Tarih: 09.02.2024 11:58

Ayda 200 TL tasarruf etme elinizde

Facebook Twitter Linked-in

Ufak değişiklikler ve uygulamalarla faturalarınızda ayda 200 TL’ye kadar tasarruf edebilirsiniz. Doğal gaz ve elektrik faturalarınız cep yakıyorsa bu yöntemlere bir göz atmanızda fayda var.

İSTANBUL (İGFA) - Kış mevsiminin son ayına girdik. Doğal gaz ve elektrik faturalarında kış soğuğu da uzun süredir hissediliyor. Artan soğuklarla birlikte hem doğal gazın kullanımının artması hem de klima ve elektrikli ısıtıcıların daha fazla kullanılması faturalardaki rakamları arttırıyor.

Karşılaştırma sitesi encazip.com kış aylarında tasarruf etmenin yollarını sıraladı.

Bu önerileri uygulayarak sizlerde faturalarınızda ayda 200 TL’ye kadar tasarruf sağlayabilirsiniz.

İşte o öneriler:

ODA SICAKLIĞINI KORUMA YÖNTEMLERİ

Öncelikle odaların içerisindeki sıcak havayı korumaya yönelik önlemler almak fayda sağlayacaktır. Gündüzleri perdelerin açık tutulması ile gün ışından yararlanılabilir. Perdelerinizi açarak güneşin doğuşundan batışına kadar yaydığı ısıdan faydalanabilirsiniz. Kanepenizi ve sandalyelerinizi radyatörü kapatmayacak şekilde ve aralık bırakarak konumlandırabilir bu sayede sıcak havanın kesilmesini önleyebilirsiniz. Sıcak havayı, odaya geri yansıtarak enerji tasarrufuna yardımcı olmak için radyatörünüzün arkasına metalize radyatör reflektörü (radyatör arkalığı) koyabilirsiniz. Isınmanın en etkili yollarından biri kapı aralıklarına ve pencerelere yalıtım bandı çekmek. Bu da tasarrufa önemli katkı sağlayan tüyolardan. Isıtmadığınız odaların kapılarını kapatarak, sıcak havanın belirlenen alanda kalmasını sağlar ve soğuk havanın eve yayılmasını durdurursunuz.

KULLANIM SÜRELERİNE DİKKAT

Gündüzleri hava daha sıcak olacağı için gündüz kombinin derecesini kısabilir, akşam açabilirsiniz. Isıtmayı sadece ihtiyaç olduğunda kullanmak tasarruf etmenin en iyi yolu. Kullanmadığınız odaların ışıklarını her zaman kapalı tutun. Özellikle koridor gibi evin kısa süreliğine kullanılan mekanlarında ışıklar açık unutulabiliyor, buna da dikkat etmekte fayda var.

BAKIM VE YALITIM DETAYLARI ÖNEMLİ

Kombinizin bakımını yılda bir kez, özellikle kış aylarına girmeden önce yaptırmanızda da yarar var.  Enerji tasarrufunda en önemli destekçilerden biri de yalıtım. Yalıtımı kötü çatı ve duvarlar, önemli bir enerji israfına nedeni olabilir. Bu nedenle bina yalıtımınızın iyi olduğundan emin olmalısınız. Pencerelerin çift cam olması sıcak soğuk hava dengesini sağlar ve uzun vadede tasarrufa katkı sunar.

EV ALETLERİNİN KULLANIMI:

Küçük ev aletlerinin kullanımına dikkat etmek de tasarruf için önemli bir adım. Küçük detaylar faturalara önemli katkılar sunabilir. Kullanılmayan elektrikli aletleri prizden çıkarmak bunlardan bir tanesi. Elektrikli aletler, kapalı olsalar bile prize takılıyken elektrik tüketmeye devam ederler, bu nedenle buna dikkat etmek önemli. Su ısıtıcısını kullanırken ihtiyacınız kadar su doldurmak süreyi kısaltır. Beklemede kalan çay makineleri, tost makineleri, su ısıtıcıları gibi aletleri kapatmakta da yarar var. Fırında, ön ısıtma yapılması gereken bir yemek pişecekse zaman ayarı yapılmalı. Gereksiz sürelerde ön ısıtma, elektrik israfına neden olur.

KÜÇÜK DETAYLARI DA ATLAMAYIN

Aydınlatmadan tasarruf için akkor ampullere göre daha uzun ömürlü olduğundan floresan veya LED ampul kullanmakta fayda var. Ortalama bir hane, ampullerini LED'le değiştirirse ayda yaklaşık 100 TL’ye kadar tasarruf sağlayabilir.

BEYAZ EŞYALARIN KULLANIMI

Beyaz eşyalarda enerji sınıfı yüksek cihazlar kullanmak tasarruf için olmazsa olmaz noktalardan. Buzdolabı, fırın, televizyon, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi sürekli kullanılan beyaz eşyalardan da kullanım yönteminizi değiştirerek ufak tasarruflar sağlayabilirsiniz. Örneğin, çamaşır ve bulaşık makinesi tam dolu olarak çalıştırmak bunlardan biri. Yarısı dolu makineyi, tam performansla çalıştırmak enerji israfını artırır. Çamaşır makinesini kısa programda kullanırsanız çalıştırma ve böylece elektrik harcama süresi de kısalır. Bulaşık makinesinin kapağını açık bırakarak bulaşıkların kurumasını sağlayabilirsiniz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —