Tarih: 15.08.2017 16:22

Süper Lig`de ilk haftaya yabancı damgası!

Facebook Twitter Linked-in

Müsabakalarda ilk 11`de sahaya çıkan toplam 198 futbolcu içinde, altyapı eğitimini Türkiye`de alanların sayısı 47`de kaldı. Bu rakam, birinci hafta maçlarında ilk 11`de sahaya çıkan oyuncuların yüzde 24`ünü oluşturdu.

Statüde iki sezon önce yürürlüğe giren değişiklikle, kadrolarında 14 yabancı oyuncu bulundurma hakkını elde eden kulüpler, bu sezonun ilk haftasında 136 yabancı futbolcuya (Yüzde 69) ilk 11`de forma verdi. Yurt dışında yetişen ancak yerli statüsünde oynayan ve "gurbetçi futbolcu" şeklinde tanımlanan oyunculardan da sadece 15`i (Yüzde 7) kendilerine ilk 11`de yer bulabildi.

- En fazla yabancı oyuncu Göztepe`de

Süper Lig?in yeni ekibi Göztepe, ilk 11`de en fazla yabancı futbolcu oynatan takım oldu.

Ligdeki ilk maçında Fenerbahçe`yi ağırlayan ve rakibiyle 2-2 berabere kalan sarı-kırmızılı ekipte, teknik direktör Tamer Tuna, sahaya sürdüğü 11`den 10`unu yabancı futbolculardan seçti.

Genç teknik adam, yerli oyuncu olarak sadece Galatasaray`dan transfer edilen Sabri Sarıoğlu`na şans verdi.

- Galatasaray, Alanyaspor ve Antalyaspor ikinci sırada

Yeni sezona büyük bir revizyonla başlayan Galatasaray, Alanyaspor ve Antalyaspor, Göztepe`den sonra en yabancı ilk 11`e sahip.

Sarı-kırmızılı ekip, renktaşı Kayserispor ile yaptığı müsabakaya 9 yabancı futbolcuyla çıktı.

İstanbul ekibinde sadece Serdar Aziz ve gurbetçi futbolculardan Tolga Ciğerci formayı kapabildi.

Akdeniz ekibi Alanyaspor`da da sadece Emre Akbaba ve Efecan Karaca ilk 11`e girebildi. Teknik direktör Safet Susic, diğer 9 oyuncu için tercihini yabancılardan yana kullandı.

Antalyaspor`da ise Salih Dursun ve Sakıb Aytaç, ilk 11`de kendilerine yer bulan yerli futbolcular oldu.

- En yerlisi Akhisar Belediyespor

Süper Lig`de mücadele eden 18 takım arasında en fazla yerli futbolcuya şans veren ekip Akhisar Belediyespor oldu.

Sahasında Demir Grup Sivasspor ile karşılaşan Ege temsilcisinde, teknik direktör Okan Buruk, ilk 11`de 6 yerli futbolcuya forma verdi.

Buruk, tek golle kazandıkları müsabakanın ilk 11`inde, altyapı eğitimini Türkiye`de alan 4 oyuncunun yanı sıra 2 de gurbetçi futbolcu görevlendirdi.

Akhisar Belediyespor`dan sonra 1`i gurbetçi 5 yerli futbolcuyu ilk 11`de oynatan Trabzonspor, en yerli ikinci takım konumunda bulunuyor.

- Yerli futbolcular yedek kulübesinde

Ligin ilk haftasında yapılan karşılaşmalarda teknik adamlar toplam 54 oyuncu değişikliğine giderken, buradaki tercihlerde yerli futbolcular ağır bastı.

Oyuna sonradan giren yerli oyuncular, 19`u yurt içinde yetişen, 15`i ise yurt dışında altyapı eğitimi gören toplam 34 futbolcudan oluşuyor.

İlk 11`de toplam 136 yabancı futbolcu oynatan teknik adamlar, yedek kulübesinden de 20 yabancı oyuncuyu oyuna sonradan dahil etti.

- Takımların ilk 11`leri

Ligdeki 18 takımın ilk hafta maçlarındaki ilk 11 tercihleri şöyle:

TAKIMLAR

TÜRKİYE`DE YETİŞEN

GURBETÇİ

YABANCI

GÖZTEPE

1

0

10

GALATASARAY

1

1

9

ALANYASPOR

2

0

9

ANTALYASPOR 2 0 9

BEŞİKTAŞ

1

2

8

MEDİPOL BAŞAKŞEHİR

2

1

8

KASIMPAŞA

3

0

8

BURSASPOR

2

1

8

FENERBAHÇE

4

0

7

ATİKER KONYASPOR

4

0

7

GENÇLERBİRLİĞİ

4

0

7

KARDEMİR KARABÜKSPOR

2

2

7

DEMİR GRUP SİVASSPOR

4

0

7

EVKUR YENİ MALATYASPOR

3

1

7

OSMANLISPOR

2

2

7

KAYSERİSPOR

2

2

7

TRABZONSPOR

4

1

6

AKHİSAR BELEDİYESPOR

4

2

5

 

 

- 47 oyuncunun 6`sı Galatasaray altyapısından

Futbol eğitimini Türkiye`de alan ve ligin ilk haftasında ilk 11`de forma giyen 47 futbolcunun 6`sı Galatasaray altyapısından yetişti.

Galatasaray`ı 5 futbolcuyla Gençlerbirliği, 3`er oyuncuyla Trabzonspor, Fenerbahçe, Bursaspor ve iki futbolcuyla Antalyaspor takip etti. Geri kalan 25 futbolcu ise 25 farklı takımın altyapısından çıktı.

- Kaleci ve stoperler yabancı

Ligin ilk haftasında 13 takımın kalesini yabancı file bekçileri korudu.

Atiker Konyaspor (Serkan Kırıntılı), Fenerbahçe (Volkan Demirel), Kasımpaşa (Ramazan Köse), Medipol Başakşehir (Volkan Babacan) ve Bursaspor`da (Harun Tekin) teknik adamlar, tercihlerini Türkiye`de yetişen kalecilerden yana kullandı. İlk 11`de başlayan yabancı kalecilerin oranı yüzde 72 olurken, yerli file bekçilerinin oranı yüzde 28`de kaldı.

Takımların savunma hattının göbeğinde yer alan ikişer stopere bakıldığında da yabancı futbolcuların çoğunluğu dikkati çekiyor.

İlk 11`de mücadele eden 36 stoperden 26`sı yabancı futbolculardan oluştu.

Galatasaray`da Serdar Aziz, Trabzonspor`da Uğur Demirok, Evkur Yeni Malatyaspor`da Murat Akça ve Yalçın Ayhan, Akhisar Belediyespor`da Mustafa Yumlu ve Caner Osmanpaşa, Kardemir Karabükspor`da Barış Başdaş, Atiker Konyaspor`da Ali Turan, Osmanlıspor`da Numan Çürüksu ve Antalyaspor`da Salih Dursun, maça ilk 11`de başlayan yerli stoper olarak ön plana çıktı.

Fenerbahçe, Beşiktaş, Bursaspor, Demir Grup Sivasspor, Gençlerbirliği, Alanyaspor, Kayserispor, Göztepe, Kasımpaşa ve Medipol Başakşehir`in stoper ikilileri, yabancı oyunculardan oluştu.

- Goller yabancılardan

Süper Lig`in ilk haftasında atılan gollerin yüzde 73`ünü yabancı futbolcular kaydetti.

Ligin ilk haftasında rakip filelere gönderilen 26 golün, 7`sini Burak Yılmaz (2), Alper Potuk, Cenk Tosun, Emre Akbaba, Levent Gülen ve Tolga Ciğerci attı. Geri kalan 19 golde ise yabancı futbolcuların imzası bulunuyor.

Kaynak: HABER7.COM




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —