15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü: Erken teşhis hayat kurtarır

15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü: Erken teşhis hayat kurtarır

15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü: Erken teşhis hayat kurtarır

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Uzm. Dr. Çağrı Kılıçlı, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, prostat kanserinin erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser olduğunu belirterek, erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Kılıçlı, risk faktörleri, belirtiler ve tarama yöntemleri hakkında bilgi verdi.

İSTANBUL (İGFA) - İSTAHED Bilim Komisyonu Üyesi Uzm. Dr. Çağrı Kılıçlı, prostat kanserinin başlangıçta genellikle belirti göstermediğini, ancak idrar yapma zorluğu, sık idrara çıkma, idrarda kan veya ileri evrelerde bel ağrısı gibi şikayetlerin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Risk faktörleri arasında ileri yaş, aile öyküsü, obezite, kötü beslenme, sigara ve hareketsiz yaşam yer aldığını ifade eden Dr. Kılıçlı, Brokoli, tahıl ve likopen içeren domatesin koruyucu olduğu, haftada 3 saat yoğun egzersizin ise kansere bağlı ölüm riskini yüzde 61 azalttığını belirtti.

TANI VE TARAMA

Tanıda PSA testi, rektal muayene, ultrason, MR ve biyopsi kullanıldığına dikkati çeken Dr. Kılıçlı,PSA değerleri yaşa göre (40-49 yaş: 0-2,5 ng/ml; 70-79 yaş: 0-6,5 ng/ml) değiştiğini söyledi. Kılıçlı, PSA’nın tek başına kanser tanısı koymadığını, prostatit veya iyi huylu büyüme gibi durumlarda da yükselebileceğini vurguladı.

Tedavi, aktif gözlem, radyoterapi veya cerrahi ile belirleniyor.Tarama ÖnerileriTürkiye’de barsak, meme ve rahim ağzı kanserleri için ücretsiz tarama yapılırken, prostat kanseri taraması risk grubundaki (40 yaş üstü) ve 50 yaş üstü erkeklerde 1-3 yılda bir PSA testi ve ürolog muayenesiyle öneriliyor.

Kılıçlı, “Aile hekimlerine başvurarak doğru bilgi alınması, kansere bağlı olumsuz sonuçları azaltmada kilit rol oynuyor” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

Nilüfer'de 8 Mart Etkinlikleri 'Eşitlik Ses İster Biz Buradayız' Sloganıyla Başlıyor

Büyükkılıç, KCETAŞ ve TÜGVA'nın Ramazan İftar Programlarında

Yalova'da İstanbul Caddesi'nde Trafik Denetimi Yapıldı

Mersin Şehir Tiyatrosu, 'Bilge Hekim Lokman' Oyunu İle Genç Seyirciye Ulaşıyor

Ulaştırma Bakan Yardımcısı ve Genel Müdür, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı'nı Ziyaret Etti

Van'da Kar Yağışı Sonrası Ulaşım İçin Yoğun Mesai

Eskişehir'de Eğitimde Fırsat Eşitliği İçin Dijital Platform Kuruldu

Diyarbakır'da YKS'ye ilk kez girecek öğrencilere sınav ücreti desteği

Pendik'te Esenyalı-Kemiklidere İmar Uygulaması Tamamlandı

Sinop İnceburun Spor Kulübü Yönetimi, Belediye Başkanı Metin Gürbüz'ü Ziyaret Etti

Aksaray Bilim Merkezi'ndeki TÜBİTAK Sergi Salonu'na Öğrencilerden Yoğun İlgi

Kayseri'de Elektrikli Ulaşım Yatırımlarına Hız Verildi

AK Partili Büyükgümüş, Aksaray Belediye Başkanı Dinçer'i Ziyaret Etti

Diyarbakır'da Mardin Yolu'na Kapsamlı Peyzaj Düzenlemesi

Van'da Kar Mücadelesi: 292 Yerleşim Yerine Ulaşım Sağlandı