Tarih: 08.11.2017 17:29

IKBY: Türkiye için anlaşmalılar

Facebook Twitter Linked-in

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Petrol ve Doğalgaz Komitesi Başkan Yardımcısı Dilşad Şaban, Irak hükümeti ve İngiliz BP şirketinin Türkiye`ye petrol sevkiyatına başlamak için Rosneft ve IKBY hükümetiyle anlaşması gerektiğini söyledi.

Sputnik`e demeç veren Şaban, "Irak hükümeti ve BP, Rosneft ve IKBY hükümeti ile işbirliği yapmadan Kerkük petrolünü Türkiye`ye sevk edemez. Rosneft, IKBY`deki petrol boru hattının yüzde 60 hissesine sahip. Bu nedenle, BP`nin Kerkük`teki yataklarda ortak keşif çalışmaları yapmak ve Türkiye`deki Ceyhan Limanı`na petrol sevk etmek için Rosneft`le anlaşması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

`ROSNEFT`LE YAPILAN ANLAŞMALAR IRAK ANAYASASI`NA UYGUN`

Şaban, Rosneft ile yapılan anlaşmalar da dahil olmak üzere IKBY hükümetinin yaptığı tüm anlaşmaların Irak Anayasası`na ve IKBY`de kabul edilen kanunlara uygun olduğunun da altını çizdi.

`FİŞ-HABUR SINIR KAPISINI MERKEZİ HÜKÜMETE DEVRETMEYECEĞİZ`

Kerkük`ten çıkıp Musul üzerinden geçerek Türkiye sınırına ulaşan (80`li yıllarda inşa edilen) eski Irak petrol boru hattını kullanmanın gerçekçi olmadığını belirten Şaban, "IKBY hükümeti olarak Fiş-Habur sınır kapısını merkezi hükümete devretmeme kararı aldık. Burası, Türkiye`ye petrol sevkiyatı yapılabilen tek nokta durumunda" dedi.

`KERKÜK`Ü KAYBEDİNCE PETROL İHRACAT GELİRLERİMİZ YÜZDE 50 AZALDI`

Öte yandan Şaban, Kerkük`ün merkezi hükümetin kontrolüne geçmesinin ardından IKBY`nin petrol ihracat gelirlerinin yüzde 50`sini kaybettiğini söyledi.

Kaynak: HABER7.COM




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —