Ananas kendiliğinden organiktir ama şeftaliye dikkat!

Ananas kendiliğinden organiktir ama şeftaliye dikkat!

Günümüzde ilaçlanmamış meyve-sebze bulmak zor. Ama ananas, kivi gibi bazı kabuklu meyvelerin içine ilaç işlemez. Şeftali, kiraz gibi meyveler ise ilacı...

Günümüzde ilaçlanmamış meyve-sebze bulmak zor. Ama ananas, kivi gibi bazı kabuklu meyvelerin içine ilaç işlemez. Şeftali, gibi meyveler ise ilacı fazlasıyla tutar

Organik mi, geleneksel mi; yıllardır bu sorunun cevabını aradık. Organikler gerçekten organik mi? Organik olmayan gıdalarla organikler arasında çok fark var mı? Organik olmayan ürünleri hiç tercih etmemeli miyiz?
Bu konu hakkındaki araştırmalar uzun yıllardır sürüyor. Araştırmalar bir kenara dursun, net olan bir şey varsa o da doğru meyve ve sebzeleri organik seçiyorsanız, vücut sağlığınız için büyük bir adım atmışsınız demektir. Herhangi bir markette meyve sebze bölümünü gezdiğinizde ne görüyorsunuz? Durun, ben söyleyeyim. Parlak, pürüzsüz, rengarenk meyve ve sebzeler. Raflarda muhteşem göründüklerinin farkındayım ama olması gereken bu değil. Çünkü bitkiler de insanlar gibi, doğal kusurlara sahiptir.
Bitki dünyasında, bizlerin kullandığı güzellik ürünlerine eşdeğer olan şey; çiftçilerin böcekleri, yabani otları, mantar saldırılarını ve çürümeyi önlemek için kullandığı onlarca kimyasal maddedir.
Saldırılara karşı savunmasız olan bitkiler daha fazla kimyasal ilaca ihtiyaç duyarlar. Bazılarıysa doğuştan şanslıdır.
Onlar kimyasallardan etkilenmez.
Bugünkü yazımda sizlerle, oluşumunun etkisiyle doğal bir kimyasal savar yeteneğine sahip olanları, yoğun böcek ilacına maruz kalan ve mümkünse organik tercih etmeniz gereken meyve-sebzeleri paylaşacağım.
İngiliz Beslenme Dergisi`ndeki son meta analizine göre, organik meyve ve sebzeler genel sağlığınızı önemli ölçüde olumlu etkiler. Çünkü organik besinler daha fazla antioksidan, daha az kimyasal madde içerir. Organik beslenmek gibi akıllı yaşam tarzı seçimleri, modern yaşamın ve günümüz hayatının tüm stres ve gerginliğiyle baş etmenin en iyi yoludur.
Organik beslenmek vücudumuzda neleri etkiliyor?
Organik yemek tercih etmek, tarımsal kimyasallara maruz kalmanızı azaltabilir.
Mesela gübrede bulunan ve zehirli bir metal olan kadmiyum, organik gıdaları tercih ettiğinizde vücudunuzu yüzde 48 oranında daha az etkiler.
Organik ürünler, kas ağrısını azaltabilir, kalp sağlığını iyileştirebilir ve cildi güneşten koruyabilir.
Yüzde 20-40 oranında daha fazla hastalık önleyici antioksidan içerir.
Enfeksiyonları azaltabilir. Organik et ve tavuk seçimi, ölümcül potansiyele sahip, antibiyotiklere dirençli süper mikroplarla temas etme riskini yüzde 30 oranında azaltır.
Organik süt akıllı bir seçimdir çünkü kalp ve beyin bakımından daha sağlıklı omega-3 yağ asitleri içerir.
Yoğun böcek ilacına maruz kalabilen, organik tercih etmemiz gereken meyve ve sebzeler ise şöyle:
KİRAZ lar soyma ya da koruma olmayan güçsüz meyvelerdir.
Meyve sineği gibi zararlılara karşı savunmasızdırlar.
Bakteri ve virüslerin sadece bir tanesi bir sevkiyatta bulunursa, meyve yükünün tamamı karantina yönetmeliklerine göre boşaltılacaktır. Bu nedenle yetiştiriciler ürünlerini kaybetmekten korkarak fazlasıyla böcek ilacı püskürtür.
KEREVİZ Mahsulün yüzde 75`i, yağmur ve rüzgarın bakteri ve mantar hastalıklarının büyümesini teşvik ettiği sonbahar ve kış döneminde yetiştiriliyor.
Ve tüm sapını yediğimiz için zararlı bakterilerden korunmak adına çok fazla kimyasal püskürtülmelidir.
Çünkü hiç kimse tırtıldan hasar görmüş bir sap bulmayı sevmez.
ŞEFTALİ Tatlı ve sulu bir meyve olan şeftali, insanlar için olduğu kadar böcekler için de çekici olabiliyor. Çiftçiler, çiçeklenme ve hasat arasındaki her hafta meyveyi ilaçlar ve şeftalinin tüyleri böcek ilaçlarını içinde hapseder. Bu nedenle şeftali çok iyi yıkanmalıdır.
ELMA Tatlı, güzel kokulu ve lezzetli elmalar 30`dan fazla böcek türü ve en az 10 farklı hastalıktan etkilenebilir. Ve dokuz aya kadar depolama esnasında oluşabilecek küçük lekeleri önlemek için toplandıktan sonra mantar ilaçları ve diğer kimyasallar eklenir. Organik elma bulamıyorsanız bol suyla yıkamayı ihmal etmeyin.

KENDİLİĞİNDEN ORGANİK OLAN SEBZE VE MEYVELER


SOĞAN Soğan, kendi koruyucu kimyasallarını üretir; hoş olmayan kükürt bileşenleri böcekleri soğan çiğnemekten alıkoyar.
Çiftçiler üretim sezonunun başlarında böcek ilacı kullansa da, hasat sırasında soğanın kuru dış tabakası döküldüğünden ilaç artıkları da giderilir.
ANANAS Ananas yetiştiriciliğinde kullanılan tarım ilaçlarının çoğu üretim sezonunun başlarında yapılır; bu nedenle, hasattan sonra minimal kalıntılar kalır. Kabuk soyma sonrasında da kimyasallar ayrışır.
AVOKADO Son zamanlarda ülkemizde popüler olan avokado meyvesi için kullanılan böcek ilaçlarının çoğu kabuğundan birikir.
Bu nedenle kabuğunu soyarak yediğiniz bu meyveyi gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
TATLI MISIR Mısırın kabuğu yemeden önce soyulduğundan üretim sırasında kullanılan kimyasallar dışarıda kalır. Koçan mısırlar da organik tercih etmemize gerek olmayan yiyeceklerdendir.
BEZELYE Sofralarımızın vazgeçilmezi bezelyeler kimyasallardan kabukları sayesinde korunur.
KİVİ Eşek arıları, kiviler üzerinde beslenmeyi seven zararlıları kontrol etmeye yardım eder. Bu nedenle pek de kimyasal ilaca gerek kalmaz.
LAHANA Üretiminde böcek ilaçları kullanılır fakat böcek ilaçlarını emen dış yapraklar market ya da pazarlarda yerini almadan önce atılır.
KAVUN VE KARPUZ Kavun ve karpuz tüketilmeyen kalın bir kabuğa sahip; bu nedenle böcek ilaçları püskürtülse de, onlardan etkilenmiyoruz ve sağlıklı bir şekilde tüketiyoruz.
PATLICAN Patlıcanın sahip olduğu kaygan kabuk kullanılan kimyasal böcek ilaçlarının kolaylıkla üzerinden kayıp gitmesini sağlar, bu nedenle gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

Kaynak: SABAH.COM.TR