Tarih: 09.12.2016 16:03

Acil Sağlık Hizmetleri Masaya Yatırılıyor

Facebook Twitter Linked-in

MUĞLA İl Sağlık Müdürlüğü ile Paramedik Derneği ve Başkent Üniversitesi işbirliğiyle dördüncüsü Bodrum`da düzenlenen Uluslararası Paramedik Kongresi, Ambulans Rallisi`nin ardından bilimsel program ile devam ediyor. 11 Aralık`ta sona erecek kongrede, yerli ve yabancı konuşmacılar, acil sağlık hizmetlerindeki gelişmeleri ve yurtdışındaki uygulamalar hakkında bilgi verecek.

Bodrum`da bu yıl Ersan Resort & Spa`da dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Paramedik Kongresi bilimsel programı açılış konuşmaları ile başladı. Kongrenin açılışına, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, Cumhurbaşkanlığı Sağlık Müdür Yardımcısı Kadir Sorucuoğlu, Muğla İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Başkent Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdür Prof. Dr. Nalan Özhan Elbaşı, Kanada Renfrew Acil Sağlık Hizmetleri Direktörü Michael Nolan, Paramedik Derneği Genel Başkanı Hamdi Alpakan katıldı. 30 ilden 600`ü aşkın personelin katılımıyla gerçekleşen, acil sağlık hizmetleri bünyesinde görev alan idari personel ile sahada 7/24 görev yapan sağlık çalışanlarını hedef alan kongrede, hastane öncesi acil sağlık sistemleri hakkında uluslararası görüş alışverişi, resusitasyon uygulamaları, pediatrik ve geriatrik vakalara yaklaşım, travmalar, ambulans kazaları, acil ve afet yönetimi konuları başta olmak üzere paramedik eğitimleriyle ilgili bilgilerin verileceği çeşitli konular ele alınacak. Kanada, Almanya, KKTC, İrlanda, Avusturalya ve Yeni Zelanda olmak üzere 6 ülkeden yabancı ekipler de, kongre süresince ülkelerindeki yöntemleri, gelişmeleri ve yaşadıkları deneyimleri katılımcılarla paylaşacak.

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, sağlık hizmetleri içerisinde hastane ve hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin önemini hatırlatarak, Sosyal devlet olmanın gereği ülkemizde ambulans hizmetleri, acil sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz. Sağlık Bakanlığı olarak yurt genelinde 2400 acil sağlık istasyonu, 17 helikopter, 3 uçak ambulansı, 6 gemi ambulansla hizmetleri sunuyoruz. Özel donanımlı araçlarımız 265 adet snow track kar paletli ambulans ve bu tür araçlarımızla da özel koşullarda bu acil tıbbi müdahaleleri yapıyoruz. Sizlerin de ihtiyaçlarınızı, bu tür kongreler aracılığıyla dinleyeceğiz bunları not edeceğiz biz de dersimize Ankara`ya dönünce tekrar çalışacağız. Hizmet içi eğitimleri sunabilmek adına daha önce birçok ilimizde olan similasyon merkezlerimizi ve maket uygulamalarımızı dünyadaki en mükemmel örneklerini ziyaret edip Sağlık Bölge Merkezlerimizde 2017 yılında kuracağız. Sayın Bakanımızın ikinci dönemdeki ilk talimatlarından birisi bu oldu. Eğitim müfredatlarında güncelleme yapıldı dedi.

GÖNÜLLÜ SAYISI ARTACAK

UMKE`nin paramedik ve acil tıp teknisyenlerinden oluştuğunu anlatan Aydınlık, sayıları Türkiye`de 8 binlere ulaşan ulusal medikal kurtarma ekiplerinin daha da artacağını dile getirdi. Hem ulusal hem uluslararası alanda yaptığı müdahaleler ile yetkinliğini arttırıcı eğitimlere ağırlık vereceklerini kaydeden Aydınlık, Kamplarını ve tatbikatlarını daha sık yapmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki 3-4 ayda büyük ulusal çapta tatbikatımız olacak. AFAD ile bir işbirliğimiz sözkonusu. Paramedik olmasına rağmen UMKE üyesi olmayanlarınız varsa, bu ailenin içine sizi beklediğimizi ifade ediyorum. Van depreminde 70 gün yaptığım o koordinasyon görevi, daha sonraki yurt içi yurt dışı müdahalelerde de görüyoruz, arkadaşlarımızın edindiği deneyim ve tecrübe ve mesleki tatmin üst düzeyde oluyor. Sizlere Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü olarak UMKE ailesine hala gönüllü olmayan varsa davet ediyorum dedi.

- Muğla




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —