E-ticaretteki pay katlanacak

E-ticaretteki pay katlanacak

Her geçen gün hızla büyüyen e-ticaret sektöründeki payını artırmayı hedefleyen Türkiye, atağa kalktı. Dünya perakende pazarından yüzde 3.5?lik pay alan...

Türkiye, dünyada e-ticaret merkezlerinden biri olma hedefiyle yoluna tam gaz devam ediyor. Geçtiğimiz ay Türkiye`nin e-ticaret pastasından alacağı payın 3 kat artacağını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, dünyada gelişen e-ticaret ve ödemeler sistemi trendine dikkat çekmişti. Türkiye`nin ödemeler sistemiyle birlikte e-ticaretteki toplam perakendeden aldığı pay henüz yüzde 3.5 seviyesinde. Dünya ortalaması ise yüzde 8.5 düzeyinde bulunuyor. Türkiye e-ticarette dünya ortalamasının altında kalmasına rağmen online alışveriş ve kullanıcı alışkanlıklarıyla birlikte sektördeki payını 4 yılda ikiye katlamayı hedefliyor. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği`nin (ETİD) birlikte yaptığı çalışmaya göre, artan penetrasyonu ve kullanımı ile 2016 itibarıyla Türkiye e-ticaret pazarı hacmi 30.8 milyar TL seviyesine ulaştı.

En çok Perakende arttı
E-ticaret hacminde payını en çok artıran sektör perakende oldu. Sektör 2013`ten itibaren yılda ortalama yüzde 34 büyüyerek 7.3 milyar TL`den 2016`da 17.5 milyar TL seviyesine geldi. 17.5 milyar TL tutarındaki perakende, e-ticaret hacminin yaklaşık yüzde 70`ini, sadece online kanal üzerinden satış yapan pazar yerleri ile çok kategorili alışveriş siteleri, belirli sektörler özelinde uzmanlaşmış dikey siteler ve özel alışveriş siteleri oluşturuyor. Geriye kalan yüzde 30`un altında ise klasik perakendecilikten e-ticarete adım atmış firmaların elektronik ortamda yaptığı satışlar bulunuyor.

2020`de 62 milyon kullanıcı
Türk Sanayiciler ve İş Adamaları Derneği`nin (TÜSİAD) nisan ayında yayımladığı rapora göre 2012`de Türkiye`de yüzde 45 olan internet penetrasyonu hızla yükselerek, 2016`da 46.2 milyon internet kullanıcısı ile yüzde 58 internet penetrasyonuna ulaştı. Bir önceki raporun yayınlandığı 2014 yılı ile kıyaslandığında, 2 yılda Türkiye`deki internet kullanıcı sayısı 6.6 milyon kişi arttı. Rapordaki tahminlere göre 2020`de 62 milyon internet kullanıcısı ile Türkiye`nin internet peneterasyonunun yüzde 76 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor.

Mobil ticarette potansiyel yüksek
Yüksek akıllı telefon penetrasyonu dikkate alındığında, mobil ticaret, e-ticarete ivme kazandıran önemli kanallardan biri haline geldi. 2016 yılı itibarıyla, e-ticaret işlemlerinin yaklaşık yüzde 19`u akıllı telefon ve tabletler üzerinden gerçekleşti. 2021 yılı için de bu oranın yüzde 49 seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Yüksek akıllı telefon penetrasyonu ve genç nüfusun etkisiyle Türkiye`nin mobil ticarette hızla yol alması öngörülüyor.

Dünya ortalamasının 5 puan üzerinde
2010`da yaklaşık yüzde 6 olan akıllı telefon penetrasyonu ile dünya ortalamasının yüzde 9.6 oranının altında kalan Türkiye, son 6 yıldaki akıllı telefon büyümesiyle yüzde 65 penetrasyona ulaşarak dünya ortalamasının yaklaşık 5 puan üzerine çıktı. 2014`ten bu yana Türkiye 16 milyon yeni akıllı telefon satılırken, araştırmalara göre 2021 itibarıyla Türkiye nüfusunun yüzde 84`ünün akıllı telefon kullanması bekleniyor.

Kaynak: SABAH.COM.TR