BARAJA TAKILMADAN TIP EĞİTİMİ

BARAJA TAKILMADAN TIP EĞİTİMİ

Türkiye?de sıralama barajı zorunluluğu olan tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi bölümlere girmek için Macaristan?da yalnızca lise diploması yeterli. Bu...

`de başta tıp olmak üzere diş hekimliği ve eczacılık gibi başarı sıralaması zorunluluğu olan sağlık bilimleri bölümlerinde okumak `da oldukça kolay. Bunun için sadece lise diploması yeterli. Üstelik Macaristan`daki üniversitelerin çoğu yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarının sıralamalarında ilk binde yer aldığı için diplomanız Türkiye`de de tanınacak. Şöyle ki Türkiye`de tıp eğitimi almak isteyen bir öğrencinin üniversite sınavlarında ilk 40 bine girmesi gerekiyor. Bu koşul yurtdışı üniversitelerinde okumak isteyen öğrenciler için de geçerli. Ancak yurtdışında seçeceğiniz üniversite `ün kabul ettiği 5 farklı sıralama kuruluşlarının birinde ilk binde yer alıyorsa 40 bin barajında olmanıza gerek yok. Macaristan`daki üniversitelerin çoğu yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarının ilk bin sıralamasında yer alıyor. Yani sadece lise diplomasıyla bile bu üniversitelerde tıp eğitimi alarak doktor olabilirsiniz. Dünyanın en saygın yükseköğretim kuruluşlarının başında gelen `ın (THE) dünyanın en iyi ilk bin üniversitesi sıralamasında toplam 7 Macaristan üniversitesi var. Bunlardan Peç ve Debrecen üniversiteleri başta tıp olmak üzere dünyanın en saygın sağlık bilimleri eğitimi veren yükseköğretim kurumları arasında. Yalnızca lise diplomasıyla bu okullara başvurabilir, mezun olduktan sonra da YÖK`e denklik başvurusu yaparak Türkiye`de tıp fakültelerinden mezun öğrencilerle aynı kanuni haklara sahip olabilirsiniz.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDEN DAHA UCUZ
Macaristan özellikle ABD, Kanada, İngiltere, İsrail gibi ülkelerden çok sayıda öğrencinin tıp eğitimi için tercih ettikleri ilk seçeneklerden biri. Bunun en önemli nedeni Macaristan`dan alınan diplomaların bu ülkelerde akredite yani tanınıyor olması. Avrupa`da birçok ülkede tıp eğitimi almak mümkün, ancak bu kalite ve akreditasyonda tıp eğitimi bulmak oldukça zor ve maliyetli. Çünkü tıp eğitimi dünyanın her yerinde diğer bölümlere göre daha masraflı. Ancak Macaristan`daki üniversitelerde bu eğitimin maliyeti Türkiye`deki vakıf üniversitelerinden bile daha uygun. Tıp, diş hekimliği, eczacılık gibi bölümlerde lisans eğitim ücreti ise yıllık ortalama 9 bin 500 euro. Macaristan`da yaklaşık 44 bin lira olan tıp eğitimlerin ücretleri Türkiye`deki vakıf üniversitelerinde 70 bin liraya kadar çıkıyor.

1 YIL HAZIRLIK PROGRAMI
Macaristan üniversiteleri uzun yıllardır İngilizce tıp eğitimi veriyor. Tıp fakültesine başlamadan önce hazırlık sınıflarında öğrencilere hem akademik tıp İngilizcesi hem de sayısal altyapısı tıp bölümünde okumak için yetersiz olanlara eğitim veriliyor. Pre-medicine course adı verilen bu tıp hazırlık döneminde öğrencilere tıp fakültesinde başarıyla okuyabilmeleri için gerekli olan biyoloji, kimya, fizik ve İngilizce dersleri veriliyor. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler tıp fakültelerine kabul ediliyor.