Bitkiler gerçekten ses çıkarır mı? Öyle bir bilgiye ulaştılar ki!

Bitkiler gerçekten ses çıkarır mı? Öyle bir bilgiye ulaştılar ki!

Bitkiler ses çıkarır mı? New York Üniversitesi tarafından yapılan araştırma neticesinde bitkileri ses çıkardığı iddia edildi. Peki bitkilerin gerçekten ses çıkardığı doğru mu? İşte yapılan o araştırma ile ilgili tüm detaylar

Bitkilerin ses çıkardığı ile ilgili bilgiler hızla yayılmaya başlandı. Fen bilgisi derslerinde de öğrenildiği gibi bitkilerde canlı türleri arasında yer alıyor. Peki bitkiler gerçekten ses çıkarabiliyor mu? Bugüne kadar yapılan en çarpıcı araştırma

Bilim dünyasında bugüne kadar hiç kimse bitkilerin ses çıkardığını iddia etmemişti. Ta ki New York Üniversitesi?nden bir grup araştırmacının yaptığı ilginç çalışmanın sonuçları açıklanana kadar.

Douglas Cook başkanlığındaki araştırma ekibi, aslında bambaşka bir amaçla yola çıktı. Sert rüzgârlarda mısır üretiminde oluşan kayıpları azaltmak için araştırmalar yapan ekip, bitki henüz çim aşamasındayken meydana gelen hasarları tespit etmeye çalıştı.

Gözlemler sonunda, çimlerde mikro düzeyde kırılmalar olduğu saptandı.

KAS TUTULMASI OLUŞUYOR

Honululu?da yapılan Acoustical Society of America (Amerikan Akustik Topluluğu) toplantısında konuşan ekip başkanı Douglas Cook, ?Bir bitkinin büyüme sürecinde, milyonlarca kırılma meydana geliyor. Bitikler kırılan yerlerleri tamir ediyor ve böylece büyüme oluşuyor? dedi.

Bunu insan kaslarının büyüyüp gelişmesine benzeten Cook, sözlerini şu örneği verdi:

Çok spor yapan birinin de kasları tutulur. Ama bunu devam ettirirse sonunda kaslar sertleşir ve gelişir. İşte bitkilerdeki kırılamalar da bu etkiyi yapıyor. Önce bir çeşit kas tutulması oluşuyor. Ama tamir edilen bölgeler daha da güçleniyor ve bitki bu şekilde gelişimini sürdürüyor.?

Gövdedeki kırılmaların bir çeşit ?mikroskobik deprem? etkisine neden olduğunu belirten Amerikalı araştırmacı, kırılma sırasında açığa çıkan enerjinin ses dalgaları ürettiğini açıkladı. Douglas Cook, bu dalgaların ancak ?kontakt mikrofon? denilen son derece hassas cihazlarla algılanabildiğini söyledi.

Şimdi hedef, bu kırılma süreçlerini belirli oranda kontrol ederek rüzgâra karşı daha dayanıklı mısırlar üretmek. Mısır, yıllık 350 ton üretimle ABD`nin en önemli tahıl kalemini oluşturuyor.



Üçüncü Dünya Savaşı çıkar mı?

Çeyrek final maçı Berlin uçuşlarını yüzde 550 artırdı

Seyahatsever gençlere çağrı

Down sendromlu çocuklar eğlenceli gün yaşadı

10 yenilikçi girişim PİLOT ile geleceğe hazırlanıyor

 Özel gereksinimli çocuklara mezuniyet şenliği

Haftanın son iş günü hava nasıl olacak?

'Solve for Tomorrow'da ödül zamanı

Yeşilay'ın münazarasında Bursa başarısı

Şirketler yatırımı mavi yakalı çalışana

Depremzede mimarlık öğrencilerine staj desteği

AKOM uyardı: Akşam şiddetini artıracak

Uluslararası Rotary 2440. Bölge’den kararlılık mesajı: 2026 yılında...

e-Devlet'ten 235 bine yakın kişiye engelli kartı verildi... Başvuru nasıl yapılıyor?

Yeşilay'ın mücadelesine gençlerden destek