Tarih: 10.10.2017 13:34

Albayrak`tan flaş bor madeni açıklaması!

Facebook Twitter Linked-in

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, demir-çelik sektörü ve tarımda kullanılmaya başlanan Bor madeninin her iki sektörde verim artışı sağladığını bildirdi. Albayrak, 12 Adet demir-çelik firması tesislerinde bor madeninin kullanılmaya başlandığı müjdesini de verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer`in, demir-çelik sektöründe ve tarımda bor madeninin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışma yapılıp yapılmadığı yönündeki sorusuna yanıt verdi. 

Bakan Albayrak, Demir-çelik sektöründe tozlaşan cürufa bor ürünü ilave edilerek kompakt yapıda cüruf elde etmek amacıyla yapılan çalışmaların başarılı sonuçlar verdiğini ve 12 adet demir-çelik firması tesislerinde bor madeninin kullanılmaya başlandığını açıkladı. 

BORLU GÜBRE TARIM FUARLARINDA TANITILIYOR

Bakan Albayrak, bor madeninin tarım alanlarında kullanımıyla ilgili olarak da "Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından tarım alanında kullanıma yönelik üretilen Etidot-67 ürününün pazarlama ve tanıtım faaliyetleri kapsamında 2016 yılında yurt genelinde düzenlenen 15 adet Tarım Fuarına katılım sağlanmış, katılımcılara ürünün kullanım ve etkilerine yönelik olarak bilgiler aktarılarak deneme kullanımlar için numune ürünler verilmiştir" dedi.

ÇİFTÇİLER BİLGİLENDİRİLİYOR

Yurt genelinde 16 Bölge Müdürlüğü ve bu Bölge Müdürlüklerine bağlı 1625 kooperatifi bulunan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri kanalıyla ürünün satışının yapılabilmesi için protokol imzalandığını açıklayan Bakan Albayrak, "Yapılan anlaşmaya istinaden 2016 yılında Tekirdağ, Balıkesir, Trabzon, Antalya, Mersin, Samsun ve Sakarya Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürlüklerinde toplam 150 Kooperatif Müdürlüğüne 
ürünün tarımda kullanım ve etkilerine yönelik olarak hazırlanmış olan sunumlar yapılarak çiftçilerimizin kullanması için numune ürünler 
verilmiştir" şeklinde açıklamada bulundu. 

TARIM-BOR ARAŞTIRMA VE UYGULAMA PROGRAMI

Diğer taraftan, ülkemizde borlu gübre kullanımının araştırılması ve uygulanmasına yönelik olarak, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) işbirliğinde 2011 yılında "Tarım-Bor Araştırma ve Uygulama Programı" başlatılmıştır.

BOR MADENİNE DUYARLI 19 ÜRÜNE DESTEK

Program kapsamında, borun tarım sektöründe sistematik ve etkin kullanımını sağlamaya yönelik olarak  bor kullanımına en fazla duyarlı bitkilerden başlamak üzere 19 adet projeye destek sağlandığına dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Program kapsamında bor uygulaması sonucu  ayçiçeğinde (Trakya Bölgesi) %10-20, şeker pancarında (Konya, Afyon, Karaman ve Eskişehir Bölgelerinde) %6-15, patateste (Niğde ve Nevşehir Bölgesi) %5-19, fındıkta (Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon Bölgelerinde) %25-30, çayda (Doğu Karadeniz Bölgesi) ise % 8-22 arası, mısırda (Adana ve Osmaniye Bölgesi) %3-19, buğdayda (Konya, Karaman, Eskişehir ve Ankara Bölgelerinde) %12,5-21, sanayi domatesinde (Manisa, Bursa, İzmir, Yalova ve Balıkesir Bölgelerinde) %8-35, sera domatesinde (Antalya Bölgesi) % 4-14,5 arası verim artışları sağlanmıştır" ifadesini kullandı. 

Bakan Albayrak, söz konusu çalışmalarda kazanılan tecrübe ve bilgi birikiminin, BOREN, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve TAGEM işbirliğinde 16-18 Kasım 2016 tarihinde Ankara`da düzenlenen "Uluslararası Tarımda Bor Sempozyumu" ile yerli ve yabancıakademisyenler, ziraat kuruluşları, gübre üreticileri ve ilgili sektör temsilcileri ile paylaşıldığını da sözlerine ekledi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Yapılan çalışmaların geliştirilmesinin mümkün olduğunu ifade ederek şöyle dedi: "Dünya Bor rezervleri Türkiye, Rusya, ABD, Güney Amerika olmak üzere 4 bölgede yoğunlaşmaktadır. Dünya bor ürünleri tüketiminde sektörel olarak dağılım %52 cam, %15 tarım, %12 seramik-frit, %2 deterjan-temizlik sektörü olarak ifade edilmektedir. Eti Maden üretimde dünya liderlerindendir. Eti Maden`in ürün çeşitlemesine yönelik yeni ARGE çalışmaları ve yatırımları ile Pazar payını büyütme olanağı da vardır. 

Uluslararası pazar dikkate alınarak, ürün çeşitliliğini, verim ve kaliteyi artırıcı çalışmalarını sürdürmelidir. Bu bağlamda ülkemizin Bor Madeninden daha çok fayda sağlaması mümkündür "dedi. 

Kaynak: HABER7.COM




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —