halk Dansları Festivali Side'de Sona Erdi

Kocasinan Belediyesi, Türkiye'de Kendi İmkânlarıyla Kentsel Dönüşüm Yapan İlk Belediye