Amed Film Festivali dördüncü gününde yoğun ilgi gördü

Amed Film Festivali dördüncü gününde yoğun ilgi gördü

Festivalin dördüncü gününde 12 film gösterildi ve Bağımsız Belgesel Film Yapımcılığı Atölyesi düzenlendi. Yönetmen Ayşe Çetinbaş, Diyarbakır seyircisinin tepkisinin farklı olduğunu ifade etti.

Amed Uluslararası Film Festivali’nin dördüncü gününde 12 film izleyiciyle buluştu. Bağımsız Belgesel Film Yapımcılığı Atölyesi’ni gerçekleştiren Yapımcı ve Yönetmen Ayşe Çetinbaş, Diyarbakır seyircisinin farklı olduğunu belirtti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Ortadoğu Sinema Akademisi ve Sînebîr’in yürütücülüğünde düzenlenen 3. Amed Uluslararası Film Festivali, dördüncü gününde film gösterimleri ve atölye çalışmalarıyla devam etti.

Çok Sayıda Film Seyirciyle Buluştu

Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde Irak’ın görünmeyen güzelliklerini ve savaşın gölgesindeki yaşamları anlatan 'Iraq’s Invisible Beauty', Duhok Film Festivali’nde en iyi film seçilen 'Baghdad Messi', kadın bedeninin toplumsal baskılar altındaki dönüşümünü anlatan 'The Virgin and Child (Bakire ve Çocuk)' ile kısa film ve belgeseller gösterildi.

'Wild Summon', 'Damn Employer', 'Apneas' belgeselleri ile 'Xalko', 'Piyê Min', 'Toz Şeker', 'Pace', 'Vejîna Perperîkê', 'Your Touch Makes Others Invisible' adlı kısa filmler de izleyiciyle buluştu.

Atölye Çalışması Yoğun İlgi Gördü

Filmlerin yanı sıra Yapımcı ve Yönetmen Ayşe Çetinbaş tarafından gerçekleştirilen Bağımsız Belgesel Film Yapımcılığı Atölyesi yoğun ilgi gördü.

Çetinbaş: "Diyarbakır Seyircisi Bambaşkaydı"

Festivalin açılış filmi 'Kardeş Türküler' belgeselinin yönetmenlerinden Ayşe Çetinbaş, Diyarbakır’da olmanın kendisi için özel bir anlam taşıdığını söyledi. Filmin Adana, İstanbul ve Ankara’da da gösterildiğini hatırlatan Çetinbaş, "Her yerin seyircisinin farklı tepkisi vardı ama Diyarbakır’ın bambaşkaydı. Sürekli bir alkış eşliğinde, duygu dolu bir gösterim oldu" dedi.

Açılış filmi olması nedeniyle söyleşi kısmının yoğun program yüzünden yapılamadığını, buna rağmen izleyicilerin sonrasında kendisine ulaşarak görüşlerini paylaştığını ifade eden Çetinbaş, "Filmde Ermenilerle ilgili bölümün çok heyecan verici olduğunu, gözyaşlarını tutamadıklarını söyleyenler oldu. Tam da Diyarbakır’da olması gerektiği gibi bir atmosferde geçti" diye konuştu.

Filmin Yolculuğu Devam Ediyor

Filmin ilk festival gösteriminin Adana Altın Koza’da yapıldığını belirten Çetinbaş, uzun yıllar süren çalışmanın ardından bu anın kendisi için çok heyecan verici olduğunu dile getirdi. Çetinbaş, "12 yıldır üzerinde çalıştığımız filmin ilk gösterimiydi. Ben muhtemelen heyecanı atlattım zannettim ama öyle olmadı. İstanbul’da filmde yer alan yapım sürecinde olan herkesle mutlu sonu paylaşmak çok güzeldi. Şu an için çok iyi gidiyor. Buradan da 14-15 Aralık’ta Duhok’ta gösterilecek" ifadelerini kullandı.

Deneyimler Paylaşıldı

Bağımsız Belgesel Film Yapımcılığı Atölyesi’ne ilginin büyük olduğunu söyleyen Çetinbaş, Türkiye’de bağımsız belgesel üretim süreçlerine dair kapsamlı bir çerçeve sunduğunu belirtti. Çetinbaş, "Bu ülkede belgesel yapmanın ne gibi zorlukları var, nelere dikkat etmek gerekiyor, ne tür destekler alınabilir, tüm zor koşullara rağmen nasıl belgesel yapılabilir gibi kısa da olsa deneyimlerimi aktardım" dedi.

Atölyeye çeşitli meslek gruplarından katılımcıların ilgi gösterdiğini belirten Çetinbaş, aralarında ortak yapımcı arayışı içinde olan İranlı bir yapımcı, öğrenciler ve kısa film üreticilerinin bulunduğunu ifade etti. Çetinbaş, "Genelde projesi olup 'bu işi nasıl yapacağız' sorusuna yanıt arayanlar gelmişti. Bugüne kadar yapımcılığını yaptığım filmler üzerinden sunum yaptım. Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi, Bakur, Benim Çocuğum, Kardeş Türküler belgeseli gibi filmlerin yapımcısı olarak deneyimlerimi aktarmış oldum" şeklinde konuştu.

 


Diyarbakır,Diyarbakır Belediyesi

Diyarbakır,Diyarbakır Belediyesi
belediye365.com
Haber Kaynak : İGFA

Van Büyükşehir Belediyesi, Gençlere Yönelik Yapay Zeka Eğitimi Başlatıyor

Diyarbakır'da Öğrencilere Çevre ve Sıfır Atık Eğitimi Veriliyor

Toroslar'da Anne Projesi Kapsamında Eş Zamanlı Eğitimler Düzenlendi

Amed Film Festivali dördüncü gününde yoğun ilgi gördü

Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanları Fransa'da Görüşmeler Gerçekleştirdi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Fransa'nın Rennes Kentinde Atık Dönüşüm Modelini İnceledi

Okur-Yazar Buluşması Andırın'da Yazar Mustafa Köneçoğlu'nu Ağırlayacak

Eskişehir'de İnsan Hakları Günü'ne Özel Fransız Günleri Konseri

Eskişehir'de Gençler, Büyükelçilerle Avrupa Gündemini Konuşuyor

Mediterraneo Sergisi, Eskişehir'de Fransız Günleri Kapsamında Açıldı

Altınordu'da Dijital Ebeveynlik Semineri Düzenlendi

Güney Afrika Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Stofile, Konya'da Başkan Altay ile Görüştü

Aydoğdu Mahallesi'nde Uyuşturucuyla Mücadele ve Rehabilitasyon İçin Kurumlar Bir Araya Geldi

Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Meslek Lisesi Öğrencileriyle Buluştu

Bursa'da 'Kadın ve Edebiyat Söyleşileri'nde Menopoz Rehberi Konuşuldu