Tarih: 26.05.2017 13:14

Petrol ters köşe yaptı! Sebebi ise...

Facebook Twitter Linked-in

 Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü`nün (OPEC), dün Viyana`da toplandı. Toplantıdan üretim seviyesini kısmaya devam etme kararı çıktı. Buna rağmen petrol fiyatları yüzde 5 düştü. ABD merkezli broker firması Price Futures Group`un Kıdemli Piyasa Analisti Phil Fly, söz konusu düşüşü değerlendirdi.

ARABİSTAN VE RUSYA`DAN GELEN SİNYALLER

Fly, toplantının haftalardır beklediğini, ancak sonuçların piyasaların beklentilerini karşılamadığını söyledi. OPEC`in, beklenildiği üzere, ham petrol üretim seviyesini kısma anlaşmasını 9 ay daha uzatma kararı aldığını ifade eden Fly, yatırımcılar için asıl sorunun Suudi Arabistan ve Rusya`dan gelen "karışık" sinyaller olduğunu vurguladı.

FİYATLAR NEDEN DÜŞTÜ?

Fly, Suudi Arabistan ve Rusya`nın geçen hafta petrol üretim seviyelerindeki kesintiyi artırma ve kesinti süresini 9 ay yerine 12 aya uzatma konusunda sinyaller verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Suudi ve Rus bakanların verdikleri sözler nedeniyle yatırımcılar beklentilerini yüksek tuttu. Petrol kesinti miktarında artış veya kesinti süresinde 9 ayın üzerinde uzatma olmayınca, yatırımcılar hayal kırıklığına uğradı ve satış pozisyonu aldı. Bu da fiyatlarda sert düşüşe neden oldu. OPEC`in çok şey vadedip az şey yapmaktansa, az şey vadedip bunun üzerine faaliyet göstermesi gerekir."

`PAYLARI DÜŞECEK`

Fly, petrol üretim seviyesinin kısılmasına yönelik anlaşma süresinin uzatılması nedeniyle Suudi Arabistan dahil OPEC ülkelerinin ve OPEC üyesi olmayan Rusya`nın küresel petrol piyasasında payının düşeceğini, öte yandan, artan petrol fiyatlarının bunu telafi edeceğini ve söz konusu ülkelerin gelirlerinin yükseleceği tahminini belirtti.

`ABD`YE KAPTIRACAKLAR`

ABD`deki Stratejik Enerji ve Ekonomik Araştırma Merkezi (SEER) Başkanı Michael Lynch ise petrolde en büyük üretici Rusya ve en büyük ihracatçı Suudi Arabistan`ın pazar paylarını ABD`li petrol üreticilerine kaptıracağını söyledi.

Lynch, OPEC`in ve Rusya`nın petrol üretim seviyelerinde kesinti yapacaklarını açıkladıkları 30 Kasım`dan bugüne kadarki sürede, ABD`nin ham petrol üretimini günlük ortalama 8,7 milyon varilden 9,3 milyon varile çıkararak yaklaşık yüzde 7 arttırdığına dikkati çekti.

`UZUN SÜRMEZ`

Çin ekonomisindeki yavaşlamanın küresel petrol talebini olumsuz etkileyeceğini, Venezuela`daki üretim kesintilerinin ise fiyatlara olumlu yansıyacağını anlatan Lynch, petrol fiyatlarındaki dünkü düşüşle ilgili olarak da yatırımcıların hayal kırıklığına rağmen bu durumun uzun sürmesinin beklenmediğini belirtti.

8 MARTTAN BERİ EN BÜYÜK DÜŞÜŞ

OPEC`in kasım ayında alınan ham petrol üretim seviyesini kısma anlaşmasını, 2018 Mart sonuna kadar 9 ay daha uzatma kararının ardından, dün petrol fiyatlarında yüzde 5`e yakın düşüş görüldü. ABD`nin Batı Teksas tipi ham petrolün varili yüzde 4,8 azalışla 48,87 dolara, Londra Brent türü ham petrolün varili de yüzde 4,8 kayıpla 51,33 dolara gerilerken, fiyatlar 8 Mart`tan bu yana en büyük günlük düşüşü gösterdi.

Kaynak: HABER7.COM




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —