33 meslekte daha Mesleki Yeterlilik Belgesi aranacak

33 meslekte daha Mesleki Yeterlilik Belgesi aranacak

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından aralarında tren makinisti, PVC doğrama montajcısı, iplik eğirme operatörü ve motosiklet bakım onarımcısının da olduğu 33 meslekte daha Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi. Söz konusu mesleklerde 25 E

MYK Başkanı Adem Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta yer alan mesleklerde mesleki yeterlilik belgesine sahip olunmasına önem verdiklerini belirterek, bu kapsamda ilk olarak aralarında betoncu, duvarcı, makine bakımcısı ve tünel kalıpçısının olduğu 40 meslek için 2015 yılında belge zorunluluğu getirildiğini anımsattı.

Belge zorunluluğu olan meslek sayısını daha sonra 48`e çıkarttıklarını hatırlatan Ceylan, 26 Eylül`de Resmi Gazete`de yayımlanan üçüncü tebliğ ile 33 yeni meslekte daha Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini bildirdi.

Belgesiz işçi çalıştıran cezalandırılacak

Ceylan, söz konusu meslekler arasında tren makinisti, PVC doğrama montajcısı, iplik eğirme operatörü ve motosiklet bakım onarımcısı, otomotiv kaportacısı, otomotiv montajcısı, motor testçisi, makine montajcısı ve otomotiv prototipçisinin de olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Söz konusu mesleklerde 25 Eylül 2018`den itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar çalıştırılamayacak. Çalıştıranlar hakkında cezai işlem uygulanacak. Yeni 33 meslekle birlikte Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslek sayısı toplamda 81`e yükseldi. Amacımız meslekleri ve bu meslekleri icra edenlerin standartlarını üst seviyelere çıkartmak. Bunu başardığımızda iş kazası sayısı düşecek, üretimin kalitesi ise artacak."

225 bin çalışan belge sahibi oldu

Çalışanların mesleki standartlarının uluslararası seviyeye çıkarılmasını amaçlayan MYK, yetkilendirdiği kuruluşlar aracılığıyla çalışanlara Mesleki Yeterlilik Belgesi vermeye devam ediyor. Bugüne kadar 225 bin çalışana belge veren Kurum, yıl sonunda sayıyı 300 bine yükseltmeyi hedefliyor.

Çalışanların belgeye sahip olması için yetkili kuruluşlarca düzenlenen teorik ve pratik sınavlarda başarılı olmaları gerekiyor. Belge zorunluluğu getirilen mesleklerle ilgili sınav ve belge ücretleri devlet tarafından karşılanırken, sınavlarda başarılı olanların alacağı Mesleki Yeterlilik Belgesi`nin uluslararası geçerliği bulunuyor.

öne çıkanlar

İzdivaç programındaki talibi de eskort çıktı

Ayda 80 bin TL kazanıyor

`Gomis sana geliyorum`

Kaynak: CNNTURK.COM



Sektörün ilk yeşil etiketli kablo ürünü 'E Path' tanıtıldı

Bakan Bolat: Ekonomide sürekli büyüyoruz

Navlun endeksindeki düşüş sürecek mi? Arz-talep dengeleri yeniden şekilleniyor

En az 50 kilogram tekno atık toplayan çalışanlarını ödüllendirdi

İçtur, Antalya’nın vergi rekortmenleri arasında yer aldı

Hindi eti üretimi 8 ayda yüzde 17,1 arttı

Rektör Yusuf Leblebici: “Birlikte yaratmaya ve geliştirmeye devam edeceğiz”

Ağustos'ta süt ve süt ürünlerimi arttı

Bakan Şimşek: 3 bin 400 büyük şirketi izaha davet ettik

Ticaret ve perakende satış hacmi artışta

Yurt dışında tatile rağbet artıyor

Enerji sektörünün “dinamik” girişimcileri ödüllendirildi

Bakan Bolat'tan 'Ödemeler Dengesi' değerlendirmesi

Toplam ciromuz arttı

Türk şirketleri Üsküp'e yöneliyor