Tarih: 14.12.2017 02:32

Kış ayları için cilt bakım önerileri

Facebook Twitter Linked-in

Yazın güneşten yıpranan cilt, kış ayları geldiğinde de soğuktan etkilenir. Sağlıklı ve güzel bir cilt için onu hiç ihmal etmemeli, bakımını yapmalısınız. Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Dermatoloji Bölümü`nden Uzm. Dr. Zahide Eriş Eken, cilt tiplerine göre bakım önerileri verdi...

KURU CİLDE SAHİP OLANLAR:
Cildi yeterince nemlendirecek yoğun içerikli ve yağlı nemlendirici kremleri, nem maskelerini, göz çevresi kremlerini, boyun bölgesine uygun kremleri kullanabilirler. Özellikle kış aylarında havadaki nem oranı düşeceğinden cildimiz maya daha da meyillidir. Yazın hafif yağ içerikli, kışın ve sonbaharda yoğun ve daha yüksek yağ içerikli nemlendiriciler kullanılmalıdır. Ayrıca deniz kenarından uzak bölgelerde nem oranı daha da düşüktür, cildin kuruluğu artabilir ve ekstra nem ihtiyacı olabilir. Özellikle güneşli günlerde, güneş koruyucu içerikli nemlendiriciler, makyaj ürünleri de tercih edilebilir. Yaş ilerledikçe cilt gençleştirici hyaluronik asit gibi maddeler içeren nemlendirici kremler, gece-gündüz serumları ve kremleri eklenebilir. Kuru sahip kişiler sert temizleyicilerden ve kurutucu sabunlardan, temizleme jellerinden kaçınmalıdır. Cildi kurutmayan süt tipi temizleyiciler, gliserin veya zeytinyağı içerikli sabunlar tercih edilmelidir. Alkollü tonikler cildi kurutacağından tercih edilmemelidir.

YAĞLI CİLDE SAHİP OLANLAR:
Yağlı görünümü azaltacak temizleyici jel veya yüze uygun sabun, makyaj temizleyiciler, alkollü tonik, temizleyicisıkılaştırıcı ve gözeneklerin belirginliğini azaltan maskeler, peeling kremler tercih etmelidirler. Günlük kullanımda yağlı nemlendiriciler, akne ve siyah noktaları artırabileceğinden, cildi temizledikten sonra çok hafif yağsız nemlendiriciler tercih edilmelidir. Makyaj ürünlerini de özellikle pudra, fondöten ve allıklarını yağsız ve komedon yapmayan ürünlerden tercih etmelidirler. Göz çevresine, boyun bölgesine uygun kremleri ayrı tercih etmelidirler. Yağlı ciltlere uygun güneş koruyucularını da ihmal etmemelidirler. Yağlı ciltler, yaş ilerledikçe gevşeyip sarkma eğiliminde olur ve ileriki yaşlarda sıkılaştırıcı, gençleştirici bakım ürünleri ve gece-gündüz serumları eklenebilir. Sivilce (akne) ve siyah noktaları yoğun olan kişiler, dermatolog kontrolünde medikal tedaviler kullanmalıdır. Medikal tedaviye ek günlük bakım ürünlerini yine dermatologlarının önerisiyle tercih etmelidirler. Cildi yağlı olmasına rağmen nemsiz olan ve hassasiyet, kızarıklık, pullanma sorunu yaşayan kişiler yine dermatolog kontrolünde hassasiyet giderici kızarık görünümü azaltabilen kremler, yağ dengeleyici maskeler veya kremler, hassas cilde uygun süt tipi temizleyici ve makyaj temizleyicileri kullanmalıdırlar. Günlük kullanımda ise çok hafif yağsız nemlendiriciler tercih etmelidirler.

