Tarih: 05.02.2017 17:39

Pazarlamada stratejik planlama nedir?

Facebook Twitter Linked-in

Turizm işletmeleri ve özellikle otel işletmeleri uzun yıllar boyunca tahmini potansiyel gelirler, maliyetler ve olası kazançları kapsayan yıllık finansal planlar hazırlamışlardır.Ancak, otellerin bu genel işletme planlama faaliyetleri, yalnızca son 15-20 yıl içinde stratejik pazarlama planları ile desteklenmiştir.

Ayrıca otel işletmeleri son yıllara kadar kazançlarının nasıl artacağı konusundan çok , belirli bir kazanç düzeyince ulaşmak amacı için yönlendirilmiştir. Bu nedenle stratejik pazarlama planlaması genellikle turizm işletmeleri tarafından son yıllarda benimsenen bir anlayış olarak kabul edilir.

Stratejik planlama ile ilgili iki temel kavram etkinlik ve verimliliktir.Bu iki kavram arasındaki temel fark; olaylara ve gelişmelere daha uzun vadeli bir bakış açısından da kaynaklanır.Bu nedenle stratejik planlama yapan işletmeler daima pazarda daha iyi rekabet avantajları yakalar.Pazarlama planları, bu konuda deneyimli bir çok uzmanın söylediği gibi, "kısa dönemli" planlardır.

Bununla birlikte, yalnızca yıllık pazarlama planlarına sahip olmak yeterli değildir. Uzun dönemli veya stratejik planlara da gereksinim duyulur.Günümüzde etkili bir stratejik planlama için, özellikle otelcilik endüstrisindeki yöneticiler tarafından gelişmelere karşı uzun vadeli bakış açısı benimsenmesi gereklidir.

STRATEJİK TURİZM PAZARLAMA ÇABALARI VE ÖNEMİ

Turizm pazarlaması uygulamalarının stratejik olarak uygulanması ile (Morison 1989: 14 ) ; 1. Daha memnun müşteriler ortaya çıkarmak 2. Tüm bölümler, yöneticiler ve personel aynı amaca erişmeye çalışmaktadırlar (amaç birliği sağlanmaktadır). 3. Müşteri istekleri ve müşterilerin turizm tesisinden beklentileri bilinmekte ve bu bilgi doğrultusunda onların memnun edilme oranı artmaktadır. 4. Tüketici istek, ihtiyaç ve özelliklerindeki değişiklikler zamanında saptanmaktadır. 5. Hizmetler, ürünler ve tutundurma faaliyetleri, tüketicilerin algılarına uygun olarak gerçekleştirilmektedir. 6. Pazarlama çabaları ve pazarlamaya harcanan para ve insan kaynakları daha verimli olarak kullanılmaktadır. 7. Pazar fırsatları değerlendirilmektedir. Erol Eren`in tarifine göre "strateji", ileride meydana gelebilecek bütün durumların önceden tahmin edilemediği, kısmi belirsizlik koşullarında alınan kararlar türüdür.Strateji kararları devamlı değişken olması nedeniyle kontrol altında bulundurulması gereken ve ne yönde değişeceği kesin olarak bilinmeyen bir ortamda alınmaktadır (Eren 1990: 22).William Luther`a göre "stratejik pazarlama planlaması belirli bir yöntem ile riskin azaltılması ve bilimsel formülleri hazır bir metodun uygulanması değil, daha çok geleceğin önceden tahmin edilmesi için bu günden çalışmalar ve tespitler yapmaktır"(Luther 1993 :17).Stratejik planlama yapılmadığı takdirde amaçlar açıkça ve kesinlikle saptanamamakta, kaynaklar etkin ve verimli kullanılmamakta

Kaynak: SABAH.COM.TR




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —