“Bozkürt” raflarda... Ülkücü Hareket’teki Kürtlerin saklı hikâyesi gün yüzüne çıkıyor

“Bozkürt” raflarda... Ülkücü Hareket’teki Kürtlerin saklı hikâyesi gün yüzüne çıkıyor

“Bozkürt” raflarda... Ülkücü Hareket’teki Kürtlerin saklı hikâyesi gün yüzüne çıkıyor

Araştırmacı-yazar Ahmet Dinç’in kaleme aldığı “Bozkürt: Ülkücü Kürtlerin Saklı Kalmış Hikâyesi – Biji Türkiye” adlı kitap yayımlandı. Eser, Kürt ve Zaza kökenli Ülkücülerin bilinmeyen hikâyelerini arşiv belgeleri ve tanıklıklarla ortaya koyuyor.

İSTANBUL (İGFA) - Hayat Yayınları’nın “Deşifre X Kitaplar” dizisinin ilk eseri olarak çıkan Bozkürt, Türkiye’nin terörsüz bir döneme adım atma umudunun konuşulduğu günlerde, kırk yılı aşan terör sorununa farklı bir pencereden bakıyor. Gazeteci Kamuran Akkuş’un editörlüğünü yaptığı 328 sayfalık kitap, 50’nin üzerinde Ülkücüyle yapılan görüşmelere ve kapsamlı arşiv çalışmalarına dayanıyor.

Kitap, Kürt ve Zaza bireylerin Ülkücü Hareket’e hangi sosyal, ideolojik ve kişisel motivasyonlarla katıldığını araştırıyor. Önsözü, Abdullah Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma çağrısını yaptığı 27 Şubat 2025 tarihinde kaleme alınan eser, “PKK sonrası dönemde” Kürt milliyetçiliğine alternatif bir toplumsal alanın inşasına dikkat çekiyor.

Yazar Ahmet Dinç, yeni dönemi, “Artık ‘Bozkürtler’ için, hasar gören ilişkileri ve müşterek gelecek hayallerini onarma zamanı. ‘PKK sonrası’ dönemde iki halk arasında gerçek birer tutkal olmalıdırlar.” sözleriyle değerlendirdi. Eserde, Alparslan Türkeş’in liderliğinde şekillenen MHP ve Ülkücü Hareket’in, Devlet Bahçeli ve Muhsin Yazıcıoğlu gibi isimler etrafında örgütlenen Kürt kökenli kadroları ele alınıyor. 12 Eylül öncesinden günümüze uzanan tarihsel anlatılar, sadece biyografik değil, aynı zamanda kolektif hafızaya dair özgün veriler de sunuyor.

Kitapta ayrıca, Türkeş’in 1975’te Diyarbakır’da bir tank üzerinden yaptığı miting konuşmasına ait görsel ve belgeler de yer alıyor. Bu sahne, eserin simgesel anekdotlarından biri olarak dikkat çekti. Bozkürt, “Bozkürt kavramı ne zaman ortaya çıktı?”, “Kürtler neden Ülkücü Hareket’e katıldı?”, “Dersim İsyanı’nda Bozkürtler hangi tarafta yer aldı?” gibi kritik sorulara yanıt ararken, arşiv belgeleri ve tanıklıklarıyla Türkiye’nin yakın siyasi tarihine ışık tutuyor.


Haber Kaynak : İGFA

Mardin Büyükşehir Belediyesi Karla Mücadele Çalışmalarını Aralıksız Sürdürüyor

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda Terminal 1 Yenilendi, Hizmete Açıldı

Çorlu'da İşitme Engelliler Spor Kulüpleri Başarılarını Belediye Başkanı ile Paylaştı

Kayseri'de 2 Bin Öğrenciye Ulaşım Kartı Desteği

Antalya'da Öğrencilere Trafik Güvenliği Eğitimi Verildi

İstanbul Valisi Gül: Kar yağışı eğitimi olumsuz etkilemiyor!

Tarihi Kilikya Yolu'nda Doğa ve Tarih Yürüyüşü Yoğun İlgi Görüyor

İpekyolu'nda Karla Mücadele İçin Muhtarlarla Koordinasyon Toplantısı Yapıldı

Ünye'deki 200 Yıllık Aloğlu Üç Taş Değirmeni Restorasyonla Turizme Kazandırılıyor

Tarsus'ta Yeşil Çatı Projesi için AB Hibe Sözleşmesi İmzalandı

Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç, Deneyimli Vatandaşlarla Yeni Yılı Kutladı

Ünye'de Modern Kent Projeleri İncelendi

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'tan 2026 Yılı Mesajı

Karatay Belediye Başkanı ve AK Parti İlçe Başkanı Öğrencilerle Buluştu

Muhittin Mahallesi'nin İhtiyaçları Halk Toplantısında Ele Alındı