Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ?Bu yılın Ocak-Ekim döneminde cari açık yüzde 6 artarak 26,5 milyar dolarlık bir seviyeye yükseldi ve 2016 yılı sonu itibarıyla cari açık da 2015?in mutlaka ve mutlaka altında bir yerde gerçekleşecek? dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bu yılın Ocak-Ekim döneminde cari açık yüzde 6 artarak 26,5 milyar dolarlık bir seviyeye yükseldi ve 2016 yılı sonu itibarıyla cari açık da 2015`in mutlaka ve mutlaka altında bir yerde gerçekleşecek dedi.

TBMM Genel Kurulu`nda bütçe görüşmeleri devam ediyor. Ekonomi Bakanı Zeybekci, 10 Aralık`ta Beşiktaş`ta düzenlenen saldırıya değinerek, 10 Aralık Cuma günü İstanbul`da hain bir saldırıyla hayatlarını kaybeden, şehit olan 44 vatandaşımıza, polisimize Allah`tan rahmet diliyorum. Cenab-ı Allah şehitlerimize rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. Rabbim onlara cennetinin en güzel köşesinde sevdikleriyle buluşmayı nasip etsin. Bu süreç, Türkiye`mizin etrafında yaşanan bu süreç, Türkiye`mizin içinde yaşanan bu süreç Türkiye için bir var olma meselesi haline gelmiştir. ya kaybedeceğiz, bayrağımız inecek, vatanımız bölünecek, ezanlarımız dinecek, devletimiz dağılacak ya da kazanacağız, üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer yarılmadıkça bu millet ve bu devlet ilelebet var olmaya devam edecek ifadelerini kullandı.

Zeybekci, ilk defa 2016 yılında ticaret büyümenin altında kaldığını kaydederek, Bu, şu önümüzdeki dönemde dünyada gelişmiş ekonomilerde ticaret büyümeyi aşağı doğru çekecek, büyümeyle ilgili beklentiler aşağı yönde olacak. Türkiye ekonomisi, tüm bu olumsuz tabloya rağmen, 2015 yılında -tabii, dün açıklanan TÜİK`in yeni verileriyle- yüzde 6,1 büyüyerek küresel büyümelerin üzerinde bir performans sergiledi. 2016`nın ilk dokuz aylık periyodu içinde yüzde 2,2`lik bir büyüme kaydetti ve yıl sonu itibarıyla da orta vadeli programdaki hedefimiz olan yüzde 3,2`lik hedefi tutturacağız dedi.

15 Temmuz`da ekonominin de hedef alındığını söyleyen Zeybekci, 15 Temmuz günü yaşanan hain girişim sayesinde siyasi birliğimiz değil, ekonomimiz de hedef alındı. Ancak başarılı olamadılar. Bu kalkışmanın ardından Türk ekonomisi çok büyük bir stres testinden geçti. Ekonomilerde hep dile getirilen, `stres testi` denen, kapasitenin yaklaşık olarak yüzde 20-30 üstündeki bir tehditle ekonomiler test edilir ama Türkiye ekonomisi, ekonomimiz 15 Temmuz günü kapasitesinin 2-3 misli bir tehditle test edildi ve bundan da büyük bir başarıyla çıktı diye konuştu.

Cari açıkla ilgili olarak Zeybekci, Cari açığımız 2015`te yüzde 26 geriledi, 32,2 milyar dolara düştü. TÜİK`in yeni hesaplamasında cari açıkla gayrisafi yurt içi hasıla oranı, 2015 yılında yüzde 3,7 olarak gerçekleşti. Bu yılın Ocak-Ekim döneminde cari açık yüzde 6 artarak 26,5 milyar dolarlık bir seviyeye yükseldi ve 2016 yılı sonu itibarıyla cari açık da 2015`in mutlaka ve mutlaka altında bir yerde gerçekleşecek. Bu ivmede düşük petrol fiyatlarıyla ithalattaki azalış kadar disiplinli bir şekilde uyguladığımız makro ihtiyati politika tedbirlerimizin de payı oldukça büyüktür. Tüm bunlara ek olarak, TL ile ticaretin daha yaygın hale getirilmesi ve sonuç olarak yabancı finansman ihtiyacının azaltılması da cari açığımızı azaltıcı bir etki olacaktır. Hedefimiz, dünyayla yapmış olduğumuz ticarette, dış ticaret hacmimizin yüzde 10`unu yerli, milli paralarla öncelikli olarak tabii ki TL ile yapmaktır dedi.

Dış ticarette ilk on bir aylık dönemde 2015 yılı aynı döneme göre yüzde 1,68 oranında ufak bir daralma yaşayan ihracatın 130 milyar dolar, ithalatın ise yüzde 5`e yakın bir azalmayla 180 milyar dolar olduğunu ifade eden Zeybekci, On bir aylık döneme parasal değil de miktar bazında baktığımız zamanda yaklaşık olarak miktar bazında Türkiye`nin ihracatı yüzde 3 seviyesinde artmıştır. Tabii ki ülkemizin dış ticaret rakamlarını değerlendirirken daha geniş bir açıdan bakmamız gerekiyor. Bu kapsamda, serbest bölgeler üzerinden gerçekleştirilen net ticareti, bavul ticaretini ve hizmet ticaretini de esas alırsak 2015 yılında toplam mal ve hizmet ihracatımız 201 milyar dolar, ithalatımız ise 228 milyar dolar yani toplamdaki dış ticaret hacmimiz 430 milyar dolarlık bir seviyeye ulaşmıştır. Tabii ki 2015 yılında dış ticaret açığımız yani ihracatın ithalatı karşılama oranında tarihi bir seviyeye geldik, yüzde 88`lik bir karşılama oranı. 2016 sonu itibarıyla bu yüzde 88`in daha üzerine çıkarak yüzde 90`lı rakamları telaffuz eder hale geleceğiz. Nitekim 2016`nın son üç ayında ihracat rakamlarımızdaki olumlu gelişmeler 2017 yılının ihracatımız için daha iyi bir yıl olacağını göstermektedir. Verdiğimiz desteklerle, yeni dönemdeki ihracatın yeniden desteklenmesi seferberliğiyle 2017 yılı inşallah ihracat seferberliğimizin başladığı bir yıl olacaktır şeklinde konuştu. - ANKARA



Sektörün ilk yeşil etiketli kablo ürünü 'E Path' tanıtıldı

Bakan Bolat: Ekonomide sürekli büyüyoruz

Navlun endeksindeki düşüş sürecek mi? Arz-talep dengeleri yeniden şekilleniyor

En az 50 kilogram tekno atık toplayan çalışanlarını ödüllendirdi

İçtur, Antalya’nın vergi rekortmenleri arasında yer aldı

Hindi eti üretimi 8 ayda yüzde 17,1 arttı

Rektör Yusuf Leblebici: “Birlikte yaratmaya ve geliştirmeye devam edeceğiz”

Ağustos'ta süt ve süt ürünlerimi arttı

Bakan Şimşek: 3 bin 400 büyük şirketi izaha davet ettik

Ticaret ve perakende satış hacmi artışta

Yurt dışında tatile rağbet artıyor

Enerji sektörünün “dinamik” girişimcileri ödüllendirildi

Bakan Bolat'tan 'Ödemeler Dengesi' değerlendirmesi

Toplam ciromuz arttı

Türk şirketleri Üsküp'e yöneliyor