EKONOMİ

EKONOMİ Haberleri

YABANCI GİRİŞİ 8 KAT ARTTI

YABANCI GİRİŞİ 8 KAT ARTTI

ABD?deki kumpas davasının başlamasından bu yana TL dolara karşı en fazla yükselen ikinci para birimi olurken, BIST yükselişte dördüncü sırada yer aldı....

Piyasalar dış siyassette diz çöktürme operasyonunun son hamlesi olan ABD`deki kumpas davasına sıfır prim tanırken, özellikle Kudüs konusundaki tavrı ile uluslararası ilişkilerde belirleyici konuma gelen , yatırımcıların ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 ile dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olan Türkiye`nin önümüzdeki yıl da korunması beklenen bu performansı cazibesini artırıyor. Kumpas davasının başladığı 28 Kasım tarihinden bu yana dünyanın en fazla yükselen dördüncü piyasası oldu. Yine aynı dönemde Türk Lirası ise dolara karşı en fazla prim yapan ikinci para birimi olarak dikkat çekti.

BORSA 111 BİNİ GEÇTİ
Borsa İstanbul`da 28 Kasım`da 102 bin 68 puan olan endeks, bu haftayı 111 binin üstünde kapattı. Endeks bu dönemde TL bazında yüzde 8.68 yükselirken, dolar bazlı yükseliş ise yüzde 9.2 oldu. Şirketlerin piyasa değeri de 1 aylık sürede 66.4 milyar lira artarak 831.1 milyar liraya ulaştı. Yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul`da 28 Kasım`dan bu yana yaklaşık 150 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Aynı dönemde tahvil-bono piyasasındaki net yabancı alımı ise 365 milyon dolara ulaştı.

10.5 MİLYAR $ GELDİ
Böylece kumpas davasından sonra net yabancı girişi 515 milyon dolara ulaştı. Yabancılar bu yılın 50 haftalık periyodunda hisse senedinde 3.1, tahvil-bonoda ise 7.4 milyar dolarlık net alım yaparak Türkiye`ye 10.5 milyar dolarlık giriş gerçekleştirdi. Yabancıların alımları, geçen yılın aynı dönemindeki 1.3 milyar dolara göre yaklaşık 8 kat arttı. Öte yandan kasım ayında borsaya 29 bin de yerli yatırımcı geldi.

ENFLASYON DÜŞECEK
Vergi reformuna ve ABD`nin 10 yıllık tahvillerindeki yükselişe rağmen dolar endeksinde çıkış yaşanmadığına dikkat çeken Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Yılbaşından sonra açıklanacak enflasyonun yüzde 12`nin altına gerilemesi bekleniyor. Enflasyonda aralık ayında yaşanacak gerileme, Türkiye`nin faiz pozisyonunu biraz rahatlatacak ve bunun piyasada pozitiflik yaratma imkânı var. Küresel faizlerdeki yukarı yönlü hareket TL varlıklarına satış getirmedi. İçinde bulunduğumuz EMEA Bölgesi (Orta Avrupa, , Körfez, Afrika) hisselerindeki pozitiflik devam ederken gelişen ülke paralarında da Güney Afrika`daki Cyril Ramaphosa liderliğinin iyi fiyatlamasının etkileri görülüyor" dedi.

DOLARDA İBRE AŞAĞI
28 Kasım`da 3.7 TL civarında bulunan dolar, bu hafta 3.8150`ye kadar geriledi. Dolar bu dönemde yüzde 3.77 değer kaybederken, euro da yüzde 3.74`lük kayıpla 4.52 liraya indi. Türk Lirası bu dönemde dolar karşısında Güney Afrika Raundu`ndan sonra en fazla değer kazanan ikinci para birimi oldu. Kurdaki bu gerileme, yüklü faiz artırımı baskısına boyun eğmeyen Merkez Bankası`nı da haklı çıkardı. Gösterge faiz yüzde 13.4`a gerilerken, Türkiye`nin risk primini gösteren 5 yıllık CDS`ler ise yüzde 17.8 değer kaybetti.



Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul Türkiye Rusya

Sektörün ilk yeşil etiketli kablo ürünü 'E Path' tanıtıldı

Bakan Bolat: Ekonomide sürekli büyüyoruz

Navlun endeksindeki düşüş sürecek mi? Arz-talep dengeleri yeniden şekilleniyor

En az 50 kilogram tekno atık toplayan çalışanlarını ödüllendirdi

İçtur, Antalya’nın vergi rekortmenleri arasında yer aldı

Hindi eti üretimi 8 ayda yüzde 17,1 arttı

Rektör Yusuf Leblebici: “Birlikte yaratmaya ve geliştirmeye devam edeceğiz”

Ağustos'ta süt ve süt ürünlerimi arttı

Bakan Şimşek: 3 bin 400 büyük şirketi izaha davet ettik

Ticaret ve perakende satış hacmi artışta

Yurt dışında tatile rağbet artıyor

Enerji sektörünün “dinamik” girişimcileri ödüllendirildi

Bakan Bolat'tan 'Ödemeler Dengesi' değerlendirmesi

Toplam ciromuz arttı

Türk şirketleri Üsküp'e yöneliyor