Bebek hırıltılı soluyorsa dikkat edin!

Bebek hırıltılı soluyorsa dikkat edin!

Bebek hırıltılı soluyorsa dikkat edin!

Bebeklerde müdahale edilmediğinde ciddi sorunlara neden olabilen pnömotoraks, kendini hırıltılı soluma, mavimsi ten rengi, nefes alındığında göğüs duvarının geri çekilmesiyle belli ediyor. Op. Dr. Bülent Azman, bebeklerde ortaya çıkan pnömotoraks belirtilerini ve tedavisi yöntemlerini anlattı.

İSTANBUL İGFA- Halk arasında akciğer sönmesi olarak bilinen pnömotoraks, yenidoğan bebeklerde kendini solunum güçlüğüyle belli ediyor. Pnömotoraks’ta akciğer ile göğüs boşluğu arasında hava bulunması sonucu akciğerlerde sönme gelişiyor ve kişide solunum sıkıntısı görülüyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Op. Dr. Bülent Azman, bu hastalığın bebeklerde ilk 24-36 saatte ortaya çıkabildiğini hatırlatarak, belirtileri şöyle sıralıyor: “Bebek hızlı ya da hırıltılı nefes alıyorsa, burun deliğinde genişleme varsa, teni soluk ya da mavimsi bir renkteyse, çocuk nefes aldığında göğüs duvarı geri çekiliyor yani cildi ve kasları kaburgaların etrafına çöküyorsa pnömotoraks’tan şüphe edilmeli.”

Akciğer sorunu nedeniyle solunum cihazına bağlı bebeklerde pnömotoraks gelişebildiğini belirten Op. Dr. Azman, bebeklerde bu hastalığın tedavisinde CPAP denilen cihazdan yararlanıldığını belirterek, bebeğin kendi nefes alıp vermesine engel olmadan düşük basınçla hava veya oksijenle solunumunun desteklendiğinin altını çiziyor.

Yenidoğan pnömotoraksında ilk tedavinin oksijen verilmesi olduğunu anlatan Op. Dr. Azman, “Hiç semptomu olmayan bebekler tedavi gerektirmez. Ancak kan oksijen düzeyi yükseltilemiyorsa, kan basıncında düşme düzeltilemiyorsa göğüs boşluğundaki hava dışarı alınmalıdır. Enjektör ile hava boşaltılabilir. Ancak hava kaçağının devam ettiği durumlarda, yani ciddi solunum sıkıntısı olan veya CPAP ile ya da mekanik ventilatör ile solunum desteği verilen hastalarda göğüs tüpü takılabilir. Pnömotoraks altta yatan hastalığın bir komplikasyonudur ancak tedavi edilmediği durumlarda ölümcül olabilir. Tecrübeli bir çocuk cerrahı tarafından minimum riskle takılacak göğüs tüpü hayat kurtarır” dedi. 


Haber Kaynak : İGFA

Gemlik Basketbol U18 potada finalde

BtcTurk Vadi Açıkhava 2025 sezonu başlıyor

10. Bilim ve Fikir Festivali’nde liseli gençler projeleriyle yarıştı

PTT AŞ Avrupa'da ülkemizi temsil edecek

Seda Sayan’ın sorusuna Özgür Aras’tan polemik yaratacak cevap

TTYD'de Oya Narin'e güvenoyu

Bursa Nilüfer'de en iyi kitap kapağı tasarımlarına ödül

Nükleer enerji temiz enerji kaynağı mı?

Uluslararası Urla Gastronomi Film Festivali başladı

“Balığın Karnında” sergiye açıldı

Geçici kapatılan İSPARK otoparkları açıldı

Genç karateci Türkiye’nin gururu oldu

Her 100 kişiden biri şizofren mi?

Aksiyon filmleri artık burada çekilecek

Ege ve Marmara'ya toz taşınımı uyarısı