600 yıllık Osmanlı hamamının ünü sınırları aştı

600 yıllık Osmanlı hamamının ünü sınırları aştı

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan  Mehmet`in veziri Zağnos Mehmet Paşa tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilen ve  termal suyuyla ziyaretçi çeken iki kubbeli hamamın ünü, yurt dışına uzandı.

Balıkesir`in merkez Altıeylül Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren  Pamukçu Sedefne Termal Otel`in bahçesindeki hamam, Türkiye`deki büyük şehirlerin  yanı sıra son yıllarda Almanya, Hollanda ve Fransa`nın arasında bulunduğu  ülkelerden hasta ve ziyaretçileri ağırlıyor.

Pamukçu Sedefne Termal Otel Müdürü Mustafa Gökçe, muhabirine  yaptığı açıklamada, tesis içinde yer alan hamamın Fatih Sultan Mehmet`in veziri  Zağnos Mehmet Paşa tarafından 15. yüzyılda deve kervanları, tüccarlar ve  bölgedeki askerlerin istifade etmesi için yapıldığını belirtti.

Gökçe, kaynağında 60 derecelik termal suya sahip hamamın önce  "Eftelle", Osmanlı`ya geçtikten "ölümsüzlük suyu" anlamına gelen "Bengi-su",  Zağnos Mehmet Paşa`nın hamamları yaptırmasının ardından "Bengi kapalı-ılcaksuyu"  diye adlandırıldığını anlatarak, hamamların bugün Altıeylül Belediyesine ait  termal otelin bünyesinde faaliyet gösterdiğini söyledi.

Hamamın mimarisinin kesinlikle bozulmadığını vurgulayan Gökçe, "Bu  hamam 15. yüzyılda Zağnos Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış, kesme taş  yöntemiyle inşa edilmiş. Hala eski halini muhafaza etmekle beraber, harici olarak  restorasyon yapılmış olup 500 metrekarelik alan içinde erkek ve bayan hamamı  olarak hizmet veriyor." dedi.

Gökçe, tanıtım faaliyetlerinin ardından hamam ve otelde yurt dışından  da önemli oranda misafir ağırladıklarını dile getiren Gökçe, "İstanbul başta  olmak üzere ağırlıkla Ankara, İzmir, Bursa ve Eskişehir`den misafir ağırlıyoruz.  Bunun yanı sıra son 2 yıldır Almanya, Hollanda, Fransa`dan da hasta ve  ziyaretçiler geliyor. Yıllık ortalama 20-25 bin misafir ağırlıyoruz." diye  konuştu.

Şehir merkezine 12 kilometre uzaklıktaki tesiste, 45 oda, 120 yatak ve  yarı olimpik havuz bulunuyor.

HAMAM VE TERMAL OTEL

Karesi Beyliği`nin Osmanlılara geçmesinden sonra, önemli ticaret  yollarının geçtiği yer olan, o günkü adıyla Eftelle, bugünkü adıyla Pamukçu`ya  bir kervansaray inşa edildi ve burası yüzlerce yıl deve kervanları ile ticaret  yapan tüccarların durak ve istirahat yeri oldu.

Osmanlılar tarafından onarılarak kullanılan İkizce tepelerdeki Doğu  Roma Kalesi ile kervansaray yolu üzerinde bulunan termal suya "ölümsüzlük suyu"  anlamına gelen "Bengi-su" adı verildi.

Padişah Fatih Sultan Mehmet`in veziri Zağnos Mehmet Paşa, 15. yüzyılda  kesme taş ve tuğladan iki kubbeli bir hamam inşa ettirdi.

"Eftelle", "Bengi" ve "Pamukçu" adıyla da anılan kaplıcanın içinde  bulunduğu Pamukçu Sedefne Termal Otel, merkez Altıeylül Belediyesi bünyesinde  faaliyet gösteriyor.



Kabotaj Bayramı’nda Emrah Yılmaz Çavuşoğlu’ndan önemli açıklamalar

Azerbaycan'dan ithalata yeni kolaylıklar!

Filmaşin ithalatına 3 yıl ek mali yükümlülük

Marmaralı işverenler istihdamda artış bekliyor

Tedarik sanayinde esneklik ve dirençlilik daha da önem kazandı

ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz’den ihracatta yeniden yükseliş sinyali

Benzin ve motorine yeni zam!

Ticaret'ten paslanmaz çelikte damping soruşturması!

Bakan Bolat: En yüksek aylık ihracata ulaştık

YASED'den FATF değerlendirmesi

Temassız şifresiz işlem limiti 1.500 TL oluyor

Bakan Şimşek: Gerileyen cari açık kalıcı rezerv birikimini sağlayacak

Opsan’dan çok önemli başarı

Hizmet üretici fiyatları arttı

Erken kredi kapatacaklar için 'Merkez'den önemli karar