Bakan açıkladı! Türkiye danışman olacak

Bakan açıkladı! Türkiye danışman olacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, `Antarktika Projesi`ndeki nihai amacımız olan `danışman ülke` statüsüne geçebilmek yolunda önemli bir aşama tamamlandı.` dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Bakanlık uhdesinde, Antarktika`da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

 Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü`nün, ülkenin gelecekte Antarktika`da bilimsel, teknolojik, ekonomik ve siyasal boyutlarıyla söz sahibi olması açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Özlü, hiçbir ülkeye ait olmayan kıtada 53 ülke bayrağının dalgalandığını anlattı. Dünyadaki buzulların yüzde 90`ına ve tatlı su rezervlerinin yüzde 70`ine sahip kıtanın, dünya nüfusunun kurtuluşu olarak görüldüğüne dikkati çeken Özlü, Türkiye`nin Antarktika`da bilimsel araştırma üssü kurma çalışmalarının hızlandığını söyledi.

Özlü, bu kapsamda 1. Ulusal Antarktik Bilim Seferi`nin, 9 bilim insanının katılımıyla 26 Şubat-4 Nisan`da gerçekleştirildiğini hatırlatarak, 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi`nin de farklı bilim dallarını içerecek geniş katılımla 15 Şubat-1 Nisan 2018`de yapılacağını bildirdi.

"ANTARKTİKA`NIN YÖNETİMİNDE SÖZ SAHİBİ OLMAYI AMAÇLIYORUZ"

Antarktika`da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" ile Antarktika Antlaşmalar Sisteminde "gözlemci ülke" statüsünde olan Türkiye`nin, "danışman ülke" statüsüne geçerek kıtanın yönetiminde söz sahibi olmayı amaçladıklarını vurgulayan Özlü, söz konusu kıtada danışman ülke statüsüne geçmenin gerekliliklerinden birinin, Antarktika`da bilimsel araştırma üssü kurulması olduğunu anlattı.

 Özlü, başta üssün kurulması olmak üzere Antarktika`da yapılacak her türlü iş ve işlemlerde, kıtaya çevresel zararın gelmesini engellemek üzere "Madrid Çevre Protokolü"nün yürürlükte olduğunu ve ülkelerin bu protokolü imzalamaları gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

Madrid Çevre Protokolü`nün TBMM`de kabul edilmesiyle ilgili kararın mayıs ayında Resmi Gazete?de yayımlanarak ulusal nitelik kazanması uluslararası camiada takdirle karşılandı. Bu ay başında, Antarktika Antlaşmalar Sistemi Sekreteryası tarafından ülkemizin Madrid Çevre Protokolü`nü imzaladığı bilgisi, tüm Antarktika Andlaşmalar Sistemi`ndeki danışman ve gözlemci ülke üyelerine resmi olarak bildirildi. Böylelikle Antarktika Projesi`ndeki nihai amacımız olan `danışman ülke` statüsüne geçebilmek yolunda önemli bir aşama tamamlanmış oldu.

 Söz konusu protokolün imzalanmasıyla ülkelerin Ulusal Antarktik Programları`nın ve bilimsel seferlerinin lojistik planlarının tartışıldığı Ulusal Antarktik Program Yürütücüleri Birliği`ne (COMNAP), Türkiye`nin üyelik başvurusu yapma yolunun açıldığını dile getiren Özlü, "2018 yılı içinde COMNAP`a üyelik başvurusunun yapılması sağlanarak, uluslararası arenada temsilin ve kutup alanındaki hedeflerimizin gerçekleştirilmesinde görünürlüğümüzün arttırılmasını hedeflenmektedir." diye konuştu. 

Kaynak: HABER7.COM