Fakıbaba: İsrail`e de domates tohumu satıyoruz

Fakıbaba: İsrail`e de domates tohumu satıyoruz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye`nin tohum üretmediği yönünde algı oluşturulduğunu belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Gerçekten biz yerli tohum üretiyoruz ve İsrail`e de domates tohumu satıyoruz. Yılda 200 milyon dolarlık tohum alıyoruz ama 150 bin dolarlık tohum da ihraç ediyoruz. Bunu eşitleyip, geçeceğiz." dedi.

Anadolu`nun çiftçi kadınların üretimiyle büyüyeceğini ve Türkiye`nin daha da gelişeceğini dile getiren Fakıbaba, "Çünkü kadın elinin dokunmadığı bir medeniyetin geleceği yoktur." ifadesini kullandı.

Fakıbaba, israf konusuna değinerek, "Biz `yarım porsiyon yemekle başlayın, doymazsanız bir yarım porsiyon daha yiyiniz.` derken nimetin zayi ve israf olmamasını kastediyoruz. Asıl israf, bir toplumun zenginliğinin farkına varamayarak, üretim potansiyelini atıl bırakması, gerektiği gibi harekete geçirememesidir. Zengin kaynakların fakir bekçileri olmamak için toprağımızın ve kadınlarımızın bereketini bütünleştirmeli ve bu bütünlüğü tarıma yansıtmalıyız." diye konuştu.

Tarımdaki başarının gizli mimarları ve isimsiz kahramanlarının kadın çiftçiler olduğunu söyleyen Fakıbaba, "Toprağı, babaların şehit kanıyla anaların gözyaşıyla karış karış sulanan Anadolu`nun evlatlarına tek bir görev düşer; o da bu toprakları alın teriyle sulayıp, el emeğiyle yoğurmaktır. Bu yüzden çok çalışacağız." dedi.

Kadın projelerine destek

Fakıbaba, Türkiye`nin gelecek planlamalarında tarımın çok büyük bir yeri olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirterek, bu nedenle kadın çiftçilerin projelerinin desteklendiğini bildirdi.

Bakanlığın kapılarının her zaman kadın çiftçilere açık olacağını vurgulayan Fakıbaba, 2 milyondan fazla kadın çiftçiye eğitim verdiklerini ve başarılı olanları ödüllendirdiklerini ifade etti. Fakıbaba, yürüttükleri "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı"nın 2016 yılı "Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri"nde Türkiye`yi temsil eden iki ulusal projeden biri olduğunu söyledi.

Kadın çiftçilerin örgütlenmesinin önemine işaret eden Fakıbaba, bu kapsamda üyelerinin çoğunun kadın olduğu 15 tarımsal kalkınma kooperatifinin Bakanlıkça desteklendiğini dile getirdi.

Fakıbaba, kırsal kalkınma desteklerinde de kadınlara öncelik verip pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti: 

"Yüzde 50 hibeli kırsal kalkınma projelerimizde proje sahibinin kadın çiftçi olması veya tarımsal amaçlı kooperatif ve birlik üyesi olması durumlarında `ilave puan` veriliyor. Böylece kadın çiftçilerimiz proje seçiminde ön sıralara çıkıyor. Genç Çiftçi Programı kapsamında 30 bin lira hibeyle genç girişimci kadınlara öncelik verilmiştir. 2016 yılında başvurusu onaylanan ve hibe almaya hak kazanan 15 bin çiftçinin yüzde 75`ini kadın çiftçilerimiz oluşturmuştur. Pozitif ayrımcılık değil bu, aslında hak verme olayı. Kadınlarımıza haklarını vermek önemli. Ülkemizin, Anadolu`nun kalkınmasını istiyorsak mutlaka ve mutlaka kadınlara önem vermemiz lazım."

"İsrail`e domates tohumu satıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın eşi Emine Erdoğan`ın yerli ve organik tohuma ilişkin hassasiyetine değinen Fakıbaba, "İsrail`e tohum satıyoruz" yönündeki açıklamasına inanılmadığını söyledi. Fakıbaba, Türkiye`nin tohum üretmediği yönünde algı yaratılmasını eleştirerek, "Gerçekten biz yerli tohum üretiyoruz ve İsrail`e de domates tohumu satıyoruz. Çok az satıyoruz, doğrudur. Yılda 200 milyon dolarlık tohum alıyoruz ama 150 bin dolarlık tohum da ihraç ediyoruz. İnşallah Allah`ın izniyle bunu eşitleyip, geçeceğiz. Türk insanının gerçekten çalıştığı ve inandığı zaman yapamayacağı hiçbir şey yok." dedi.

Fakıbaba, Yozgat`ın Kabalı köyündeki kadınların tarımdaki başarısını örnek göstererek, elma üreten köyün nüfusunda, arazi değeri, dönüm başı gelir ve istihdamında artış olduğunu kaydetti.

Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze de tarımla ilgili projelerin kendilerini daha da motive ettiğini belirterek, banka olarak tarım sektörüne pek çok ürünü aynı anda sunduklarını söyledi.

Bu kapsamda 2014`te hayata geçirdikleri Aile Çiftçiliği Bankacığı Projesi`ne işaret eden Taze, "Bu projeyle bölünmüş tarım arazilerinin birleştirilmesi, verimliliğinin artırılması, çiftçinin ekonomik sebeplerle topraklarını terk etmek zorunda kalmamasının sağlanması amaçlandı. Çok başarılı sonuçlar aldık. 82 bin çiftçi ailemize ulaştık, bu alana 5 milyar liranın üzerinde kaynak sağladık. Bunlardan 9 bin 300`ü kadın çiftçi oldu." dedi.

Kaynak: HABER7.COM



Prysmian Türkiye’de üst düzey atama

Beyaz Çimento ihracatında liderlik sürüyor

Dijital reklam sektörü daha da büyüyecek

İletişim sektörü yüzde 25 büyüyecek

Kabotaj Bayramı’nda Emrah Yılmaz Çavuşoğlu’ndan önemli açıklamalar

Azerbaycan'dan ithalata yeni kolaylıklar!

Filmaşin ithalatına 3 yıl ek mali yükümlülük

Marmaralı işverenler istihdamda artış bekliyor

Tedarik sanayinde esneklik ve dirençlilik daha da önem kazandı

ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz’den ihracatta yeniden yükseliş sinyali

Benzin ve motorine yeni zam!

Ticaret'ten paslanmaz çelikte damping soruşturması!

Bakan Bolat: En yüksek aylık ihracata ulaştık

YASED'den FATF değerlendirmesi

Temassız şifresiz işlem limiti 1.500 TL oluyor