SAĞLIK Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Türkiye`de yılda yaklaşık 5 milyar dolara yakın tıbbi sarf malzemesi alındığını söyledi. Serik`e bağlı Belek turizm merkezindeki bir otelde bilgi paylaşımı ve eğitim, etkin ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, Ar-Ge ve üretim kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla Uluslararası 2`nci Tıbbi Tedarik Zinciri Yönetim Kongresi düzenlendi. 11 Kasım`da sona erecek kongrenin açılışına Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü ve Kongre Başkanı Cevdet Erdöl ile Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Genel Sekreteri Haluk Özsarı konuşmacı olarak katıldı.
`YÜZDE 20 YERLİ, YÜZDE 80 YABANCI`
Kongrenin açılışında konuşan Eyüp Gümüş, Türkiye`de sağlık hizmetlerinin son 14 yıllık dönemde belirli bir noktaya getirildiğini söyledi. Tüm il ve ilçelerde sağlıkla ilgili fiziki yapıların 2019 yılına kadar tamamen yenileneceğini aktaran Gümüş, sağlıktaki insan gücünün ise ciddi şekilde artış gösterdiğini anlattı. Kongrenin konusunu oluşturan tıbbi malzemeler sektöründe ise ciddi oranda ithal ürünler olduğunu kaydeden Eyüp Gümüş, Tıbbi sarfa baktığımızda gerçekten yüzde 10- 20`lerde olan yerli firmalarımız var. SGK`ya bakıyoruz yüzde 20 yerli, yüzde 80 yabancı firmalardan sağlamış dedi.
`30 MİLYARA YAKIN TEDARİK ZİNCİRİ`
Türkiye`de yılda yaklaşık 5 milyar dolara yakın tıbbi sarf malzemesi alındığını, bunun 2.5 milyarlık bölümünü kamu hastaneleri, geri kalanını da üniversite ve özel sektör hastanelerinin aldığını vurgulayan Eyüp Gümüş, 5 bin kalem var ama en büyük porsiyonlara baktığımızda 100 kalem sıralayabiliriz. Tabi ki yabancı ithal malzeme Türkiye`de bulunsun, onların ticari olarak burada dolaşımı tabi ki söz konusu ama bugün 23 milyara yakın ilaç harcamamız var, 7 milyara yakın da tıbbi sarf ve cihaz alımı var. 30 milyara yakın bu tedarik zincirinde olan malzemeleri her yıl bu ülke tüketiyor. Yaklaşık yüzde 60`ı da yabancı gibi gözüküyor. Bütçesine baktığımızda 20 milyara yakın bir bedeli dolar ya da euro dediğimiz döviz karşılığı ithalatla alındığını da görüyoruz. Bugün bir vatandaşımız gitmiş 100 dolarını bozduruyor, `ülkenin bu dövizdeki anormal çıkışlarına katkı sağlayalım` diyor, diğer yandan ithal ürünlere böyle bir volümde ağırlık söz konusu diye konuştu.
`BUNLARI MASAYA YATIRALIM`
Tıbbi sarf malzemelerden vidaların çoğunun yerli üretim olduğunu belirten Gümüş, ortopedi ve beyin cerrahisinde kullanılan malzemelerin bir kısmının yerli olduğunu söyledi. Kardiyolojide kullanılanların yabancı olduğunu ancak yerli üretim de yapılmaya başlandığını kaydeden Gümüş, Bakıyorsunuz kalp kapaklarında yerli yok, yabancı. Onlarla oturup bir araya geleceğiz. Türkiye`nin bu yolda yeni bir sayfa açması gerekiyor. Aynı sağlık hizmetinde memnuniyeti artırdığımız basamaklar zinciri gibi arka planda bize lojistik sağlayan bu sektörlerde de bu ivmeyi kazandırmamız gerekiyor dedi.
TIBBİ CZLARDA YERLİLEŞTİRME
Türkiye`de 5 tıbbi cihazın da yerlileştirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarından bahseden Eyüp Gümüş, şöyle dedi:
Bunlar MR, tomografi, monitörler, dijital röntgen, ultrasonografi, dopler ve diğerleri. Bu 5 kalem bizim yoğun almış olduğumuz tıbbi cihazlar. Baktığımızda 4 yılda 5- 6 milyara yakın tıbbi cihaz da alıyoruz. Bundan sonra 7 senede bir revizyonları söz konusu. - Antalya