Bebeklerde reflüye dikkat! Bebeklerde Reflü Nedir?

Bebeklerde reflüye dikkat! Bebeklerde Reflü Nedir?

Bebeklerde reflüye dikkat! Bebeklerde Reflü Nedir?

Bebeklerde reflü sık görülen ve genellikle bebek büyüdükçe kendiliğinden düzelen bir durumdur. Belirli bir aya ulaşan bebeklerde, reflü durumunun devam etmesi altta yatan bir hastalığa işaret edebilir. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük konu hakkında bilgiler verdi.

İSTANBUL (İGFA) - Genellikle bebek reflüsü veya gastroözofageal reflü (GÖR) olarak adlandırılan bebeklerde reflü hastalığı, bebeğin mide içeriğinin yemek borusuna geri aktığı yaygın bir durumdur. Bu durum bazen rahatsızlığa ve süt veya mama tükürmeye neden olabilir. Bebeklerde reflü genellikle gelişimlerinin normal bir parçasıdır ve tipik olarak büyüdükçe kendiliğinden düzelir. Ancak daha şiddetli ve sorunlu hale geldiğinde gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) teşhisi konulabilir.

İşte bebeklerde reflü hakkında bazı önemli noktalar:

Yaygın Belirtiler: Bebek reflüsünün yaygın belirtileri arasında tükürme, kusma, beslenme sırasında veya sonrasında huysuzluk, sırtta kamburlaşma ve beslenme güçlükleri yer alır. Çoğu durumda, bu belirtiler endişe nedeni değildir.

Nedenleri: Bebeklerde reflü, alt özofagus sfinkterinin (mide ve yemek borusunu ayıran bir kas) tam olarak gelişmemiş olması nedeniyle ortaya çıkar. Bu, mide içeriğinin yemek borusuna geri akmasına izin verir. Bebeğin sindirim sistemi olgunlaştıkça genellikle iyileşir.

Pozisyonlama: Bebekleri beslenme sırasında ve sonrasında dik pozisyonda tutmak reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Yarı dik veya daha dikey bir pozisyonda beslemek de faydalı olabilir.

Daha Küçük, Daha Sık Beslemeler: Bebeğinizi daha küçük miktarlarda ve daha sık beslemek, midesindeki baskıyı azaltmaya ve reflü olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Gaz Çıkarma: Reflüye katkıda bulunabilecek yutulan havayı serbest bırakmak için her beslenmeden sonra bebeğinizin gazını çıkardığınızdan emin olun.

Koyulaştırılmış Besinler: Bazı durumlarda, reflüyü azaltmaya yardımcı olmak için anne sütünü veya mamayı pirinç gevreği ile koyulaştırmak önerilebilir. Bu sadece bir sağlık uzmanının rehberliğinde yapılmalıdır.

Aşırı Beslemekten Kaçının: Bebeğinizi çok fazla beslemek midesinin aşırı dolmasına neden olabilir ve bu da reflü olasılığını artırır. Dolgunluk belirtilerini izleyin ve bebeğinizi biberonu bitirmeye zorlamaktan kaçının.

Reflüsü olan bebeklerin çoğunun yaşam tarzı ve beslenme ayarlamalarının ötesinde tedavi gerektirmediğini unutmamak önemlidir. Sindirim sistemleri olgunlaştıkça çoğu bebek reflüyü zamanla atlatır.


Haber Kaynak : İGFA

Aybüke Albere: Okan Bayülgen'in dayağını yedim!

BTÜ'den liselilere iki dev proje... Akademisyenler okullarda, öğrenciler üniversitede

Türkiye’de yüzbinler habersiz... Çölyak hastalığında erken teşhis alarmı

Ağır hasar eşiği düştü, araç satın alırken risk arttı

Başkan Dalgıç'tan İmamoğlu'na destek

İstanbul Beylikdüzü'nde yaşam bahçesi yaza hazır

Bakan Kurum’dan İstanbul’a dönüşüm çağrısı: Birlikte İstanbul'u güvenli hale getirelim!

İstanbul Bakırköy’de yeni annelere destek

Japon deprem uzmanından uyarı: Adalar ve Çınarcık Fayı'nda enerji birikiyor

Kocaeli Gebze’de glütensiz yemek yarışması düzenlendi

İstanbul’un depreme hazırlığına Avrupa’dan destek... Hibe Anlaşması Resmi Gazete'de

Darüşşafaka Sınavı başvurularında son gün 20 Mayıs

Edirne Keşan'da SARDOS Dallık pikniğiyle baharı karşıladı

Bursa Osmangazi'de Başkan Aydın’dan kentsel dönüşüm müjdesi

İstanbul Beylikdüzü'nde voleybol turnuvası başladı