Balıkesir Ayvalık'ta mübadele anısına denize çelenk

Balıkesir Ayvalık

Balıkesir Ayvalık'ta mübadele anısına denize çelenk

Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kent Konseyi ve Ayvalık Giritliler Derneği tarafından mübadelenin 101. Yıldönümünde Cunda (Alibey) Adası’nda günün anısına tören düzenlendi.

BALIKESİR (İGFA) - Mübadillerin Cunda'ya ilk adım attıkları noktada gerçekleştirildi. Mübadelenin 101. Yılının anısına; CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ve Ayvalık Giritliler Derneği Başkanı Coşkun Tunçmen tarafından denize çelenk bırakıldı.

Törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, 9 Eylül 1922 yılında, İzmir’in kurtuluşundan sonra beliren en önemli sorunlardan birinin mübadele sorunu olduğunu söyledi. Lozan Atlaşması’nda bu sorunun çözümü için önemli açılımların var olduğunu dile getiren başkan Ergin, Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesinin, aslında Yunanlar ve Türklerin ortak yazgısı olduğunu hatırlattı.

Bu anlaşma ve beraberliğin Türkiye ile Yunanistan arasındaki barış niyetlerini daha da geliştirdiğini ve bunun sonucu olarak Yunan devlet adamı Venizelos’un, Atatürk’ü Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdiğini vurgulayan Başkan Ergin, “İki ülke arasındaki Zorunlu Nüfus Mübadelesi ise modern Yunanistan ve Türkiye’nin toplum yapısını şekillendirmede büyük rol oynamıştır. Türkiye’den Yunanistan’a 850 bin Rum, Yunanistan’dan Türkiye’ye ise 400 bin Türk göç etmiştir. Türkiye’den göç edenler daha çok İzmir, Ege bölgesi, Karadeniz bölgesi, Kayseri, İstanbul’dan Yunanistan’a gittiler. Yunanistan’dan ise Selanik, Kavala, Drama, Girit, Yunan adaları ve Makedonya topraklarından Türkiye’ye Türk göçü gerçekleşti. Nüfus Mübadelesi Antlaşması, her iki ülkedeki azınlıkları göçmen hâline getiren on yıl sürecek olan döneme resmî bir nitelik kazandırdı. Mübadele göçmenlerinin yeni yerleşim yerlerine uyum süreci bazı sorunları taşısa da zamanla mübadiller yeni vatanlarında daha mutlu bir yaşama kavuşmuşlardır. Üçüncü kuşaklar da geldikleri yerlerle ilgi nostaljik duygular çoğaldığı için Türkiye ve Yunanistan’da bir çok mübadele dernekleri kurulmuş ve halen çok insani etkinlikler yapmaktadırlar.” diye konuştu.

Kendisinin de göç eden bir ailenin çocuğu olduğunu ifade eden Mesut Ergin, göçün gerçekten çok zor bir olay olduğunu belirtti.

Daha sonra Mübadil kuruluşlarının ortak açıklamasını Ayvalık Giritliler Derneği Başkanı Coşkun Tunçmen okudu.


Haber Kaynak : İGFA

Türkoğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü görevine atanan Sn. Mahmut Demirtaş’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu

Türkiye'nin kar haritası yayınlandı!

Isparta Halkı Çamurlu ve Kirli Sular Nedeniyle Yeni Bir Günlük Rutin Kazandı

Isparta'nın Doğa Harikası Kovada Gölü Kuruyor!

Emekli polis memuru Ali Ünal, vefat etti!

Türk Telekom’a Avrupa birinciliği

Ankara'da iş yurtları ürün ve el sanatları fuarı açıldı

İETT kapılarını patili dostlara açtı

Prof. Dr. Tarhan: Yalnızlık madde kullanımını tetikliyor!

Antalya Muratpaşa'dan 'göç' bildirgesi

Mercedes tutkunları İnegöl’de bir araya geldi

MUPA ortak akılla Muğla'yı planlamak için yola çıktı

Gebze Beşköylüler Derneği yeni yerinde hizmete açıldı

Meteoroloji sağanağa karşı uyardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Önderoğlu için taziye