Tarih: 14.12.2017 03:32

D vitamini için güneş banyosu şart

Facebook Twitter Linked-in

`de her 10 kişiden 9`unda eksikliği olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu eksikliğin vücudun tüm sistemlerini etkilediğini, kanser, diyabet, obezite, kemik sağlığı ve kalp-damar hastalıklıklarına neden olduğunun altını çizerek yaz aylarında en az 15-20 dakika boyunca güneş banyosu yapılması gerektiğini söyledi

PLAZALAR TEHLİKELİ
İlko İlaç`ın yeni ürününü tanıttığı toplantı, ünlü oyuncu `nın moderatörlüğünde Swissotel`de yapıldı. Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter, D vitamini eksikliğinin basit bir vitamin eksikliği değil, hastalık olduğunu vurgulayarak "Vücudun tüm organlarında ve hücrelerinde etkisi var. Hangi hücreye bağlandıysa değişimlere yol açıyor" dedi. D vitamininin yüzde 80-90 güneşten, yüzde 20 düzeyinde de gıdalardan alndığını söyleyen Prof. Dr. Serter, yoğun şehir temposuna maruz kalan yetişkinlerin D vitaminin eksik olduğuna da dikkat çekti. Prof. Dr. Serter "Plazalarda çalışan nüfus çok yüksek. Camların arkasından alınan D vitamini yeterli değil, ki bunlar güneş ışığını almayan camlar. Normal camın arkasından bile güneş ışınlarını alamıyoruz. Doktorlar yani biz de hastane içinde, binaların içinde güneşten faydalanamıyoruz. Bunun için mayıs-kasım ayları arasında haftada 3 gün saat 10.00 ila 15.00 arasında en az 15-20 dakika vücudun yüzde 25`i açık olacak şekilde yani kol ve bacaklar açık olabilir güneş banyosu yapmalıyız" dedi.

KONTROLLÜ ALINMALI
Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz de, "Hızlı büyüme dönemlerinde D vitamini gereksinimi artar. Çünkü eksikliğinde, çocuklarda büyüme ve gelişme etkilenebilir, ciddi bir metobolik kemik hastalığı olan raşitizm ortaya çıkabilir. Bilinçsiz kullanılan yüksek dozdaki D vitamini de sakıncalıdır. D vitamini takviyesi kesinlikle hekim önerisinde olmadan yapılmamalıdır" dedi.

Kaynak: SABAH.COM.TR




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —