BUSİAD'da ChatGPT'ye felsefik bakış

BUSİAD

BUSİAD'da ChatGPT'ye felsefik bakış

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Felsefe Kulübü'nün paydaşlığıyla düzenlenen Açık Kapı Toplantıları/Felsefe Söyleşileri 2024-2025 dönemi, “Homeros'tan ChatGPT'ye Bilişsel Ufkumuz” başlıklı söyleşiyle başladı.

BURSA (İGFA) - Moderatörlüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hızalan'ın üstlendiği söyleşide İstanbul İletişim Enstitüsü Kurucu Başkanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu, yapay zeka dönemini, hiper sözlü kültür dönemi olarak tanımladı.

Sözlü kültürden yazılı kültüre geçişte yaşanan bilişsel dönüşümdeki gibi bir dönüşümün eşiğinde olunduğunu kaydeden Prof. Dr. Nalçaoğlu, ChatGPT'nin akademi dünyasında büyük bir paniğe neden olduğunu da kaydetti. Nalçaoğlu, ödevlerini ChatGPT'ye yaptıran öğrencilere, “Kötü yazıyor zaten. Sadece yardımcı olarak kullanın” dedi.

Prof. Dr. Nalçaoğlu, yapay zekanın insan iradesinin erozyonuna neden olduğunu belirterek, “Yapay zeka, otorite içeren, üniversite ve kurumların erimesi, erişim kolaylığı yüzeysellik ve geçicilik getiriyor. Bilgilerin doğru olup olmaması da önemli değil. Gerçek olanla sahte olanın fark edilmemesi demek” diye konuştu.

Yapay zekanın henüz bilinçli olmadığını ya da düşünemediğini de kaydeden Prof. Dr. Nalçaoğlu, “Kafa karışıklığı ve kararsızlık toplumuna doğru gidiyoruz.Ben bu döneme hiper sözlü kültür dönemi diyorum. Sözlü kültürün geçicilik, uçuculuk özelliklerini barındırıyor ama bir farkla hatırlamayı ortadan kaldırıyor. Yeni kültürde, buna okumama kültürü de diyorum, hatırlama özelliği de ortadan kalkıyor.” dedi.

Prof. Dr. Nalçaoğlu ve Prof. Dr. Hızalan'a söyleşi sonunda, “ÇEK Kır Çiçekleri Okusun Diye” kampanyasına adlarına yapılan bağışın sertifikası, BUSİAD Başkan Yardımcıları Veda Girgin Eroğlu ve Tuncer Hatunoğlu tarafından takdim edildi.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: busiad'da chatgpt'ye felsefik bakış

Kuşadası'nda Başkan Günel görevden uzaklaştırıldı

CHP’li Murat Emir’den Bakan Gürlek’in 'iddialar asılsız' açıklamasına yanıt

Sabancı Vakfı’nın hibe programına yoğun ilgi

Tepebaşı'nda Ramazan Sohbetleri Programı Tamamlandı

Ünye Belediye Başkanı Tavlı, Kadir Gecesi Mesajı Yayımladı

Yeşilyurt'ta Ramazan Etkinlikleri Öğrenci Yurtlarında Yoğun İlgi Gördü

Çorlu'nun Çevre ve Spor Projeleri Romanya'daki Uluslararası Çalıştayda Tanıtıldı

Siirt'te Koruyucu Aileler ve Çocuklar İftarda Buluştu

Konut fiyatlarında reel düşüş, kiralarda artış sürüyor

Ankara’da tıp öğrencisi Berkay’ın adı ATA Çiftliği’nde yaşayacak

Adana Büyükşehir Belediyesi, Tayvan'daki Akıllı Şehir Zirvesi'ne Türkiye'den Davet Edilen Tek Kurum Oldu

Eyyübiye'de Yetim Çocuklara Bayramlık Sevinci

Manavgat Belediyesi, Kırsal Mahallelerde Bayram Öncesi Ücretsiz Kuaför Hizmeti Başlattı

Trendy Hotels Manavgat Belediyespor Sezonu Taraftar Desteğiyle Tamamladı

Bakan Göktaş, Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu