Büyük kumpasa piyasalar prim vermedi!

Büyük kumpasa piyasalar prim vermedi!

Zarrab davası ve dekont fiyaskosuna piyasalar prim vermedi. Dolar ve faiz düşerken, Hazine ile bankalar rahat borçlandı. Yabancı ilgisi sürerken, Çin devi Türkiye’ye geldi.

Mayıs 2013`ten bu yana Gezi kalkışması ile başlayıp, 17-25 Aralık operasyonu ile devam eden ve 15 Temmuz`da fiili işgal girişimine dönüşen saldırıları, güçlü lider etrafında kenetlenerek bertaraf edip ekonomisini TL bazında iki kat büyüten Türkiye, son iki haftadır yine hedef tahtasına konuldu. Dış siyasette diz çökmeyen ve kendi milli çıkarları doğrultusunda hareket eden Türkiye`yi hizaya sokmak amacıyla, eş zamanlı olarak başlayan dışarıda Zarrab davası, içeride ise Kılıçdaroğlu`nun dekont komedyasına en iyi cevabı piyasalar verdi. Kur kaynaklı kriz algısı operasyonu yine işe yaramazken, yabancıların Türkiye`ye ilgisi kesilmedi. Ekonomiden de art arda olumlu haber akışı devam etti.

FAİZDE 16 AYIN EN HIZLI DÜŞÜŞÜ

Dava ve dekontlarla kurda yaratılmaya çalışılan yükseliş dalgası hayali boş çıktı. Dolar bu haftayı yüzde 0.8`lik düşüşle tamamlarken, borsadaki kayıp ise yüzde 0.9`da kaldı. Türkiye`nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 12.12 ile 3 Kasım`dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Faiz 58 baz puan ile Temmuz 2016`dan bu yana görülen en sert haftalık düşüşünü kaydetti. 10-24 Kasım arasında yabancılar hisse senetleri ile tahvil-bono piyasasında 450 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi.

HAZİNE VE BANKALAR ZORLANMADI

Hazine Japon piyasasında gerçekleştirdiği 3 yıl vadeli yen cinsi tahvil ihracı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası garantisi olmaksızın 535 milyon dolar borçlandı. Dış finansman 2016`ya göre yüzde 76 artarak 9.7 milyar dolara ulaştı. Ayrıca Garanti, Finansbank ve Fibabanka 2.3 milyar dolar sendikasyon kredisi aldı.

İHRACAT ARTIŞI 3`E KATLANDI

Güven ortamının korunmasının en önemli nedenlerinden biri de makro ekonomideki olumlu tablonun devam etmesi oldu. İhracat, kasımda yüzde 14.2 artarak 13.6 milyar dolar olurken, tarihin en iyi üçüncü kasım ayı rakamları elde edildi. İhracattaki artış oranı, geçen yılın aynı dönemine göre üçe katlandı.

SANAYİDE KESİNTİSİZ BÜYÜME

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayii PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) kasım ayında 52.9`a yükselerek iyileşme eğilimi üst üste dokuzuncu aya taşındı. Bu 2014`ten beri gözlenen en uzun kesintisiz büyüme trendi oldu. Türkiye`nin üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ülke olması bekleniyor.

SABAH

Kaynak: HABER7.COM



Anahtar Kelimeler: Büyük kumpasa piyasalar prim vermedi

Sektörün ilk yeşil etiketli kablo ürünü 'E Path' tanıtıldı

Bakan Bolat: Ekonomide sürekli büyüyoruz

Navlun endeksindeki düşüş sürecek mi? Arz-talep dengeleri yeniden şekilleniyor

En az 50 kilogram tekno atık toplayan çalışanlarını ödüllendirdi

İçtur, Antalya’nın vergi rekortmenleri arasında yer aldı

Hindi eti üretimi 8 ayda yüzde 17,1 arttı

Rektör Yusuf Leblebici: “Birlikte yaratmaya ve geliştirmeye devam edeceğiz”

Ağustos'ta süt ve süt ürünlerimi arttı

Bakan Şimşek: 3 bin 400 büyük şirketi izaha davet ettik

Ticaret ve perakende satış hacmi artışta

Yurt dışında tatile rağbet artıyor

Enerji sektörünün “dinamik” girişimcileri ödüllendirildi

Bakan Bolat'tan 'Ödemeler Dengesi' değerlendirmesi

Toplam ciromuz arttı

Türk şirketleri Üsküp'e yöneliyor