90 yıllık icra yoluyla çocuk teslimi tarih oldu

90 yıllık icra yoluyla çocuk teslimi tarih oldu

90 yıllık icra yoluyla çocuk teslimi tarih oldu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 90 yıllık geçmişe sahip, icra yoluyla çocuk teslimine son veren uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaştırıldığını vurgulayarak, “Çocukların kolluk güçleriyle anne veya babadan koparıldığı çirkin görüntülere son verdik. Bakanlığımız, toplumsal bir acıya son veren bu uygulama ile ilgili özel rehber hazırlayarak, uygulayıcı tüm taraflara ulaştırdı” dedi.

ANKARA (İGFA) - Adalet Bakanlığınca yürütülen, icra yolu ile çocuk teslimine son veren uygulama ile bugüne kadar 2 bin 672 dosyada çocuk teslimi, 26 bin 265 dosyada ise kişisel ilişki işlemleri olmak üzere toplamda 28 bin 937 dosyada 256 bin 57 çocuk teslimi ve kişisel ilişkiye ilişkin işlemler gerçekleştirildi.

ÇOCUKLARIN KOLLUK GÜÇLERİYLE ANNE VEYA BABADAN KOPARILDIĞI ÇİRKİN GÖRÜNTÜLERE SON VERDİK

Bakan Tunç, yeni uygulama kapsamında çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair işlemlerin, çocuk dostu şekilde oluşturulan çocuk görüşme merkezlerinde ve uzmanlar vasıtasıyla gerçekleştirildiğini kaydetti. Adalet Bakanı Tunç, şöyle konuştu:

“Bu uygulama ile çocukların kolluk güçleriyle anne veya babadan koparıldığı çirkin görüntülere son verdik. Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin kararların uygulamasını icra dairelerinden aldık, Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerine verdik. Görüşme merkezlerinde psikologlar, sosyal çalışmacılar, pedagoglar ve rehber öğretmenler vasıtasıyla çocuk teslimleri yapılıyor. Bakanlığımız bu hizmeti ücretsiz gerçekleştiriyor.”

Çocuk görüşme merkezlerinin fiziki yapısına dair bilgi de veren Bakan Tunç, merkezler için mümkün olduğu kadar çocukların ebeveynleri ile kaliteli zaman geçirmesine imkan sağlayacak park, bahçe ve içerisinde sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlerin yürütüldüğü yerler ya da bu yerlere yakın noktalar tercih edildiğini de kaydetti.

ÜCRETSİZ OLARAK BAŞVURULUYOR

Adalet Bakanlığının çocukların üstün yararını gözeterek hayata geçirdiği yeni uygulamasıyla, velayet hakkı kendisine verilmeyen ancak belirlenen takvime göre çocuğunu görme hakkı tanınan ebeveynler artık icra dairelerine başvurmak zorunda kalmıyor. Bu ebeveynler adliyelerde kurulan adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine ücretsiz olarak başvurarak belirlenen çocuk görüşme merkezlerinde çocukları ile görüşebiliyor. Adli süreçte çocuk haklarının gözetilmesi ve çocuklara yönelik koruyucu, destekleyici tedbirlerin alınması amacıyla hazırlanan çocuk görüşme merkezleri, çocukların ihtiyaçlarına da yanıt veriyor.

256 BİN 57 İŞLEM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İlk olarak 4 Nisan 2022 tarihinde başlayan çocuk teslimi uygulaması, bu yıl itibarıyla tüm ülke genelinde hayata geçirildi. Hâlihazırda toplam 806 çocuk görüşme merkezinde, çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair iş ve işlemler yerine getiriliyor.

Uygulama ile bugüne kadar 2 bin 672 dosyada çocuk teslimi, 26 bin 265 dosyada ise kişisel ilişki işlemleri olmak üzere toplamda 28 bin 937 dosyada 256 bin 57 çocuk teslimi ve kişisel ilişkiye ilişkin işlemler gerçekleştirildi.


Haber Kaynak : İGFA

Ankara Büyükşehir Belediyesinden bağımlılığa karşı panel

Meteorolojiden sağanak yağış uyarısı

Bu teknolojik ürünler tatil dinlemedi!

Gençlik kamplarından 14 bin çocuk yararlandı

Türk Kızılay'dan afet bölgesinde 532 çocuğa yetim desteği

Türk Kızılay depremzede çocukların yanında

Dünyada artan uyuşturucu kullanımı endişe verici boyutlarda

Evlerdeki büyük tehlike! Yüzde 80 kuralına dikkat!

Sıcaklıklar 43 dereceyi bulacak

Borçelik'ten üniversitelilere deneyim paylaşımı

Hafta sıcak başlıyor! Normalin 5-10 derece üzerinde...

Bilecik’te sıcaktan asfalt eridi

İş insanının pahalı hobisi

Bir girişimcilik hikayesi: Bigsnow

Otoyollardan 21,6 milyon araç geçti