1.3 milyar $?lık dev yatırım

1.3 milyar $?lık dev yatırım

Ankara?da dev güneş modülü fabrikasının temeli atıldı. 1.3 milyar dolarlık yatırım, enerji alanında Türkiye?nin dışa bağımlılığını azaltacak. Projeyi Güney...

alanında `nin dışa bağımlılığını azaltacak olan ilklerin fabrikası için temel atıldı. 1.3 milyar dolarlık maliyete sahip devasa projeyi Güney Kore`nin en büyük enerji firması Hanwha Q Cells ile Türkiye`nin önde gelen firmalarından ortaklaşa yapacak. Başbakan Binali Yıldırım "Hedefimiz Türkiye`yi yenilenebilir enerji konusunda teknoloji üreten ve hatta ihraç eden ülke konumuna getirmektir" diye konuştu.
Yıldırım, Ankara`nın Sincan ilçesine bağlı Temelli`deki sanayi bölgesinde inşa edilecek YEKA-Fotovoltaik Hücre ve Güneş Modülü Fabrikası ve Ar-Ge Merkezi`nin temel atma törenine katıldı. Güneş panellerinin üretileceği fabrikanın temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da katıldı. Törende konuşan Başbakan Yıldırım, "Bu yatırım, hedefimize bir adım daha yaklaşmamıza vesile oluyor. Hem enerji teknolojilerinin geleceğinin temelini atıyoruz hem de yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarını daha da zenginleştiriyoruz" dedi.

ÖNÜNÜZÜ AÇACAĞIZ
Türkiye`nin en büyük kaynağının özel sektör olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu: "Dünya ile rekabet edebilmek için özel sektörle kalkınmaya devam edeceğiz. Biz yatırımcıların önünü açacağız, onların önündeki sorunları ortadan kaldıracağız."
Fabrikada üretilecek panellerin Konya Karapınar`da 20 bin metre karelik alanda kurulacak Sonar Güneş Enerji Tarlası`nın bir başlangıcı olacağını anlatan Yıldırım, "Ar-Ge merkezinin kurulmasını da önemsiyorum. Bu merkez gerçek anlamda yerlileştirmenin de temelini oluşturuyor. Projenin yapım süresi 12 ay olacak. Önümüzdeki zamanda çok uygun fiyatlarla güneş santrallerinden enerji üretimi mümkün hale gelecek" dedi.

Enerji Bakanı Berat Albayrak, fabrikanın ilk yıl yüzde 60, ikinci yıl yüzde 70 oranında yerlilikle, fason üretim ya da montaj değil, doğrudan teknoloji üretimi yapacağını söyledi.

MİLLİ DEDİĞİMİZDE GOCUNMAYACAKSINIZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise ülkeyi enerjide ve enerji teknolojilerinde dışa bağımlılıktan kurtarma hedefi ile ortaya koydukları milli enerji ve maden politikasının çok önemli bir idealini hayata geçirdiklerini söyledi. Albayrak, şunları vurguladı:
ELİMİZİN TERSİYLE İTİYORUZ: 2013`ten beri maruz kaldığımız onlarca saldırıya rağmen, birilerinin içini kurt gibi kemiren "Türkiye nasıl olur da büyümede rekorlar kırar" sorusuna da aslında cevap vermiş oluyoruz. Bize dayatılmaya çalışılan suni ekonomik gündemleri elimizin tersi ile itiyoruz. Güneş ve rüzgâr ihalelerine gelen talepler bize Türk ekonomisinin yapısal hiçbir sorunu olmadığını gösterdi.
PRANGALARI SÖKÜP ATACAK: Her yıl 55 milyar dolar dışarıya enerji için kaynak ayıran bir ülke olarak, tüm bu alanlarda Türkiye`nin güçlenmesi için ayağımızdaki bu bağımlılık prangasını söküp atmayı temel amaç haline getirdik.
ONLAR LAF ÜRETECEK, BİZ İŞ: Birileri laf üretecek, biz iş üreteceğiz. Birileri ellerine tutuşturulan kağıtları sallayacak. Biz hizmetin bayrağını sallayacağız. Birileri içeride-dışarıda Türkiye`yi zora sokmak, yıpratmak, aşağı çekmek için uğraşanlarla adeta iftira yarışına girecek. Biz kendi içimizde millete hizmette yarışacağız. Birileri "ülkeye yapılan her saldırıya nasıl omuz veririz, ülkemize, cumhurbaşkanımıza yapılan itibar suikastlarına nasıl katkı sağlarız" diye çırpınacak, biz bu ülkeye nasıl yatırım kazandırırız diye çırpınacağız. Şapkayı önünüze, elinizi vicdanınıza koyacaksınız. Muhakemeyi yapacaksınız, birileri biz `yerli ve milli` dediğimizde de niye gocunuyor.

1.500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK
Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı da yaptığı konuşmada, sadece Türkiye`nin değil, dünyanın geleceğine yatırım yaptıklarını söyledi. Kalyoncu, "Bu tesis 3 ayrı fabrika ve bir de Ar-Ge Merkezi`nden oluşacak. Temeli atılan entegre merkezimiz faaliyete geçtiğinde istihdama hem nitelik hem de nicelik bakımından çok önemli katkılarda bulunacak. Ar-Ge merkezinde istihdam edilecek 103 mühendis ile birlikte toplam bin 500`e yakın yüksek nitelikli mühendis ve teknisyen istihdam edilecek" dedi. Kalyoncu, şunları söyledi:
TOPLAM 1.8 MİLYAR DOLAR: Konya Karapınar`da kuracağımız dünyanın en büyük güneş santraliyle birlikte toplam yatırım tutarı yaklaşık 1 milyar 800 milyon dolara ulaşacak. Ortağımız Hanwha Grubu`na da teşekkür ediyorum.
3 KITAYA İHRACAT: Yatırımımızın bizleri heyecanlandıran en önemli yönü de ihracat. Bu fabrikada üretilen yüksek teknoloji ürünlerini Türk markasıyla 3 kıtaya ihraç etmeyi hedefliyoruz. Ülkemizin ihracat gelirlerine katkı sağlamak için, fabrikamızı 12 ay içinde tamamlayıp seneye bugünlerde ilk üretimi gerçekleştirmiş olacağız. Başta bu yatırımın potansiyeli itibarıyla geleceğe dair ümitli olduğumuzu da paylaşmak istiyorum.
ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ: Enerji depolama teknolojilerinde yaşanan gelişmeleri umut verici buluyoruz. Kuracağımız Ar-Ge Merkezi`nde enerji verimliliğinin ve üretim mühendisliğinin gelişimine katkı sağlayacak ve teknik üniversitelerimizle beraber olacağız. Mütevelli Heyeti Başkanı olduğum `nin de, katkı ve destekleriyle fabrikamızda bilimsel çalışmalarda bulunacağını ifade etmek istiyorum. Bu yatırımı sadece salt bir ticari girişim olarak görmüyoruz.

Kaynak: SABAH.COM.TR