EKONOMİ

EKONOMİ Haberleri

Dolara çifte darbe

Dolara çifte darbe

Merkez Bankası, geçen haftanın özellikle son işlem gününde hacimsiz ve ekonomik temellerden bağımsız bir şekilde yükselen dolara karşı silahını çekti.

Döviz kurunda yaşanan yükselişi ?ekonomik temellerden yoksun? olarak değerlendiren Merkez Bankası, iki önemli adım attı. 6.4 milyar dolarlık müdahale, TL?yi en fazla değer kazanan para birimi yaptı

Banka, döviz likiditesini artırıcı, TL likiditesini ise sıkılaştırıcı yönde attığı adımlarla, yaklaşık 6.4 milyar dolarlık bir müdahaleye imza attı. Reeskont kredilerinin geri ödeme koşulları ve rezerv opsiyon mekanizması çerçevesinde atılan iki adım, doların ateşini söndürürken, özellikle ihracatçı şirketlerin de önlerini görebilmesini sağladı.

DOLARI SABİTLEDİ

Merkez Bankası, dün döviz piyasasına ilişkin iki önemli adım attı. Bu adımlardan ilki ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin geri ödemelerinin Türk Lirası cinsinden yapılabilmesine imkân sağlıyor. Buna göre, geri ödemelerde dolar için 3.7000, euro için 4.3000, sterlin için 4.8000 seviyesinden geri ödeme tutarı hesaplanacak. Analistler, bu hamle ile piyasadan 5 milyar dolarlık döviz talebinin çekileceğini belirtti. Merkez attığı ikinci adımla, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırını yüzde 60`tan 55`e düşürdü ve tüm dilim aralıklarını 5`er puan aşağı çekti. Bununla piyasadan 5.3 milyar Türk Lirası likidite çekilirken yaklaşık 1.4 milyar dolar tutarında dövizin bankaların kullanımına geçeceği ifade edildi.

ÜÇ KURUŞ İNDİ

Merkez Bankası`nın attığı adımlar piyasada etkisini gösterdi. Açıklamalar öncesinde 3.8815 seviyesinde olan dolar, daha sonra 3.8515`e kadar geriledi. TL dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi oldu.

TL`DEKİ KAYIPLAR SUNİ

Merkez Bankası`nın son dönemde TL`de meydana gelen değer kayıplarını aşırı ve suni bulduğunun altını çizen Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, likidite kesintilerinin TL açısından destekleyici olabileceğini vurguladı. Merkez Bankası`nın, bankalardan döviz talebi geldiğini görmüş olabileceğine vurgu yapan İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise, "Bankaları bir miktar rahatlatmış görünüyor. Bu sadece döviz likiditesini ayarlamaya yönelik bir hamle. Kur üzerinde müdahale etkisi beklemek yanlış olur. Oynaklığın giderilmesi amaçlanıyor. Bu karar TL`yi destekleyecek ve dolar kurunda bir miktar gerilemeye neden olacaktır" dedi.

3.94 TL`DEN 3.40`A KADAR DÜŞÜRMÜŞTÜ

Merkez Bankası bu yılın başında Türk Lirası`nda görülen hızlı değer kaybı sonrasında bazı müdahalalerde bulunarak 11 Ocak`ta 3.94 ile rekor kıran doları, 3.40`ın altına çekmişti. Merkez Bankası, yılbaşında kurda oynaklığı azaltmak için şu adımları atmıştı:

 10-16 Ocak 2017: Bankaların borç alabilme limitleri düşürüldü.

 24 Ocak 2017: Geç likidite penceresi (GLP) yüzde 10`dan 11`e çıkarıldı.

 17 Şubat 2017: Reeskont kredilerinin geri ödemelerini TL yapma imkânı tanındı.

 16 Mart 2017: GLP`de faiz yüzde 11`den 11.75`e çıktı.

 26 Nisan 2017: GLP`de faizi 12.25`e yükseltildi.

Kaynak: HABER7.COM



Anahtar Kelimeler: Dolara çifte darbe

Sektörün ilk yeşil etiketli kablo ürünü 'E Path' tanıtıldı

Bakan Bolat: Ekonomide sürekli büyüyoruz

Navlun endeksindeki düşüş sürecek mi? Arz-talep dengeleri yeniden şekilleniyor

En az 50 kilogram tekno atık toplayan çalışanlarını ödüllendirdi

İçtur, Antalya’nın vergi rekortmenleri arasında yer aldı

Hindi eti üretimi 8 ayda yüzde 17,1 arttı

Rektör Yusuf Leblebici: “Birlikte yaratmaya ve geliştirmeye devam edeceğiz”

Ağustos'ta süt ve süt ürünlerimi arttı

Bakan Şimşek: 3 bin 400 büyük şirketi izaha davet ettik

Ticaret ve perakende satış hacmi artışta

Yurt dışında tatile rağbet artıyor

Enerji sektörünün “dinamik” girişimcileri ödüllendirildi

Bakan Bolat'tan 'Ödemeler Dengesi' değerlendirmesi

Toplam ciromuz arttı

Türk şirketleri Üsküp'e yöneliyor