Bakan Yumaklı: 5 ayda 515 bin denetim yapıldı

Bakan Yumaklı: 5 ayda 515 bin denetim yapıldı

Bakan Yumaklı: 5 ayda 515 bin denetim yapıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 81 ilde güçlü denetim altyapısının bulunduğunu belirterek, 41 kamu, 107 özel gıda laboratuvarıyla hizmet verdiklerini, gıdaya yönelik 15 AR-GE merkezinin bulunduğunu kaydetti.

ANKARA (İGFA) - Dünya Gıda Güvenilirliği Günü, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla düzenlenen etkinlikte kutlandı.

Bakan Yumaklı Orman Genel Müdürlüğünde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Dünya Gıda Güvenilirliği Günü'nün bu yılki temasının "Beklenmeyene hazırlıklı ol" olarak belirlendiğini ifade etti. Temanın belirlenmesinde yakın dönemde herkesin takip ettiği ve endişeyle izlediği gelişmelerin etkisinin büyük olduğunu düşündüklerini belirten Yumaklı, iklim değişikliğinden salgın hastalıklara ve doğal afetlere kadar etkisinin çok yakından hissedildiği birçok risk faktörünü hep birlikte tecrübe ettiklerini belirtti.

Nüfus artışının gıdaya olan talebi beraberinde getirdiğini dile getiren Bakan Yumaklı, "2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar olacağı, ülkemiz nüfusunun da 100 milyonu aşacağı düşünülürse, gıdaya olan ihtiyacın yaklaşık yüzde 70 daha fazla artacağını öngörülmekte. Bu gıdayı üretmek için de yaklaşık yüzde 55 daha fazla su tüketiminin söz konusu olacağı hesaplanmakta." diye konuştu.

Bunun için hem gıda arz güvenliğini hem de gıda güvenilirliğini korumak ve dünyadaki gelişmeleri iyi okuyup analiz etmek durumunda olduklarına vurgu yapan Yumaklı, bakanlık olarak politikalarında gıda güvenliğini üç aşamada ele aldıklarına işaret etti.

Bakan Yumaklı, ilk aşamanın üretim, ikincisinin denetim, üçüncüsünün ise tüketim olduğunu ifade ederek, destek ve hibelerden kredilere, sulama ve altyapı yatırımlarından tarım arazilerinin korunmasına kadar birçok düzenleme ve faaliyetlerle üretim aşamasının devam ettiğini söyledi. Bu çalışmaların sonucunda hem 85 milyon vatandaşın hem de 60 milyon turistin gıda ihtiyacının sorunsuz bir şekilde karşılanmış olduğunun altını çizen Yumaklı, "Hasat dönemi başladı. Dün itibarıyla hububat fiyatlarıyla ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi referans fiyat açıklamasını gerçekleştirdi. Bütün hazırlıklarını da yapmış durumda. Gıda konusu siyasi bir aparat değildir. 7 gün 24 saat işiyle hemhal olan bu ülkenin insanının sofrasına, onun gıdasını sağlamak için gece gündüz çalışan çiftçinin, üreticinin hiçbir şekilde rasyonel olmayan, gerçekçi olmayan birtakım vaatlerle adeta kışkırtılmasını kabul etmiyorum. Bizler bakanlık olarak bütün çiftçilerimizin, bütün üreticilerimizin her türlü yanında olan üretici bir bakanlığız. Bizi üreticiyle ayırmaya çalışacak her türlü söylemi de reddediyorum. Bizler fiyatı açıkladıktan sonra yanında bir dizi tedbirler de aldık. Bazı ürünlerin ithalatını kısıtladık. Özellikle ihraç edilebilecek olan ürünlerin daha önce yapılmayan ihracatını açtık. Bizleri üreticiden, çiftçimizden hiç kimsenin koparmasına izin vermeyeceğiz. Onların bütün ihtiyaçlarında birlikte olacağız ve inşallah bu güzel hasat dönemini de bereketli bir şekilde geçirmiş olacağız." dedi.

5 AYDA 515 BİN DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bakan Yumaklı, bakanlık olarak gıda güvenliği çalışmalarını yürütürken, dünyada uygulanmak üzere uluslararası kuruluşların "tek sağlık" yaklaşımını benimsediklerini belirtti.

Gıda mevzuatını oluştururken Avrupa Birliğine uyumun yanı sıra, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütünün çalışmalarını dikkate aldıklarına vurgu yapan Yumaklı, vatandaşların güvenilir, sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşması için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerinin altını çizdi. Şu ana kadar 104 Türk Gıda Kodeksi mevzuatı yayınlandığını, 81 ilde de güçlü bir denetim altyapısının bulunduğunu belirten Yumaklı, 41 kamu, 107 özel gıda laboratuvarıyla hizmet verdiklerini, gıdaya yönelik 15 AR-GE merkezinin bulunduğunu dile getirdi.

VATANDAŞLAR DENETİM BİLGİLERİNE YENİ UYGULAMAYLA ULAŞACAK

Bakan Yumaklı, hayvansal üretimle alakalı şap aşısını aza indirmek ve bir süre sonra da tamamıyla yok etmek adına aşılamayı üçe çıkardıklarının altını çizerek, bu ve alınan diğer tedbirlerle beraber hastalığın görülme oranının yüzde 53 azalmış olduğunu söyledi. Hayvan hastalıklarının yayılımının engellenmesi adına Erzurum ve Elazığ'da Veteriner Yol Kontrol Denetim noktaları oluşturulduğunu vurgulayan Yumaklı, bundan sonraki dönemde Ankara, Çankırı, Kayseri ve Mersin'de bu noktaların açılmış olacağını ifade etti.

Bakan Yumaklı, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşma hakkının kendileri tarafından takip edilebilirliğini sağlamak üzere yeni bir uygulamayı tanıtarak, daha önce yaptığı açıklamada uygulama üzerinde çalışmaların devam ettiğini söylediğini belirtti.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: bakan yumaklı: 5 ayda 515 bin denetim yapıldı

Asılsız ihbarlara 'lekelenmeme' kalkanı!

Halk plajları tatilcilerin uğrak yeri oldu

Bakan Özhaseki: Hedef temiz plajda dünya birinciliği

Satılıkta Ayvalık, kiralıkta Çanakkale zirvede!

426 bin öğretmene ilkyardım bilinci

Pençe-Kilit'te 3 terörist etkisiz!

21 Haziran'da vizyona girecek filmler...

Havada Avrupa'nın üçüncüsüyüz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhalefete 'siyaset' mesajı

DSİ su kaynaklarını verimli kullanıyor

e-imza'dan sonra 'e-mühür' yolda

Türk Kızılay'ın kurban kesimleri 19 ülkede sürüyor

İçişleri'nden üç günlük bilanço! Yaralılar 4 bini aştı!

DEVA Partisi heyeti, siyasi partilerle bayramlaştı

Yurtta bugün hava nasıl olacak? Orta Karadeniz ve Akdeniz'in Toroslar kesimi sağanak yağışlı