10 yıl sonra banka şubesi kalmayabilir!

10 yıl sonra banka şubesi kalmayabilir!

10 yıl sonra banka şubesi kalmayabilir!

Mesai saati kavramına takılmadan, günün her saati ve her yerden bankacılık işlemlerini yapma olanağı veren dijital bankacılığa ilgi her geçen gün artıyor. Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre 10 yıl sonra bankacılık işlemlerinin sadece dijital bankacılıktan yapılabileceğini öne sürdü.

İSTANBUL (İGFA) - Özellikle pandemiyle birlikte gittikçe dijitalleşen dünyada, mobil ve dijital bankacılık kullanımı arttı. Dijitalleşme, bankacılık sektöründe de önemli yer tutuyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin verileri Türkiye genelinde dijital bankacılık müşterisi sayısının 104 milyon kişiye ulaştığını gösteriyor.

UZAKTAN BAŞVURU YAPAN MÜŞTERİ SAYISI 836 BİN

Değişen mevzuata göre artık bankalara fiziki olarak gitmeden cep telefonundan dakikalar içinde müşteri olmak mümkün hale geldi. Türkiye Bankalar Birliği'nin haziran ayında yayınladığı ‘Uzaktan ve Şubeden Müşteri Edinim İstatistikler’ raporuna göre, 2023’ün haziran ayında ‘uzaktan başvuru sayısı’ 836 bin, ‘uzaktan-müşteri temsilcisi ile sonuçlandırılan müşteri sayısı’ 389 bin oldu. ‘Uzaktan başvuru sayısı’ 2022’de 1 milyon 133 bin ve ‘Uzaktan-müşteri temsilcisi ile sonuçlandırılan müşteri sayısı’ ise 2022’de 365 bin civarındaydı.

Nisan-Haziran 2023 dönemi içinde aktif bireysel dijital bankacılık müşterilerinin yaş grupları bazında dağılımında ilk sırayı 40 milyon kişi ile 36-55 yaş grubu aldı.

BANKACILIKTA DEVRİM UZAKTAN MÜŞTERİ EDİNİMİ İLE OLUYOR

Beş yıl önce aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 39 milyon olduğuna dikkati çekerek verileri değerlendiren encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, “Veriler gösteriyor ki, 10 yıl sonra bankacılık işlemleri sadece dijital bankacılıktan yapılabilir” dedi.

"Toplam dijital bankacılık kullanan müşterilerin sayısı zaten yüksek ancak bankacılıkta asıl devrim, uzaktan müşteri edinimi tarafında oluyor" diyen Kırım, "Artık tüketiciler banka şubesine gitmeden uzaktan cep telefonları üzerinden saniyeler içinde daha önce hiç çalışmadığı bir bankanın müşterisi olabiliyor. Şubede bekleme, sayfalarca kağıt imzalama dönemi artık kapanıyor. 2021 yılının mayıs ayında aylık 69 bin olan uzaktan müşteri olan kişilerin sayısı, 2023 yılında aylık ortalama 500 binlere ulaştı. Bu sayede bankalar yavaş yavaş tam anlamıyla şubesiz bankacılığa geçiş yapıyor. Orta vadede artık bankacılığın tamamen değiştiğini ve neredeyse tüm bankaların çok az – belki de hiç şubesi olmayacağı günleri göreceğiz. Bankaların en yüksek gider kalemlerinin başında gelen şubelerin yarattığı masraflar bankaların giderlerinden düşecek ve bu sayede daha düşük oranlı kredi oranı ile daha yüksek oranlı mevduat teklifi vermek konusunda bankaların eli önemli ölçüde güçlenecek. Neredeyse tüm bankaların ciddi anlamda uzaktan kanallara önemli yatırımlar yaptığına şahitlik ediyoruz" diye konuştu.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: 10 yıl sonra banka şubesi kalmayabilir!

Sektörün ilk yeşil etiketli kablo ürünü 'E Path' tanıtıldı

Bakan Bolat: Ekonomide sürekli büyüyoruz

Navlun endeksindeki düşüş sürecek mi? Arz-talep dengeleri yeniden şekilleniyor

En az 50 kilogram tekno atık toplayan çalışanlarını ödüllendirdi

İçtur, Antalya’nın vergi rekortmenleri arasında yer aldı

Hindi eti üretimi 8 ayda yüzde 17,1 arttı

Rektör Yusuf Leblebici: “Birlikte yaratmaya ve geliştirmeye devam edeceğiz”

Ağustos'ta süt ve süt ürünlerimi arttı

Bakan Şimşek: 3 bin 400 büyük şirketi izaha davet ettik

Ticaret ve perakende satış hacmi artışta

Yurt dışında tatile rağbet artıyor

Enerji sektörünün “dinamik” girişimcileri ödüllendirildi

Bakan Bolat'tan 'Ödemeler Dengesi' değerlendirmesi

Toplam ciromuz arttı

Türk şirketleri Üsküp'e yöneliyor