BBP: Baraj sıfırlansın, seçim ittifakı yasallaşsın

BBP: Baraj sıfırlansın, seçim ittifakı yasallaşsın

Büyük Birlik Partisi (BBP), Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasasının değiştirilerek seçim barajının sıfırlanması, seçim ittifakının yasal hale getirilmesi, hazine yardımının kaldırılması veya tüm partilere eşit dağıtılması önerisinde bulundu.

  BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, 16 Nisan`daki halk oylamasının  ardından çıkarılması gereken uyum yasaları kapsamında parti olarak  değiştirilmesini istedikleri Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu`ndaki  değişiklik önerilerini TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile paylaştı. Destici, muhabirine, uyum yasaları hakkındaki önerileri içeren  çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Halk oylamasının üzerinden 7 ay gibi bir süre geçmesine rağmen uyum  yasaları olarak nitelendirilen düzenlemelerin önemli bir kısmının çıkarılmadığını  dile getiren Destici, partisinin özellikle Siyasi Partiler Yasası, Seçim Kanunu  ve yargı konusundaki uyum yasalarını içeren öneriler hazırladığını söyledi.

  Destici, uyum yasaları konusundaki isteklerini Cumhurbaşkanı ve AK  Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere CHP Genel Başkanı  Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer siyasi partilerin  genel başkanları, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, Hak-İş, Türk-İş, Kamu-Sen ve diğer sivil  toplum kuruluşları ile paylaşacaklarını bildirdi.  Uyum yasalarının bir an önce çıkarılması gerektiğini vurgulayan  Destici, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Kanununda yapılacak değişikliklerin önemli  olduğunu belirterek, "Biz Türkiye`yi demokratikleştirmek istiyorsak Siyasi  Partiler Yasamızı ve Seçim Kanunumuzu demokratikleştirmemiz gerekiyor. Çünkü  Siyasi Partiler Yasamızın antidemokratik uygulamaları sonucunda geçmişte iktidar  partileri kapandı, kapanmaları için kararlar alındı." diye konuştu.

 Seçim sistemi değiştirilerek özellikle "temsilde adalet" ilkesinin  ideal bir şekilde sağlanmasını ve adil bir seçim kanunu hazırlanmasını  istediklerini anlatan Destici, "Barajın sıfırlanmasını istiyoruz. 7, 5, 3 gibi  rakamları konuşmanın bir anlamı yok." dedi.

 "Partiler arası seçim iş birliği, ittifakların yasal hale  getirilmesini istiyoruz." ifadesini kullanan Destici, şöyle devam etti:    "Uygulamayla ilgili teklifimizde; seçime birlikte girmeye karar veren  partiler, anlaştıkları ortak bir liste üzerinde karar kılıp, ittifaktaki her  partinin ambleminin de seçim pusulasında mevcut olacak şekilde tek liste ile  seçime girebilirler. Bunu söyle anlatayım; üç partinin ittifak yaptığını  varsayalım. Oy pusulasında seçim ittifakı yapan partiler için ayrılan bloklarda,  bu partilerin amblemleri de bulunur. Bu blok içerisindeki her bir oy,  milletvekili seçimi için kullanılır. Ancak vatandaşlar istediği partinin  amblemine mührünü vurabilir. Bunlardan da hazine yardımı ve sandık görevlisi  belirlenir. Millet zaten kendi partisine oy vermiş olacak. Ayrıca bu ittifaklara  isim verilmesine de imkan sağlanması lazım."

PARTİLERE HAZİNE YARDIMI

Destici, ayrıca partisinin, hazine yardımının kaldırılması konusunda  da önerisinin bulunduğuna dikkati çekti. Mevcut sistemdeki 600 milletvekilinin 500`ünün Daraltılmış Bölge  Sistemi ile seçilmesi taleplerini de aktaran Destici, bu yolla iş başına  getirilecek milletvekillinin siyasi partilerce "ön seçim" ile belirlenmesi,  "tercihli sistem" ile de seçilmesi gerektiğini dile getirdi. Destici, 100 milletvekilinin de Türkiye milletvekili olarak seçilmesi  ve bunların da partilerce merkez yoklamasıyla belirlenmesini önerdiklerini ifade  etti.

SEÇMEN SAYISINA GÖRE VEKİL SAYISI BELİRLENSİN

 Milletvekillerinin illerde nüfus sayısına göre belirlenmesini adil  bulmadığının altını çizen Destici, "Seçmen sayısına göre milletvekili sayısının  belirlenmesini daha adil buluyoruz. 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde Çorum ilimiz  385 bin 753 seçmenle 4 milletvekili çıkartırken, Şırnak ise sadece 243 bin 624  seçmenle 4 milletvekili çıkartmış. Hakkari ilimiz 157 bin 379 seçmen sayısıyla 3  milletvekili, Kırşehir ilimiz ise 160 bin 467 seçmeniyle 2 milletvekili  çıkarmaktadır." diye konuştu.

 BBP Lideri Destici, seçim dönemlerinde propaganda imkanlarının adil  hale getirilmesi, siyasi partilere yapılan hazine ve seçim yardımında eşitlik  ilkesinin gözetilmesi, milletvekili dokunulmazlıklarının siyasi faaliyetler ve  kürsü dokunulmazlığı haricinde kaldırılması gibi önerilerini de aktardı.   Hakim ve savcıların tarafsızlığının teminatı için anayasal  değişikliğin yanında kanuni düzenlemelerin de şart olduğunu kaydeden Mustafa  Destici, "Yeni yapılacak uyum yasaları çerçevesinde hakim ve savcılar için yer ve  yetki güvencesi de getirilmelidir. Hakim ve savcılar görevini yaparken, `görevden  alınırım`, `tayinim çıkar` ya da `yetkilerim kısıtlanır` kaygısı yaşamamalıdır."  açıklamasında bulundu.

  
 



BURSA ŞEHİR HASTANESİ AÇILIŞI

SELÇUK FIRAT BURSA'DA SEÇİMİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Türkoğlu Bakanın davetinde

EKİP HABER TÜRKİYE BÖLGE MÜDÜRÜ TÜRKOĞLU' DA KATILIM SAĞLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Afyonkarahisar'da çok net mesaj: 2023 zafer yılı olacak

AK PARTİ'Lİ İLERİ HAKİKATEN BİR SIÇRAMA DÖNEMİNDEYİZ

Erdoğan: 3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözeceğiz..

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce`ye 5 ay hapis cezası verildi

Area Başkanı Murat Karan paylaştı! CHP, girdiği iki tartışma sonucu anketlerde zirve yaptı

Kemal Kılıçdaroğlu park açılışında tüm CHP`li belediye başkanlarına verdiği talimatı paylaştı: Pozitif ayrımcılık yapın

Cumhurbaşkanı Erdoğan`dan dikkat çeken aşı mesajı: Asla zorlayıcılığa başvurmak istemiyoruz ancak imkanını değerlendirmek şarttır

BBP Genel Başkanı Destici`den gündem değerlendirmesi

AK Partili Tayyar`dan dar bölge tespiti: Cumhur İttifakı 400 vekil çıkarabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi! Belediyeler yakın markaja alınacak

Yenilik Partisi Genel Başkanı Yılmaz: Kuraklıkla ilgili Tarım Bakanı ile görüştüm, kızdım bağırdım