Anne adaylarının yeni gözdesi: Doğuma hazırlık egzersizleri

Anne adaylarının yeni gözdesi: Doğuma hazırlık egzersizleri

"Mom in Balance" (Dengedeki Anne) adlı bir egzersiz grubuna katılmak için Singapur`dayım. Hollanda merkezli grubun kuruluş amacı, hamile ve yeni doğum yapmış kadınlara açık alanlarda egzersiz yaptırmak.

Oturup diğerlerinin gelmesini beklerken, 5-6 kadın yanımdan koşarak geçiyor ve insanların bakışlarını üzerlerinde topluyor. Uzun, sarışın bir kadın onlara öncülük ediyor ve "Dengedeki Anne" yazılı bir tişört giyiyor. Biraz paniklemeye başlıyorum.

Hamileliğim boyunca yüzmek ve çok az da olsa koşmayı da içeren hatırı sayılır miktarda egzersiz yaptım. Ama az önce hızla koşarak geçen grupla boy ölçüşmemin imkanı yok.

Neyse ki, yanıma hamileliğinin son aylarındaki koşu kıyafetleri giymiş bir kadın oturdu. Bana doğru yerde doğru zamanda olduğumu söyledi. Gördüğüm sabah 08:00 dersi, doğum sonrası yeniden şekle girmek isteyen kadınlar için.

Uzun boylu, sarışın eğitmen sabah 09:00 sınıfını - görünür bir şekilde hamile olan üç ya da dört kadını ve diğerlerini almak için - geri dönüyor.

Isınmaya başladığımızda şimdiden ter içinde kalıyoruz. Singapur`da dışarıda egzersiz yapan kadınları görmek alışıldık olmanın uzağında olduğu için yoldan geçenler durup izliyorlar.

"Endişelenmeyin, burada ünlüyüz" diyor bana bir kadın ve ekliyor:

"Hatta bazı kişiler fotoğrafımızı çekmek için duruyor."

`Sektör genişliyor`

Hamileliğin her döneminde egzersizin faydalı olduğu detaylı çalışmalarla gösterilmiş olsa da, dünya çapında doğuma hazırlık egzersizleri sektörü yeni sayılır.

Aslında, 542 milyar dolarlık (yaklaşık 2 trilyon Türk Lirası) fitness endüstrisi üzerine oldukça fazla veri var ancak doğum öncesi derslerle ilgili veri bulmak çok zor.

Örneğin Küresel Zindelik Enstitüsü (GWI) fitness endüstrisi üzerine geniş raporlar hazırlıyor fakat doğum öncesi sektörü üzerine herhangi bir istatistikleri bulunmuyor.

Ancak BBC Türkçe`nin haberine göre GWI`nin araştırma direktörü Beth McGroart, sektörün kesinlikle genişlemekte olduğunu söylüyor, "Var olan fitness merkezlerine programlar ekleniyor ve hamilelik öncesi yoga, Pilates ve diğer hafif idmanlar fazlalaştı" diyor.

11 ülkede şube, 7 bin üye

2006`da kurulan "Dengedeki Anne"nin ABD, Japonya ve Almanya dahil olmak üzere şimdi 11 ülkede şubesi var ve anne olacaklardan gelen yoğun talebi karşılamaya çalışıyor.

7 bin üyenin çoğu Hollanda`da olsa da, grubun kurucusu Esther van Diepen dünya çapında büyürken bu rakamın yıl sonunda en az 10 bini bulmasını hedefliyor.

Singapur`daki 4 aylık şubenin 75 aktif üyesi var.

Fitness eğitmeni ve ülkenin yeni "Dengedeki Anne" şubesini yöneten Jantien Kroese-van den Berg, yıl sonuna dek bu sayıyı ikiye katlamayı umuyor.

Aylık 150 Singapur doları (yaklaşık 384 Türk Lirası) karşılığında pek çok çeşit ders var. Jantien yerel halktan ziyade yurt dışından gelip ülkeye yerleşmiş kişilerin bu derslere katılacağını düşünüyor.

Ağızdan ağza yayılarak, hamile kadınların egzersiz yapmasına bazı kültürel muhalefet olsa da ilerleyen zamanda daha fazla Singapurlunun katılmasını umuyor.

Hint ve Malezyalı azınlıklar ile birlikte nüfusun yüzde 75`inin Çinli olduğu Singapur`da, hamile kadınların açık alanda toplu bir halde zorlayıcı aktiviteler yaptıkları çok nadir görülüyor.

Doğum öncesi yoga ve Pilates popüler ama daha hareketli egzersizler popüler değil.

Geleneksel Çin kültüründe anlayış farklı

Çin ve Avustralya`daki kadınların doğum öncesi inanç, tavır ve niyetlerini analiz eden 2015 tarihli bir araştırmaya göre, geleneksel Çin kültüründe, hamileliğin hassas bir dönem olduğu, dinlenme ve iyileşme gerektirdiği düşünülüyor.

"Dengedeki Anne" üyesi Singapurlu Hint Richa Nair, doğum öncesi egzersizin tehlikeli olabileceğinin sadece geleneksel Çin inancı olmadığını açıklıyor:

"Arkadaşlarım onlara yaptığımız egzersizleri anlattığımda biraz şoke oldular ama kısa süre sonra bu hayranlığa dönüştü.

"Aileme gelecek olursak, çoğunlukla korkmuş durumdalar ve bunun rahatlayacak, hayatın hızını yavaşlatacak bir zaman dilimi olduğuna inanıyorlar. Onlara doğum öncesi egzersizimden bahsettiğimde gözleri fal taşı gibi açıldı."

Singapurlu doğum uzmanı ve jinekolog Ann Tan, doğuma hazırlık egzersizlerine ilişkin anlayışın kesinlikle değiştiğini ancak bu değişimin Asya`da daha yavaş olabileceğini söylüyor. Tüm doktorlar gibi tavsiyelerinde temkinli.

"Genellikle ilk 3 ayda yoğun bir egzersiz önermem. Yürüyüşü severim, yüzebilirsiniz de. Ama çok yoğun şeyler olmaz.

"İkinci ve üçüncü 3 aylar kadının kendisine bağlı. Eğer çok iyiyse ve bütün hayatı boyunca hareketli olmuşsa, o zaman egzersizlerinden bir kısmına geri dönebilir ama bunu yüzde 60 gibi düşünün."

Singapur`da yaşayan fitness eğitmen Aaron Rolley ise yaklaşık 20 yıldır hamile kadınlarla çalışıyor.

Bire bir seanslar için 100 dolar (yaklaşık 359 Türk Lirası) alıyor, ülkede neredeyse bu alanın lideri olarak kendine bir ün yaptı.

"Hamilelikte spor yapmanın yağ yakmak ya da şekle girmekle alakası yok" diyor Rolley ve ekliyor:

"Her anne için çalışma yöntemi daha farklı olacaktır. Bazıları sadece esneyecek, diğerleri ise barfiks ve şınav çekecektir. Bu, kişiye ve onun spor geçmişine bağlı."

Kaynak: CNNTURK.COM