Mutfağınızda Neyi Nerede Saklamalısınız?

Mutfağınızda Neyi Nerede Saklamalısınız?

Yiyeceklerin sağlıklı şekilde tüketilebilmesinin yolu, doğru saklanmasından geçer. Olumsuz durumlardan etkilenmemek için neyi, nereye koymamız gerektiğini...

Yiyeceklerin sağlıklı şekilde tüketilebilmesinin yolu, doğru saklanmasından geçer. Olumsuz durumlardan etkilenmemek için neyi, nereye koymamız gerektiğini iyi bilmemiz gerekiyor

Televizyonda, gazetede ve yeni popüler olan camiasında benim de sık sık bilgi verdiğim bir konu olan sağlıklı yiyecekler. Sağlıklı yiyecekleri olmasa da konusunu yedik yuttuk artık. Peki ya manavdan alıp eve getirdiğiniz sağlıklı yiyeceklerin sağlıklı kalmaya devam etmeleri için neler yapılması gerektiğini biliyor musunuz?
Yiyeceklerin nerede saklandıkları çok önemlidir. Doğru ortamda konumlanmış bir zeytinyağı açıldıktan sonra bir yıla kadar taze ve antioksidan bakımından zengin kalırken, güneş gören bir yere koymanız durumunda durum tersine döner, yağınız bozulur ve sağlıklı etkisi yok olur. Bu gibi durumlardan etkilenmemek için neyi, nereye koymamız gerektiğini iyi bilmeliyiz. Bunun yanında sağlıklı ler lif ve e karşı savaşan antioksidanlarla dolu!
Ancak bir ısırık almadan önce üzerinde durmanız gereken bazı önemli noktalar var. Gıdaların birçoğu doğru yerde saklanması durumunda daha fazla sağlık faydası sağlar, daha taze kalır, daha iyi bir tat verir. Sağlıklı bir mutfak gezintisi için rehberiniz aşağıda yer alıyor. Evet, şimdi başlayalım...

FARKLI SAKLANMA ŞEKİLLERİ VAR
Şeftali, erik, armut, kavun, mango, muz ve domates, aldığınız manavda veya evde koyduğunuz meyve kasesinde olgunlaşmaya devam ediyor. Gerçek şu ki, market ya da manavlarda satılan ürünlerin çoğu, eve getirdiklerinde tamamen olgun değildir. Bu meyveleri daha hızlı olgunlaşmasına yardımcı olmak için, iki-beş gün boyunca tezgahınızda tutun. Yumuşamaya başladıklarında veya dilimlediğinizde onları buzdolabına yerleştirin, bu çürümelerini geciktirecektir.
Böylece soğuk muzunuzun kabuğu rengiye dönerken içi hâlâ taze olacak.

TURUNÇGİLLER HEMEN ÇÜRÜR
Turunçgiller, ananas, ahududu, çilek, üzüm, karpuz ve kiraz toplandıktan sonra olgunlaşmazlar; sadece çürürler.
Bozulmayı yavaşlatmak için derhal buzdolabına yerleştirin.
İster buğday, ister beyaz ya da başka tür bir ekmek tercih edin, orijinal ambalajında mühürlü ise, oda sıcaklığında (neme bağlı olarak) dört gün boyunca taze kalacaktır. Ekmek dondurucuda üç aya kadar tutulabilmesine rağmen, buzdolabında bu kadar ömrü yoktur. Buzdolabı ekmeği daha kuru hale getirir ve daha hızlı bayatlamasına neden olur.

KAHVE ATIŞTIRMALIK DOLABINA
Kahvenizi buzdolabına veya dondurucuya koyduğunuzda, yoğun bir soğukla karşılaşacak, bu durum yoğunlaşmayla sonuçlanacak. Tıpkı suyun kahvenizi demlediği gibi kahvenizi demler ve lezzetini azaltır. Daha lezzetli bir kahve deneyimi için, kahvenizi bir dolabın içinde ve hava geçirmez bir kapta muhafaza edin.

SOĞAN, PATATESLE AYRI YERDE
Bu sebzeler serin ve karanlık topraklardan koparıldıktan sonra, evinizde de benzer bir ortamda saklanmalıdır. Fakat en önemli olan nokta birlikte tutulmamaları gerektiğidir. Sarımsak, kokusu diğer yiyeceklere nüfuz etmeyecek şekilde tek başına saklanmalıdır. Patates, soğan ile depolanmamalıdır, zira patatesin nemi soğanları daha hızlı çürütür.

UNUNUZ BUZD OLABINDA OLSUN
Hava geçirmez bir kap alın ve ununuzu buzdolabına koyun. Serin bir dolap, beyaz unu iki yıl boyunca taze tutmaya yardımcı olur; kepekli unu ise bu şekilde yaklaşık altı ay taze saklayabilirsiniz. Bir paket beyaz unu bir yıldan daha kısa bir sürede tüketiyorsanız, hava geçirmez bir kavanoz veya kutu içinde tezgahın üzerinde güvenle saklayabilirsiniz. Ancak buğday ununu ne kadar hızlı kullanırsanız kullanın buzdolabında saklayın. İçerdiği yağlar, bozulmaya karşı hassastırlar.

ÜSTÜNE YİYECEK KOYMAMALISINIZ

Sizlere önemli bir uyarımda şu olacak:
Buzdolabının üzerinde herhangi bir yiyecek saklamayın. Çünkü buzdolabının üst kısmı hemen hemen her yiyeceğe zarar verecek kadar sıcaktır.

MEYVE SUYU İÇMEK YERİNE MEYVE YEMEYİ TERCİH EDİN
Meyve suyu, ister şişeden ister şık bir meyve suyu standından olsun, meyvenin lifli kısımlarını içermez ve lif, kan dolaşımındaki glikoz salınmasını yavaşlatan şeydir. Bütün bir meyve blender`a girmeden bir parça meyveyi kurtarsan iyi edersin. Kurutulmuş meyvelere de dikkat edin. Meyve suyunda olduğu gibi aşırıya kaçmayın çünkü çoğunlukla koruyucu ve ilave şeker içerir.

AÇLIK SEVİYENİZE GÖRE MEYVE SEÇMELİSİNİZ
Karnınız konuşmaya başladı fakat akşam yemeğine hâlâ birkaç saat mi var? Veya sadece tatlı bir şeyler mi atıştırmak istiyorsunuz? Ne yiyeceğinize karar vermeden önce düşünün, mesela büyük bir elmanın 120 kalorisi varken küçük bir elma sadece 53 kaloridir. Bu arada, seçiminizi yaparken elma ve portakalları karşılaştırarak hata yapmayın. Büyük bir portakal ve küçük bir elma yaklaşık aynı kalori oranına sahiptir.

MEYVELERİN KABUKLARINI SOYMAYIN
Kabuklar; vitaminler ve antioksidanlar söz konusu olduğunda genellikle en iyi kısımdır. Örneğin, elma kabuğu lif, C vitamini ve A vitamini ile doludur. Araştırmalar, meyvelerin kabuklarını tüketmenin obezite ve kanser riskini azaltmanın anahtarı olabileceğini gösteriyor. Tabii yine en önemli ayrıntı; meyveleri bol suyla yıkamayı unutmayın.

ZEYTİNYAĞI BUZDOLABI YA DA DOLAPTA SAKLANABİLİR
Zeytinyağının ışıktan uzakta olması gerektiğini zaten biliyorsunuz, ancak buzdolabının zeytinyağı için uygun bir karanlık nokta olduğunu biliyor muydunuz? Yağı bozulmasını tetikleyen ısı ve oksijene karşı korur. Soğuk yağı katılaştırabilir, ancak kalitesini etkilemez. Dolaplarınız yeterince soğuksa, yağ burada da sağlıklı bir şekilde saklanabilir. Zeytinyağ açıldıktan sonra buzdolabında veya soğuk bir dolapta yaklaşık 1 yıl, kapalı bir şekilde de 2 yıl muhafaza edilebilir.

Kaynak: SABAH.COM.TR