Türkiye?de AIDS vakalarında korkutan artış

Türkiye?de AIDS vakalarında korkutan artış

Tabip Odasında yaptığı açıklamada, 1 Aralık tarihinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından ?Dünya AİDS Günü? olarak ilan edildiğini söyleyen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Biriminden Prof

Tabip Odasında yaptığı açıklamada, 1 Aralık tarihinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından ?Dünya AİDS Günü? olarak ilan edildiğini söyleyen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Biriminden Prof. Dr. Nurettin Erben, bugünün amacının AİDS hastalığı ve korunma yöntemleri açısından toplumu bilgilendirmek olduğunu söyledi. Hastalıkla ilgili önemli bilgiler paylaşan Erben, ?Yeni AIDS vakası gelişim sıklığı dünya genelinde azalmakta iken bizim ülkemiz yıllık vaka sayısının yüzde 20?den fazla arttığı grupta yer almaktadır. Ülkemizde resmi rakamlara göre 8 binin üzerinde HIV pozitif vaka bulunmaktadır? diye konuştu. Hastalığın bulaşma ve tedavi yolları hakkında da bilgi veren Erben, sözlerini şöyle sürdürdü:

?AIDS hastalığının nedeni HIV virüsüdür. Hastalık virüsü aldıktan 2- 4 hafta sonra ateş, lenf bezlerinde büyüme, boğaz ağrısı, deri döküntüleri kas veya eklem ağrısı, ishal, baş ağrısı, bulantı ve kusma şeklindedir. Hastaların yaklaşık yarısında hiçbir bulgu olmayabilir. HIV virüsü bağışıklık sistemi zayıflatmaya başlar. Bu evre genelde 8 ile 10 yıl kadar sürer ve sonrasında AIDS dediğimiz evre başlar. Bu evrede normalde zararsız olan birçok mikroorganizma ile veya hafif hastalık tablolarına neden olan etkenlerle ölümcül enfeksiyonlar gelişir. AİDS, cinsel ilişki yoluyla, ortak enjektör kullanımıyla, kan yoluyla ve anneden bebeğine bulaşabilir.?



Aort kapağını ameliyatsız değiştirmek mümkün!

Sağlıklı sonbahar için bağışıklığınızı güçlendirin

Midenize aşırı yüklenmeyin, çünkü...

Kronik öksürük ve ağır yük kaldırma kasık fıtığı sebebi

Kalp ameliyatlarında robotik dönem

Dişler iyi temizlenmezse arayüz çürüğü oluşabiliyor

Dünya kalp cerrahları Türkiye'de buluşuyor

Yerli firmadan sedef hastalığının tedavisine umut veren çalışma

Lojistik sorunları aşılamayı aksatıyor! Taşıma aşıyla nereye kadar?

Kulak tüpü ameliyatı gerektiren durumlar çocuklarda daha yaygın!

Her yıl 300 bin kişi kalp hastalığı tanısı alıyor!

Tümöre 'canlı takip'!

Şok diyetlere dikkat! Saat 18'den sonra yemek yememek herkese uygun değil!

Bu kanser ihmale gelmez! Baş boyun kanserlerinde +40 yaşta risk daha fazla

Kötü haber korkusu mamografi taramasına engel!