KARMA CİLDE SAHİP OLANLAR:
Günlük kullanımda cildin ihtiyacına uygun jel veya süt tipi temizleyiciler, makyaj temizleyicileri yine cildin ihtiyacına göre nemlendiriciler, göz çevresi ve boyun bölgesine uygun kremler kullanmalıdırlar. Gerekliyse uygun tipte peeling kremleri, nemlendirici, sıkılaştırıcı ve yağ dengeleyici maskeler, alkol oranı düşük tonik kullanılmalıdır. T bölgesi özellikle temizlenmeli, tonik kullanılacaksa yalnızca bu bölgelere kullanılmalıdır. Yanaklar daha yoğun nemlendirilmeli, T bölgesi daha az nemlendirilmelidir. Yazın nemli havalarda yağlı bölgeler daha çok yağlanabilir ve sivilcelenme olabilir. Kış aylarında yanaklar çok kuruyup kızarıklık, gerilme olabilir. Mevsime göre kış ve sonbaharda yanaklara daha çok nemlendiriciler kullanılmalıdır. Yağlı olan T bölgesi için kurutucu ürünler tercih edilmelidir. Akne problemi olanlar dermatolog önerisiyle medikal tedavileri kullanmalıdırlar. Yine yaş ilerledikçe karma ciltlere uygun gençleştirici bakım ürünleri, gece-gündüz serumları eklenebilir.

FONDÖTEN YERİNE RENKLİ NEMLENDİRİCİ
Makyajınızı yaparken kalın fondötenler ve pudralar yerine cilt rengine göre hafif renkli kapatıcı nemlendiriciler ve bronz renkli nemlendiricilerin tercih edilmesi cildinizin sağlıklı olabilmesi için daha iyidir. Fazla sigara tüketilmesi, cilt hücrelerinin canlılığının azalmasına, ciltte solukluğa ve erken yaşlanmaya sebep olur. Alkol tüketiminin fazla olması, ciltteki kan damarlarının aktiflenmesiyle kızarıklığa yol açabilir ve sivilcelerin artışına yol açabilir.

MAKYAJLA YATMAYIN!

1- Cilt tipinizi bilin. Çünkü alacağınız cilt bakım ürünlerini, nemlendirici kremleri ve cilt temizleyicilerini cilt tipinize göre almanız dermatolojik açıdan en doğru olandır.
2- Günlük cilt bakımı için bir rutin belirleyin ve cildinizin sağlığı için cildinize düzenli bakım uygulayın.
3- Stresinizi azaltmaya çalışın. Stres, yorgunluk, sigara kullanımı cildinizin erken yaşlanmasına sebep olur.
4- Uyku düzeninize dikkat edin. Güzel bir cilt için günde en az sekiz saat uyku iyidir. Uykuda cilt kendine detoks uygulayarak kendi kendini yeniler.
5- Yeni yılda kendinizi bol su içmeye alıştırın. Bol su içerek toksinlerin atılmasına ve organ fonksiyonlarımızın düzenlenmesine katkıda bulunuruz. Ayrıca cildimizin nem dengesini de daha rahat sağlayabiliriz. Günde sekiz bardak su içmeye özen gösterin.

MASAJLA SELÜLİTİ AZALTIN
6- Makyajınızı temizlemeye özen gösterin. Cildinizin gece rahat bir nefes almasını sağlayın. Makyajla yatma alışkanlığı, gözeneklerinizi tıkayarak siyah nokta oluşumunu artırır.
7- Makyaj fırçalarınızı haftada bir kez yıkayarak temizleyin. Makyaj fırçalarının ve açıkta kalan bakım ürünlerinizin üzerinde bakteri birikimi olabilir ve bu durum sivilce ve egzema oluşumuna katkıda bulunabilir.
8- Günde iki kez yüzünüzü uygun bir temizleyiciyle yıkamaya çalışın.
9- Banyoda düzenli olarak lenf bezlerinin yönüne doğru vücudunuza masaj yaparak kan dolaşımını artırıp selülitlerin oluşumunu azaltabilirsiniz.
10- Banyo sonrasında vücudunuzu nemlendirin. Banyo sonrası sürülen nemlendiriciler, cildin nemi daha fazla tutmasını sağlar.
11- Ellerimiz yaşımızı ele verir. Elleri korumak bu sebeple önemlidir. Soğuk ve rüzgarın kurutucu etkisinden eldiven giyerek korunabilirsiniz.

Kaynak: SABAH.COM.TR




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —