Tarih: 31.10.2017 05:29

Kanseri yok eden molekül bulundu

Facebook Twitter Linked-in

`de bulunan Northwestern Üniversitesi`nde görev yapan isimli profesör, genlerin işlevini incelemek üzere yönettiği çalışmasında özel bir (ribo nükleik asit) geliştirildi. Peter bazı genlerden elde edilen bu küçük RNA`ların büyük bir parçasının sadece bulundukları geni değil aynı zamanda kanserli hücreleri de yok etme kapasitesine sahip olduğunu keşfetti. Çalışma sayesinde RNA molekülleri bu zamana kadar hiç olmadığı kadar bilim insanlarının dikkatini çekmeyi başardı.

İNTİHARA ZORLUYOR
Bilim insanları, 8 yıl süren çalışmada RNA moleküllerini izlemek için tam 2 bin 920 gün geçirdi. RNA`ların kansere neden olabilecek tüm hücreleri, intihara sürükleyen bir mekanizmayı tetikliyor. Ancak bu etkiyi RNA`ların bir grubu sağlıyor. Uzmanlar küçük müdahale RNA`larının (siRNA) bu hücrelerin yaşamaları için gerekli gen topluluklarını engellediğini söylüyor. Kanserli hücreler bu sayede kendini savunmak için gerekli imkânlardan mahrum kalıyor. RNA`lar, müdahale eden RNA`lara yani siRNA`lara dönüştüğünde tıpkı ninjalara benziyor. Sadece yaşamlarını devam ettirdikleri genleri öldürmekle kalmıyor aynı zamanda diğer öldürücü molekülleri de harekete geçiriyor.

MİLYONLARCA YILDIR VAR
Profesör Peter`e göre her bir hücremizde var olan bir mekanizmanın geçmişi birkaç yüz milyon yıl öncesinde dayanıyor. Peter tarafından yönetilen çalışma ve Northwestern Üniversitesi`nde gerçekleşen iki araştırma daha bu öldürücü moleküllerin fareler üzerinde başarılı bir etkiye sahip olduğunu kanıtladı. Uzmanlar RNA`ların kanserli hücreler üzerindeki etkisini şöyle tarif ediyor: "Bu tıpkı aynı anda kendini bıçaklayarak, kendini ateş ederek ve bir falezin üzerinden atlayarak intihar etmeye benziyor. Bu şekilde yaşamaya devam edemezsiniz." Peter ise kanserli hücreyi öldüren mekanizmayı "Oto-savunma mekanizması hücrenin kanserli olduğu anda aktifleşiyor" sözleriyle özetliyor.

KANSER İÇİN YENİ UMUT
Bilim insanı Marcus Peter, kanserli hücrelerin bu yolla ölüme sürüklenmesi mekanizmasına "Hayatta Kalma Geninin Önlenmesi Yoluyla Oluşan Ölüm" (Death Induced by Survival gene Elimination- DISE) adını veriyor. Peter, bu mekanizma sayesinde kansere karşı lerin geliştirilmesini umuyor.

Kaynak: SABAH.COM.TR




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —