Afrika Sağlık Kongresi, Dünya Müslüman Tıp Birlikleri Federasyonu, Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi iş birliğiyle İstanbul`da gerçekleştirilecek.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı arasında kongreye ilişkin protokol imzalandı.
Rektör Prof. Dr. İhsan Karaman, törende yaptığı konuşmada, Türkiye`nin Afrika`ya yönelik uyguladığı ekonomik, kültürel ve insani boyutlu politika stratejisi ile dış politikada uzun yıllar boyunca ihmal edilen bu bölgeye özellikle 2005`ten sonra hızlı bir giriş yaptığını söyledi.
Türkiye`nin bu coğrafyayla sahip olduğu dini, kültürel ve tarihsel bağlar ile kendi tarihinde sömürgeci geçmişinin bulunmamasının, kıta ülkelerinin Türkiye`nin bölgeye yönelik girişimci politikasına olumlu yaklaşmasını sağladığını belirten Karaman, şöyle konuştu:
Nitekim 2008 yılında Türkiye, Afrika Birliği Adiss Ababa Zirvesi`nde stratejik ortak ilan edilmiştir. Türkiye`nin Afrika`ya yönelik stratejisinde kamu kurumlarının yanında sivil toplum kuruluşları perspektifi de önemli bir yer tutuyor. Özellikle tıbbi ve insani yardım alanında faaliyet gösteren Türkiye`den pek çok sivil toplum kuruluşu uzun yıllardan bu yana Afrika`nın çeşitli ülkelerinde muhtaç durumdaki insanlara tıbbi ve insani destek sağlamaktadır. Ancak her ne kadar oldukça başarılı işlere imza atılmış olsa da Afrika Strateji Belgesinde de ifade edildiği gibi ilişkilerin sürdürülebilir nitelikte olması için hem bölgede faaliyet gösteren Türk ve Afrikalı sivil toplum kuruluşları arasında hem de bunlar ile Afrikalı hükümetler ve siyaset belirleyicileri arasında koordinasyonun oluşturulması elzem gözükmektedir.
Karaman, Afrika Sağlık Kongresi`nin, Türkiye`nin Afrika ile olan ilişkilerinin sürdürülebilir bir çerçeveye oturtulması amacıyla gerek Türkiye`den gerekse Afrika ülkelerinden hükümet yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, hayırseverler ve ilgili akademisyenleri bir araya getirme amacını taşıdığını ifade ederek, Kongreye, Afrika`dan hükümet yetkilileri, kanaat önderleri, sağlık politikası oluşturucuları, lobi grupları, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 500`ü aşkın yabancı davet edilecek. diye konuştu.
Karaman, kongre sonucunda hem Türkiye hem de Afrika ülkeleri adına önemli sonuçlar elde edeceğini kaydetti.
Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı Başkanı Dr. Ahmet Özdemir de Dünya Müslüman Tıp Birlikleri Federasyonunun, aralarında ABD, Pakistan, Endonezya, Malezya, İngiltere, Bosna Hersek, Güney Afrika, Ürdün ve Sudan`ın da bulunduğu 30 ülke ve 50`nin üzerinde Müslüman sağlıkçı tarafından oluşturulduğunu söyledi.
Federasyonun Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi üyesi olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü ile ortak projeler yürüttüğünü aktaran Özdemir, Türkiye`yi federasyonda Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı temsil ediyor. Temsil başkanlığını da İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. İhsan Karaman yürütüyor. Temmuz ayında İstanbul`da gerçekleştirilecek kongrede Dünya Müslüman Tıp Birlikleri Federasyonu başkanlığının Türkiye`ye geçmesi, başkanlığa ise Prof. Dr. Karaman`ın seçilmesi bekleniyor. ifadelerini kullandı.