Van Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur, Dünya turizm sıralamalarında ilk ona giren, yılda 30 milyondan fazla yabancının ziyaret ettiği bir ülke olan Türkiye, turizmdeki olumlu imajını ve sağlıktaki başarısını bir araya getirerek sağlık turizminde sinerji yaratmayı hedeflemektedir dedi.
Kentteki bir otelde düzenlenen Sağlık Turizmi Çalıştayının açılış konuşmasını yapan Van Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Semur, asırlardan bu yana hastaların tedavi olmak için kendi ülke sınırlarını da aşan arayışlar içine girdiğini söyledi.
Semur, 2017`de küresel ölçekte 14 milyon civarında uluslararası hastanın 100 milyar doları aşan bir sağlık turizmi ekonomisi oluşturmasının öngörüldüğünü belirterek şöyle devam etti:
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetlerinde devrim yapan Türkiye, bu başarısını uluslararası alana da taşımak ve sağlık turizminden daha fazla pay almak istemektedir. Dünya turizm sıralamalarında ilk ona giren, yılda 30 milyondan fazla yabancının ziyaret ettiği bir ülke olan Türkiye, turizmdeki olumlu imajını ve sağlıktaki başarısını bir araya getirerek sağlık turizminde sinerji yaratmayı hedeflemektedir.
Sınır kenti olan Van, bölgenin sağlık merkezi
Van`ın coğrafi konumu, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkati çektiğini anlatan Semur, şunları aktardı:
Van`ın İran`a sınırının olması, il sınırları içerisinde bir sınır kapısının bulunması, aktif havaalanının varlığı ve ulaşım yolları üzerinde bulunması, kente ticaret ve turizm merkezi kimliği kazandırmıştır. Bölgenin ekonomik ve ticari açıdan gelişmiş merkezlerinden biri olan Van, son dönemlerde şehre yapılan sağlık yatırımlarıyla da dikkat çekmektedir. Bakanlığımız, kamu kaynaklarının sağlık hizmetlerinde daha verimli kullanılması amacıyla 30 sağlık bölgesi oluşturmuştur. Van, Bitlis, Hakkari, Muş ve Ağrı`nın Patnos ile Doğubayazıt ilçeleri ikinci bölgede yer almaktadır. 2016 yılı Eylül ayı itibariyle Van ilinde özel sağlık kuruluşları da dahil toplam 7 bin 368 sağlık personeli görev yapmaktadır.
Komşu ülkelerden hastalar Van`a gelecek
Türkiye`nin 2023 hedefleri doğrultusunda, sağlık turizmi alanında Van`ı bir cazibe merkezi haline getirmek için proje başlattıklarını ifade eden Semur, İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Irak gibi komşu ülkelerden hastaların tedavi amacıyla Van`a gelmelerini sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.
Sağlık turizminin planlı ve uzun vadeli yaklaşımlar gerektiren bir süreç olduğunu aktaran Semur, şunları kaydetti:
Araştırma ekibimiz, Van`ın sağlık turizmi destinasyonu olabilmesi için bazı önerilerde bulunmuştur. Bu önerilerin bir kısmı Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından gerçekleştirilebilecek önerilerdir. Sağlık turizminde çalışan sağlık personeline ek ödeme yapamama, hedef ülkeden Van`a doğrudan uçuşların olmaması, kamu hastanelerinin fiyatlandırmada piyasa koşullarına uyum sağlayamaması gibi mevzuat değişikliği gerektiren alanlarda da öneriler bulunmaktadır. Sonuç olarak Van, bazı kısıtları olmasına karşın, raporda yer alan önerilerin hayata geçirilmesi durumunda uluslararası hastalar açısından önemli bir sağlık turizmi destinasyonu olma potansiyeline sahiptir. Fakat bunun uzun vadeli bir süreç olduğu ve Van Kamu Hastaneleri Birliği dışındaki diğer paydaşların da katkısıyla sürdürülebilir başarının elde edilebileceği unutulmamalıdır.