Bu besinler ile oruç tutmak daha rahat olacak!... İftar ve sahur arasında en az 2 litre su

Bu besinler ile oruç tutmak daha rahat olacak!... İftar ve sahur arasında en az 2 litre su

Bu besinler ile oruç tutmak daha rahat olacak!... İftar ve sahur arasında en az 2 litre su

Ramazan ayında iftar ve oruçta tüketilecek besinler kadar sağlıklı oruç tutmak da büyük önem taşıyor. Özellikle sahurda fazla yemek tüketmenin doygunluk süresini uzatmaya yeterli olmayacağını belirten uzmanlar; kepekli ve tahıllı besinler ile patates, sebze ve meyveler gibi yavaş sindirildiği için tokluk süresini uzatan gıdalar tercih edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

İSTANBUL (İGFA) - Sahurda maydanoz ve dereotu ağız kokusunu önlüyor, tok tutuyor.

Tüm su ihtiyacının sahurda bir anda karşılanmasının böbrekleri yoracağına da dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hatice Çolak, en az 2 litre su ihtiyacının iftar ve sahur arasında karşılanmasını öneriyor. Sahurda  tükecilecek maydanoz, dereotu gibi yeşilliklerin hem ağız kokusunu önlemede hem de tok tutmada yardımcı olduğunu kaydeden Çolak,  sağlıklı oruç için yağlı besin tüketiminin düşürülmesi, kafeinli içeceklerin sınırlandırılması ve dengeli öğün oluşturulması gibi önemli tavsiyeler paylaştı.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Hatice Çolak, Ramazan ayında iftar ve sahura yönelik beslenme önerilerini ve sağlıklı oruç tutma ile ilgili ipuçları paylaştı.

SAHURDA YAVAŞ SİNDİRİLEN BESİNLER TERCİH EDİLMELİ

Ramazan ayında enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyacının değişmediğini, sadece aç kalınan sürenin değiştiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hatice Çolak, “Sahurda fazla yiyerek doygunluk süresinin uzatılamayacağı unutulmamalı. Bu nedenle sahurda yavaş sindirilen gün boyu besleyici özelliğini sürdüren besinlerden tercih edilmeli.” dedi

SIVI İHTİYACI İFTAR VE SAHUR ARASINDA PLANLANMALI

  • Başta iyi bir protein alımı sağlamak tokluk sürenizi uzatacak ve bu dönemde kas kaybını önleyecektir. Yumurta, taze ve çok tuzlu olmayan peynirler, bağırsak sağlığı için özellikle kefir ve yoğurt sahurda tüketilebilecek protein kaynaklarıdır.
  • Sahurda kompleks karbonhidratlara ılımlı miktarda yer verip basit şeker ve tatlı aperatifleri tüketilmemeli. Tam buğday ürünleri, kuru baklagiller seçilmelidir. Sağlıklı dahi olsa çok fazla karbonhidrat tüketmek kan şekerini hızlı yükseltip düşüreceği için çabuk acıkmaya neden olabilir.
  • Karbonhidrat ve proteine göre daha fazla enerji vermesi, lezzetli olması ve tok tutması açısından sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Sert kabuklu yemişler, avokado, zeytin, zeytinyağı, tereyağı tercih edilebilir.
  • Posadan zengin besinler kepek, tahıllar, tam buğday, tohumlar, patates, sebzeler ve meyvelerde bulunur. Bu besinler yavaş sindirildiği için hem tokluk süresini uzatır hem de kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
  • Şeker, beyaz un, hamur işi, reçel, fındık kremaları, meyve suları ve diğer saflaştırılmış şekerleri içeren besinler gibi çok hızlı sindirilen besinlerden sakınılmalı.
  • Kızartılmış besinlerden sakınılmalı. Bu tür besinler gün boyunca midede bulantı, yanma, reflü gibi şikayetlere neden olabilir.
  • Susamayı artıracağı için yüksek tuz/sodyum içeren besinlerden sakınılmalı,
  • Sıvı alımını sahurda bir anda içerek tamamlamamalı. Bu sadece böbrekleri yorar. Günlük sıvı ihtiyacı (ortalama 2 litre) iftar sahur arasına bölünmeli ve yavaş yavaş tüketilmeli.
  • Sahur süresince 2-3 bardak su tüketilmeli. Sıvı ihtiyacının karşılanmasında suyun yanında kefir, az tuzlu ayrandan da yararlanılabilir.
  • Sahurda zencefilli, naneli su içmek gün boyu ferah hissettirecektir. Maydanoz, dereotu gibi yeşillikler hem ağız kokusunu önlemede hem de tok tutmada yardımcı olmaktadır.

Haber Kaynak : İGFA

Saadet'e yeni kan... Yeni Genel Başkan Mahmut Arıkan oldu

İstanbul Bakırköy'de 'Öğretmenler Günü' koşusu

Algoritmalar alışverişlere yön veriyor!

Yeniden yapılandırma en yoğun inşaat, gayrimenkul ve otomotivde

Karamollaoğlu veda etti

Türkiye'nin Oscar adayı 'Hayat' New York'ta gösterildi.

Diş enfeksiyonu erken doğuma yol açabilir

İstanbul Büyükşehir'den öğretmenlere özel indirim ve uygulamalar

Yeşilay'ın 'Sağlıklı Fikirler' kısa filmleri ödüllendirildi

İstanbul tarımda verim ve kalitede vites yükseltti

Adıyaman'da depremzede öğretmene ziyaret... Bakan Kurum: İnsan yetiştirmek daha değerli

Bolu'da kar esareti! Ulaşım aksıyor!

İstanbul İETT'nin patili ailesi büyüyor

İstanbul TEM'de suya gömülen araçlar kurtarıldı

İstanbul Şile'de 'İyilik Elçileri' buluştu