Dildeki yaralar ne anlama geliyor? Kanser belirtisi mi?

Dildeki yaralar ne anlama geliyor? Kanser belirtisi mi?

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı uyardı. Dilde görülen yaraların, dil kanseri için ilk işaretler olabilir.

Uzman doktor uyarıyor. Dil üzerinde ve dil altında sürekli geçmeyen bir yara varsa ?dil kanserine? yakalanmış olabilirsiniz. Peki dil kanserine olduğunuzu nasıl anlarsınız? İşte ulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay`dan çarpıcı açıklamalar

SİGARA TETİKLİYOR

Dil kanseriyle ilgili açıklamalarda bulunan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay, çoğunlukla sigara kullanımının tetiklediği dil kanserlerinin en dikkat çekici belirtisinin dilde görülen yaralar olduğunu söyledi.

Dikkatli bir muayene ve biyopsi ile hastalığın erken teşhisinin mümkün olduğunu belirterek Alpay, Vücudun pek çok dokusunda olduğu gibi dilde de tümör görülebilir. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi dil kanserinde hiç şüphesiz genetik faktörler etkilidir. Ancak kötü ağız hijyeni, alkol ve sigara, dil kanserini tetikler. Cinsel yolla bulaşan HPV ve AIDS etkeni olan HIV virüsü de tetikçiler arasındadır? diye konuştu.

Günlük ağız bakımı sırasında özellikle dilin alt arka kısmında kalan ve tabut köşe olarak adlandırılan bölgenin kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Alpay, ?Dil kanseri lezyonları ağrısız olabilir, bu lezyonlar dilin alt arka tarafında oluşabilir.

Fark edilmesi zor olduğu için dilin altında kalan bu bölgenin dikkatle muayene edilmesi gerekir. Hastalığın kesin tanısı, lezyondan alınan biyopsinin patolojik değerlendirilmesi ile konur? şeklinde konuştu.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Dil kanserinin tedavisi planlanırken, boyun lenf nodlarının da sürece dahil edilmesi gerektiğini kaydeden Alpay, Cerrahi bir müdahale gündeme gelirse lenf nodları da cerrahi sırasında çıkarılmalıdır.

Dil kanseri tedavisinde radyoterapi uygulamalarının gündeme gelmesi halinde ise boyun bölgesi de ışınlanır ve kanserin ulaşabileceği lenf nodları, tedavi planına dahil edilir? ifadelerini kullandı.



Diz kireçlenmesi yaşıyorsanız...

Dikkat! Güneş çarpması vakaları arttı!

Soğuk algınlığından klima zatürresine dikkat!

‘Tatil Dönüşü Sendromu’ birkaç hafta bile sürüyor!

Sıcak çarpması aşırı kilolu ve zayıfları daha çok etkiliyor

Vitamin eksikliği el titremesine neden olmaz! El titremesinin nedenleri...

Uzmanından KKKA hastalığı uyarısı

Ağzında yemek tutan çocuklarda dişler daha kolay çürüyor

Musluk suyundan buz yapımı hastalık sebebi

Bayramda bu beslenme hatalarını yapmayın!

Etler oda sıcaklığında bekletilmemeli!

Her yaşta tüp bebek olmaz

30 dereceyi aşan sıcaklıklara dikkat!

Yaşlanmanın kaçınılmaz sonucu: Bel Fıtığı

Sıcak havalarda tansiyon riskine dikkat