MEME KANSERİ AMELİYATLARINDA YENİ BİR TEKNOLOJİ: ROLL YÖNETİMİ

MEME KANSERİ AMELİYATLARINDA YENİ BİR TEKNOLOJİ: ROLL YÖNETİMİ

Küçük kitleleri çıkarmak için geliştirilen yöntemle, tümör çıkarılırken sağlam dokular zarar görmüyor Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme...

Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri hakkında yapılan çalışmalar ile artık erken tanının önemini bilmeyen kalmadı. Ancak, erken tanı kriterlerine en uygun kitle büyüklüğü, elle muayeneden ziyade tıbbi tanı yöntemleri ile yakalanabildiği az biliniyor. Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağatay Çifter, (Radioguided Occult Lesion Localisation) yöntemi hakkında bilgi verdi: "Genellikle bir santimden küçük kitlelerin, meme dokusuna zarar vermeden çıkarılması her zaman mümkün olamıyordu ve gereksiz miktarda sağlam meme dokusu da tümörle birlikte çıkarılıyordu. Bu durum estetik ve kozmetik olarak meme dokusunun şekil bozukluğuna yol açabiliyordu. ROLL (Radioguided Occult Lesion Localisation) yönteminde ise; ultrason ve mamografi eşliğinde kitle içerisine, çevre dokulara dağılmayan bir radyoaktif madde (Tecnesyum 99) ile işaretlenmiş makro albümin veriliyor, kanserli doku, `Gama Prob` denilen bir uç yardımıyla bulunup çıkarılabiliyor. Muayenede saptanamayacak küçüklükteki tümör tamamen çıkarılabiliyor ve geride meme içerisinde kanserli doku kalmıyor."

35-40 SÜRÜYOR
?
Prof. Dr. Çifter, yöntemin en önemli avantajının geride kanserli doku bırakma olasılığının daha az olduğunu belirtti. Ameliyat süresinin ortalama 35-40 dakika civarında sürdüğü bu yöntemin Nükleer Tıp Bölümü ile koordineli yapılmakta olduğunu ifade eden Dr. Çifter, ROLL`un tüm merkezlerde rutin hale gelmesinin daha iyi sonuçları da beraberinde getireceğini kaydetti.



Anahtar Kelimeler: ROLL

Aort kapağını ameliyatsız değiştirmek mümkün!

Sağlıklı sonbahar için bağışıklığınızı güçlendirin

Midenize aşırı yüklenmeyin, çünkü...

Kronik öksürük ve ağır yük kaldırma kasık fıtığı sebebi

Kalp ameliyatlarında robotik dönem

Dişler iyi temizlenmezse arayüz çürüğü oluşabiliyor

Dünya kalp cerrahları Türkiye'de buluşuyor

Yerli firmadan sedef hastalığının tedavisine umut veren çalışma

Lojistik sorunları aşılamayı aksatıyor! Taşıma aşıyla nereye kadar?

Kulak tüpü ameliyatı gerektiren durumlar çocuklarda daha yaygın!

Her yıl 300 bin kişi kalp hastalığı tanısı alıyor!

Tümöre 'canlı takip'!

Şok diyetlere dikkat! Saat 18'den sonra yemek yememek herkese uygun değil!

Bu kanser ihmale gelmez! Baş boyun kanserlerinde +40 yaşta risk daha fazla

Kötü haber korkusu mamografi taramasına engel!