YAŞAM

YAŞAM Haberleri

Yaşlanmayı geciktiren 7 besin

Yaşlanmayı geciktiren 7 besin

Bağırsak ile beyin arasında kuvvetli bir bağ olduğunu belirleyen uzmanlar, yaşlanmayı doğrudan geciktiren besinleri sıraladı Yaşlanmayı önlemek ve...

Yaşlanmayı önlemek ve geciktirmek için yapılan sağlık uygulamaları son yıllarda oldukça popüler oldu. Genç ve güzel olmanın kozmetikle değil öncelikle sağlıklı olmakla ilgili olduğuna dair bilinç gün geçtikçe artıyor. Yaşlanmak kaçınılmaz olsa da yıpranmayı en aza indirmek, olduğundan genç göstermek ve sağlıklı yaşlanmak doğru bir yaşam tarzı seçimiyle mümkün. Zira son yapılan araştırmalar bağırsak ile beyin arasında çok kuvvetli bağ olduğunu ve yanlış beslenmenin bu nedenle alzheimer gibi yaşam kalitesini azaltacak bilişsel hastalıklara davetiye çıkardığını kanıtlıyor. Besinler hem ruhu hem de bedeni doğrudan etkiliyor. Rus haber portalı Sputnik bir haberinde zeytinyağı, çörekotu ve bal gibi sağlık deposu besinlerin yanı sıra yaşlanmayı geciktiren besinlere yer verdi.

1. KİMYON
Hindistan kökenli bir baharat olan kimyon içerdiği B1, B2, B3, C ve K gibi vitaminler nedeniyle cildin yaşlanmasını geciktiriyor. Hücrelerin ve damarların işlevlerini sağlıklı bir şekilde devam ettirmelerini sağlayan fenoller ve esansiyel yağlar açısından da zengin. Vücudumuzun ihtiyacı olan kalisyum, demir, fosfor ve iyod da kimyonda bulunuyor.

2. KUSKUS
Rus bilim insanları, buğday irmiğinden yapılan kuskusun içerdiği B vitamini nedeniyle kahvaltı veya akşam yemeğinde oldukça uygun bir alternatif olduğunu söylüyor. Kuskusun yorgunluğa, depresyona, sinirsel gerginliğe ve uykusuzluğa iyi geldiği belirtiliyor. Anadolu`da bulgurun süt, yumurta ve unla kaplanarak yapıldığı kuskusun ise daha fazla besin içerdiği ifade ediliyor.

3. SARIMSAK
Antiseptik, iltihap önleyici, afrodizyak ve antioksidan olan alerji ve kolesterole karşı mücadelede de kullanılıyor. Kanı doğal olarak sulandıran sarımsak atardamarların iç ve orta tabakalarında yer yer kolesterinli yağ birikmesi ya da damarların yıpranmasıyla ortaya çıkan aterom plakları isimli doku bozukluğunu önlüyor. Virüslerle ve bakterilerle mücadele eden sarımsak içindeki izotiyosiyanatlar ile kanser riskini özellikle akciğer kanserini önlemekte yardımcı oluyor.

4. BALIK
Açık deniz somunu, uskumru, sardalye ve ringa ları omega 3 kaynağı. Ancak hamsi omega 3 ve B vitamini açısından bilinen aksine somondan daha zengin. Balık cilt, saç ve tırnakların yaşlanmasını önlüyor ve kan dolaşımını iyileştiriyor. Balıklar özellikle cilt kanserine karşı mücadele etkin rol oynuyor. Uzmanlar denizlerdeki civa kirlenmesi nedeniyle küçük balıkların tüketilmesini öneriyor. Zira büyük balıklar küçük balıkları yiyerek vücuduna beyin ve sinir sistemi için zararlı civa depoluyor.

5. KABAK ÇEKİRDEĞİ
Fosfor, magnezyum, niasin ve çok sayıda mineral içeren kabak çekirdeği ayrıca B3, B9 olarak bilinen folik asit ve diğer B vitaminleri açısından zengin. Ayrıca A, C, D, E ve K vitaminlerini barındıran kabak çekirdeği, çinko içerdiğinden saçların, tırnakların ve damarların sağlıklı kalmasını sağlıyor. Kabak çekirdeği virüslerle ve patojen bakterilere karşı da oldukça etkili.

6. DOMATES SUYU
Antioksidan bakımından zengin domatesin suyu da ciltteki kırışıkları önlemeye yardımcı oluyor. İçerdiği likopin sayesinde serbest radikallere karşı dayanıklılığı artıran domatesin suyu ayrıca yaşlılığın belirtileri olan kahverengi lekeleri de önlemekte de işe yarıyor. Bu nedenle uzmanlar günde bir bardak domates suyu içilmesini öneriyor.

7. KAKAO
Kakao cilt hücrelerinin normal bir şekilde işlev görmesini sağlayarak yaşlanmayı yavaşlatıyor. İçerdiği vitaminlerle kakao kızılötesi ve UV ışınlarının negatif etkilerinden korunmayı sağlıyor. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin ve büyümekte ve hücrelerin yenilenmesinde önemli rol oynayan melatoninin vücutta sentezlenirken kullanılan tirptofan kakaoda bulunuyor.

Kaynak: SABAH.COM.TR



'Elektrikli Araçlarda Lityum İyon bataryalar' kitabı tanıtıldı

Belçika-Türkiye Göç Anlaşması'nın 60. yılı

Konya'da 'Zamanını Aşan Miras' sempozyumu

Lodos, fırtına ve kuvvetli yağış uyarısı! Bugün hava nasıl?

BELMEK “Yıl Sonu Karma Sergisi” Başkentlilerle buluştu

Hafta sonu nasıl bir hava olacak?

Çocukluklarında başladıkları hediyelik eşya işinin patronu oldular

PTT'den 'Tezhip' pulları tedavülde

Özel Güvenlik Günü ve Haftası’nda Anıtkabir'e ziyaret

Kadınların hassas dönemlerindeki tercihi çikolata değil, tavuklu pilav

Süper Loto’da 6 bilen talihli büyük ikramiyeyi kazandı

Beylikdüzü'nde ilaçlamalar sürüyor

Aşure bereketi bu yıl Temmuz'da

Kaya Sabancı'dan 'endişe' açıklaması

TÜMEVSİAD ekibi Ankara'ya çıkarma yaptı