Böbrek taşı erkeklerde daha sık görülüyor

Böbrek taşı erkeklerde daha sık görülüyor

Böbrek taşı erkeklerde daha sık görülüyor

Böbrek taşları, her yıl milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir sağlık sorunu olarak dikkat çekiyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Muhammed Sulukaya, böbrek taşı oluşumuna birden fazla durum neden olabileceğini söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - İdrarda bulunan mineral ve kimyasalların kristalleşmesiyle oluşan böbrek taşlarının, çeşitli nedenlerle böbreklerde birikerek şiddetli ağrılara yol açabildiğini belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Muhammed Sulukaya, böbrek taşı oluşumuna birden fazla durum neden olabileceğini söyledi.

"Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülen böbrek taşının nedenleri arasında yetersiz sıvı alımı, genetik yatkınlık, aşırı tuzlu ya da şekerli beslenme ve sindirim sistemi ameliyatları bulunuyor” diyen Sulukaya, böbrek taşlarının teknolojik imkanların artmasıyla birlikte kolaylıkla teşhis edilebildiğini hatırlatarak, “Taş belirtileriyle doktora başvuran hasta için fiziki muayeneden sonra ultrasonografi, ürolojik röntgen ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır” dedi.

5 mm’nin altındaki böbrek taşlarının bol su tüketimi ve egzersizle kendiliğinden düşebildiğini dile getiren Op. Dr. Muhammed Sulukaya, “Doktor takibiyle kullanılan, üreter kanallarını genişletici ilaç tedavileriyle de böbrek taşları düşebilir ancak 5 mm üstündeki böbrek taşları için cerrahi müdahale gerekli” dedi.

BÖBREK TAŞLARI TEKRARLAYABİLİR

Engelleyici önlemler alınmaması ve birtakım hayat tarzı değişikliklerine gidilmemesi halinde, böbrek taşlarının çevresel ve genetik faktörler sebebiyle tekrar etme riskinin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Op. Dr. Muhammed Sulukaya, “Taş oluşumunu önlemek için hayat tarzı değişiklikleri son derece önemli bir rol oynar. Hızlı beslenmekten uzak durmak, bol sıvı tüketmek ve egzersize ağırlık vermek gibi önlemler ‘önleyici değişiklikler’ olarak düşünülebilir. Bunların yanında doktor kontrolünde gerçekleştirilecek bazı ilaç tedavileri de söz konusu olur. Eşit aralıklı sağlık kontrolü ile erken tanı önem taşır” diye konuştu.

Sulukaya, beslenme tarzında yapılacak değişiklikler yeni taş oluşum riskini azaltabileceğine dikkati çekerek, ıspanak, kakao, çay yaprakları, ceviz ve buğday kepeği gibi okzalat bakımından zengin sebze ve meyvelerden sakınırken; lif içeren sebze ve meyveleri daha fazla tüketmek gerektiğini anımsatarak, “Alınan kalsiyum miktarı, güçlü bir neden olmadıkça sınırlanmalı. Bol sıvı tüketimi yapılmalı, tuz tüketimi kısıtlanmalı. Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmaya dikkat edilmeli ama ani kilo kaybından kaçınılmalı” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

Ilgaz Gazidede Mahallesi'nde İmar Plan Tadilatı Askıya Çıktı

Çemişgezek Belediyesi Doğrudan Satış Başvuru Dilekçesi

Çemişgezek'te Şehit Yakınları ve Gaziler İftarda Buluştu

Siirt Valisi Kızılkaya, Şirvan'daki Maden İşçileriyle İftarda Bir Araya Geldi

Siirt'te Ramazan Ayına Özel Tasavvuf Müziği Konseri Düzenlendi

Martin, Fe TV’de açıkladı: Uzunköprü’nün geleceği OSB’de

Benzine 1,07 lira zam

Başkan Seçer Avrupalı Başkanları ağırladı

Londra'da Türk Modası rüzgarı

Adalet Bakanı Gürlek'ten Başsavcılıklara Bahis ve Kumar Mücadelesi Genelgesi

Ulusal Vefa Programı Ramazan'da da Desteklerini Sürdürüyor

Aksaray Belediyesi Gazze'de Ramazan Boyunca Günlük Bin Kişilik İftar Sofrası Kuruyor

Tepebaşı'nda Engelli Aileleriyle Ramazan İftarında Buluşma

Bakan Göktaş, Şehit Aileleri ve Gazilerle TBMM'de İftarda Buluştu

Kocasinan Belediye Başkanı Çolakbayrakdar, Ramazan'da Vatandaşların İftar Sofrasında