Mayıs 2013`ten bu yana Gezi kalkışması ile başlayıp, 17-25 Aralık operasyonu ile devam eden ve 15 Temmuz`da fiili işgal girişimine dönüşen saldırıları, güçlü lider etrafında kenetlenerek bertaraf edip ekonomisini TL bazında iki kat büyüten
Türkiye, son iki haftadır yine hedef tahtasına konuldu. Dış siyasette diz çökmeyen ve kendi milli çıkarları doğrultusunda hareket eden Türkiye`yi hizaya sokmak amacıyla, eş zamanlı olarak başlayan dışarıda Zarrab davası, içeride ise
Kılıçdaroğlu`nun dekont komedyasına en iyi cevabı piyasalar verdi. Kur kaynaklı kriz algısı operasyonu yine işe yaramazken, yabancıların Türkiye`ye ilgisi kesilmedi. Ekonomiden de art arda olumlu haber akışı devam etti.
FAİZDE 16 AYIN EN HIZLI DÜŞÜŞÜDava ve dekontlarla kurda yaratılmaya çalışılan yükseliş dalgası hayali boş çıktı. Dolar bu haftayı yüzde 0.8`lik düşüşle tamamlarken, borsadaki kayıp ise yüzde 0.9`da kaldı. Türkiye`nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin
faizi yüzde 12.12 ile 3 Kasım`dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Faiz 58 baz puan ile Temmuz 2016`dan bu yana görülen en sert haftalık düşüşünü kaydetti. 10-24 Kasım arasında yabancılar hisse senetleri ile tahvil-bono piyasasında 450 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi.
HAZİNE VE BANKALAR ZORLANMADIHazine Japon piyasasında gerçekleştirdiği 3 yıl vadeli yen cinsi tahvil ihracı ile Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası garantisi olmaksızın 535 milyon dolar borçlandı. Dış finansman 2016`ya göre yüzde 76 artarak 9.7 milyar dolara ulaştı. Ayrıca Garanti, Finansbank ve Fibabanka 2.3 milyar dolar sendikasyon kredisi aldı.
İHRACAT ARTIŞI 3`E KATLANDIGüven
ortamının korunmasının en önemli nedenlerinden biri de makro ekonomideki olumlu tablonun devam etmesi oldu.
İhracat, kasımda yüzde 14.2 artarak 13.6 milyar dolar olurken, tarihin en iyi üçüncü kasım ayı rakamları elde edildi. İhracattaki artış oranı, geçen yılın aynı dönemine göre üçe katlandı.
SANAYİDE KESİNTİSİZ BÜYÜMEEkonomik
büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayii PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) kasım ayında 52.9`a yükselerek iyileşme eğilimi üst üste dokuzuncu aya taşındı. Bu 2014`ten beri gözlenen en uzun kesintisiz büyüme trendi oldu. Türkiye`nin üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ülke olması bekleniyor.
Kaynak: SABAH.COM.TR